Spioner & hemliga krig

FRANKRIKES AFRIKANSKA KRIG

FRANSK-AFRIKANSKA OPERATIONE­R, CENTRALAFR­IKANSKA REPUBLIKEN, 1960–2016

-

Frankrikes historia i Afrika är lång och bitter. Från 1600-talet och fram till i dag har Frankrike varit ett av de länder i världen som har haft flest kolonier där – från nordligast­e Afrika till Glorieuses- öarnas avlägsna stränder. I modern tid har Frankrikes koloniväld­e krympt och omvandlats till Frankrikes utomeurope­iska områden, fem obetydliga regioner och åtta territorie­r som är officiellt erkända som fransk mark.

År 2013 ledde Operation Sangaris till att Frankrike kritiserad­es av andra europeiska regeringar. En fredsbevar­ande styrka skulle tillbringa en kort period i Centralafr­ika för att hjälpa de många regionerna att lossa det muslimdomi­nerade greppet som hade utlöst ett inbördeskr­ig mellan muslimer och kristna. Operatione­n varade i tre smärtsamma år innan Frankrike drog tillbaka sina soldater ur landet. Denna inblanding var emellertid inte den första. Operation Sangaris var faktiskt Frankrikes sjunde militära interventi­on i den oroliga Centralafr­ikanska republiken.

När landets självständ­ighet erkändes 1960 var det med hopp om att det skulle inleda en period av självständ­ighet och välstånd. I realiteten uppstod ett vakuum där en bitter maktstrid växte fram. De följande 40 åren var Frankrike inblandat i hela fem kupper, varav en hjälpte den självutnäm­nde kejsaren Jean- Bédel Bokassa till makten.

Bokassa var besatt av kejsare Napoleon. Han ledde sitt land till konkurs och det sägs att han begick fruktansvä­rda övergrepp mot sitt eget folk. Frankrike störtade honom 1979. Frankrikes hemliga krig i hjärtat av Afrika skulle pågå i flera decennier.

 ??  ?? Franska soldater i Centralafr­ika under Operation Sangaris.
Franska soldater i Centralafr­ika under Operation Sangaris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden