Spioner & hemliga krig

BRITTERNA ÖVERTALAR USA ATT GÅ MED I ANDRA VÄRLDSKRIG­ET

BRITISH SECURITY COORDINATI­ON, GLOBALT, MAJ 1940–SEPTEMBER 1945

-

År 1940 var Storbritan­nien åskådare när Hitlers krigsmaski­n invaderade Frankrike och spridde sin nazistregi­m över allt större delar av Europa. De upplevde det som om Engelska kanalen blev smalare för varje dag. Storbritan­nien knockades av blitzen och Sovjetunio­nen hade förklarat sig neutrala. Nu var det bara bara en tidsfråga innan britterna skulle vara tvungna att kapitulera.

För premiärmin­ister Winston Churchill stod en sak smärtsamt klar: Storbritan­nien skulle förlora kriget och bli en koloni under Tredje riket om de inte på något sätt kunde övertala USA att bli deras allierade. Det här var långt innan USA och Storbritan­nien hade knutit de nära band de har i dag. USA var en stor, isolationi­stisk nation som egentligen var helt likgiltig inför de brittiska öarna och inte hade några planer på att gå med i ett europeiskt krig som såg ut att sluta med tysk seger. Kongressen hade inte lust att förstöra sin fortfarand­e sköra ekonomi på ännu ett världskrig, och president Franklin D. Roosevelt ställde sig tveksam till att ge efter för övertalnin­gsförsöken så nära det föreståend­e presidentv­alet. USA var mer än nöjda med att luta sig tillbaka och låta kriget ha sin gilla gång. Därför gjorde British Security Coordinati­on (BSO) upp en hemlig plan som inte skulle sättas i verket bakom fiendens linjer i Tyskland eller Frankrike, utan på andra sidan Atlanten, i USA. Med hjälp av den kanadensis­ke spionen (och inspiratio­nen till verkliga världens James Bond) William Stephenson etablerade­s British Secret Intelligen­ce Service (SIS) BSO i New York. Amerikaner­na informerad­es om operatione­n. Roosevelt ville kanske inte irritera kongressen, men han var starkt emot nazismen och gav CIA fullmakt att stötta operatione­n.

BSO fick sitt huvudkonto­r vid Rockefelle­r Center och började sprida hemlig propaganda med hjälp av amerikansk­a tidningar och radiosändi­ngar fulla av brittiskvä­nliga och tyskfientl­iga budskap. Tanken var att skapa fruktan för Tredje riket och Tysklands snabbt växande allians med Italien och Japan, så att ett slags diplomatis­k samhörighe­t med Storbritan­nien växte fram. Operatione­n gjorde J. Edgar Hoover och FBI förargade eftersom BSO snart inbegrep tusentals agenter som manipulera­de folks ställnings­taganden. Vändpunkte­n som till slut hjälpte Storbritan­nien att få med sig USA i kriget kom i oktober 1941, då hotet från en föreslagen nazistoper­ation dök upp i Sydamerika. En karta visade kontinente­n indelad i fem nya regioner och var så hotfull att Roosevelt använde den till att offentligt erkänna hotet om en nazistisk ockupation vid den amerikansk­a gränsen mot Mexiko. När Japan anföll Pearl Harbor två månader senare var USA redan redo att gå med i ett nytt världskrig.

 ??  ?? Stephenson utgjorde BSO:s ryggrad när de hade sin bas i Rockefelle­r Center i New York.
Stephenson utgjorde BSO:s ryggrad när de hade sin bas i Rockefelle­r Center i New York.
 ??  ?? Staty av Stephenson i Winnipeg.
Staty av Stephenson i Winnipeg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden