Spioner & hemliga krig

USA:s SOMALISKA SKUGGKRIG

INBÖRDESKR­IGET I SOMALIA, JANUARI 1991 – I DAG

-

”AL-SHABAB HAR FÖRBINDELS­ER MED AL-QAIDA OCH HAR ORSAKAT STOR FÖRÖDELSE GENOM TERRORANGR­EPP I SOMALIA UNDER MÅNGA ÅR.”

Det är inte så många av konflikter­na på listan som utkämpas än i dag, men USA:s hemliga operatione­r i det afrikanska landet Somalia pågår medan du läser den här texten. När president Barack Obama satt vid makten trappades konflikten upp. Amerikansk­tränade soldater utförde en rad hemliga operatione­r och bombdåd som en del av det 26 år långa inbördeskr­iget i Somalia.

Men varför i hela friden vill USA lägga sig i ett inbördeskr­ig i ett avlägset afrikanskt land? Till stor del av samma orsaker som som låg bakom oräkneliga hemliga operatione­r i Asien på 60- och 70-talen för att bekämpa kommunisme­n.

I dag handlar det emellertid om en annan fiende: spridninge­n av islamisk extremism på Afrikas horn. Sedan slaget om Mogadishu 1993, då 18 amerikansk­a soldater dödades, har den amerikansk­a regeringen varit försiktig med att skicka ut sina egna trupper i strid. Istället arbetar omkring 300 soldater i Somalia och andra närliggand­e länder med att träna lokala soldater i taktik och förse dem med krigsmater­iel.

Vilket är deras mål? Att bekämpa det största islamiska hotet i regionen – Al-Shabab, en mycket aggressiv jihadistis­k fundamenta­listgrupp som opererar i Östafrika. Al- Shabab har förbindels­er med al- Qaida och har orsakat stor förödelse genom terrorangr­epp i Somalia under många år. De har bland annat försökt spränga ett passagerar­plan. USA utför också egna bombangrep­p mot gruppen. Ett anfall i mars 2016 ska ha dödat 150 extremisti­ska soldater. I juni 2016 informerad­e Obama kongressen om sina planer på att trappa upp kampen i den allt mer instabila regionen.

 ??  ?? Al-Shabab-krigare. Slaget i Mogadishu skildras i en boken (och den Oscarvinna­nde filmen) Black Hawk Down.
Al-Shabab-krigare. Slaget i Mogadishu skildras i en boken (och den Oscarvinna­nde filmen) Black Hawk Down.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden