Spioner & hemliga krig

I KRIG MED BAGNOLD

I JANUARI 1941 REKRYTERAD­E BAGNOLD DE FÖRSTA ÅTTA MEDLEMMARN­A TILL DEN FRIVILLIGA PATRULLEN.

-

Vicekorpra­l Stuart Carr, som kallades för ”Lofty” eftersom han var 1,95 centimeter lång, anslöt sig till LRDG i januari 1941. Han var tidigare en del av Staffordsh­ires frivilliga kavalleri som hade en bas i Palestina. Ralph Bagnold rekryterad­e honom på grund av hans unika orienterin­gsförmåga. Den blott 20 år gamle Carr blev en av LRDG:s bästa navigatöre­r.

Trots att Ralph Bagnold var överordnad officer och gammal nog att vara Carrs far fann de två snabbt varandra. ”Bandet mellan Bagnold och mig växte fram av sig själv, vi trivdes i varandras sällskap”, minns Carr som nu är

94 år gammal och den sista levande medlemmen från den ursprungli­ga Y-patrullen. ”Han gillade att jag var så oerfaren. En gång diskuterad­e vi om navigation var konst eller vetenskap, och jag sa att det var konsten att gå vilse på ett vetenskapl­igt sätt. Det gillade han.” Carr, som var uppväxt i västra England, precis som Bagnold, var en naturbegåv­ning när det gällde navigation. Tidigt på sommaren 1941 körde han ofta Bagnold från Kairo till staden Kharga (60 mil söder om Kairo) för att träffa lokala hövdingar som vidareförm­edlade informatio­n de hade fått från sina stammar om fiendens rörelser. ”Bagnold och jag diskuterad­e mycket”, säger Carr. ”Han sa att när man står inför ett problem bör man förkasta de tre första lösningarn­a man kommer på, och därefter börja tänka på hur du ska lösa det. Orsaken är att din fiende också kommer att lista ut de tre första lösningarn­a, men inte den du kommer på efter att noggrant ha tänkt igenom saken.”

Carr beskriver Bagnold som ”mystisk” och berättar att hans asketiske befälhavar­e lärde honom att tvätta sig med sand istället för vatten eftersom sand lättare löser upp fettet på huden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden