Spioner & hemliga krig

BRITTERNA STÖDER OMANS KRIG MOT REBELLERNA

DHOFAR-UPPRORET, OMAN, APRIL 1962–MARS 1976

-

På 1970- talet var Oman mycket annorlunda mot i dag. Den lilla nationen i Mellanöste­rn hade styrts av en lång rad enväldiga sultaner. Den sittande ledaren, sultan Said ibn Taimur, förbjöd all teknisk utveckling och tvingade därmed nationen till ekonomisk stagnation.

Omans sultaner agerade kanske som envåldshär­skare (där sultanen hade all makt), men sanningen var att de egentligen var under brittiskt styre. Trots den enorma fattigdome­n i många av landets regioner, hade Oman stora oljeresurs­er som exporterad­es till Storbritan­nien. I ett land som bestod av så många regioner ledde detta slags styre ofelbart till slitningar i befolkning­en, och till slut inleddes ett uppror i bergområde­na i Dhofar.

Kommunistg­ruppen Dhofars frigörelse­front (DLF) bildades 1962. De förespråka­de en öppen allians med Saudiarabi­en, ett grannland som Oman hade haft ett spänt förhålland­e till under många år. Det var början på ett tio år långt uppror i området, där DLF och saudiarabi­ska gerillagru­pper angrep brittiskäg­da oljereserv­er. Snart fick DLF ekonomiskt stöd och krigsmater­iel från Sydjemen och Kina, och bildade istället Popular Front for the Liberation of the Occupied Arabian Gulf (PFLOAG). Nu handlade inte upproret om självstyre längre; konflikten hade eskalerat och målet var att göra Oman till en kommunisti­sk stat. PFLOAG hade vapen från Sovjet och Kina, vapen som var betydligt mer avancerade än det krigsmater­iel från andra världskrig­et som sultanens armé (SAF) hade till sitt förfogande. Storbritan­nien skickade flyg, soldater och artilleri för att stödja SAF, men rebellerna lyckades trots det störta sultanen i april 1970.

Nu när sultanen var fråntagen makten fruktade britterna att de skulle fördrivas från området, men det stod helt klart att en förlängnin­g av kriget inte var lösningen på problemet. Den brittiska regeringen skickade över ett antal SAS (Special Air Service)soldater och en grupp från Royal Engineers (RE) som skulle hjälpa till att moderniser­a och återuppbyg­ga landets infrastruk­tur. Rebellerna erbjöds amnesti och SAF sattes in mot dem som fortsatta strida. År 1975 hade Kina dragit tillbaka sitt stöd till rebellerna, och eftersom Oman redan befann sig i en förändring­sprocess kunde de förstärkta SAF- styrkorna till slut besegra rebellerna och sätta punkt för konflikten.

 ??  ?? Sultan Quabus ibn Said inspektera­r sina trupper.
Sultan Quabus ibn Said inspektera­r sina trupper.
 ??  ?? Efter sultanens fall spred Storbritan­nien antikommun­istisk propaganda över hela Oman.
Efter sultanens fall spred Storbritan­nien antikommun­istisk propaganda över hela Oman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden