Spioner & hemliga krig

RÉSISTANCE­S BORTGLÖMDA HJÄLTAR

SAMTIDIGT SOM DE GAULLE SATT I SÄKERHET I LONDON PÅ ANDRA SIDAN KANALEN KÄMPADE DESSA MODIGA PERSONER PÅ FRANKRIKES GATOR MOT WAFFEN SS.

-

GUY MÔQUET

Môquet var en relativt okänd pojke som avrättades endast 17 år gammal. Redan som barn var han aktivist och delade ut flygblad med antifascis­tisk propaganda vid biografer och på marknader. Han arresterad­es i oktober 1940 och blev ett av hämndoffre­n efter mordet på Karl Hotz.

VIRGINIA HALL

Virginia Hall talade flera språk och därmed var den amerikansk­a kvinnan ett naturligt val för Résistance. Hon bodde i Frankrike när kriget började, men misstänksa­mma tyskar tvingade henne att lämna landet 1942. Hon valde dock att komma tillbaka som spion för OSS.

BORIS VILDÉ

Vildé födes i St Petersburg, växte upp i Estland och kom till Paris 1934. När kriget bröt ut anslöt han sig till Résistance och använde sina språkkunsk­aper till att skriva i den antifascis­tiska tidningen Résistance. Hans grupp infiltrera­des av Vichyanhän­gare, och han ställdes inför en arkebuseri­ngspatrull februari 1942.

NANCY WAKE

Hon fick smeknamnet ”den vita musen” eftersom hon hade förmågan att undgå gripande. Wake hoppade fallskärm över Frankrike och blev budbärare och sabotör för Résistance. Ryktet säger att hon dödade en SS-vakt med bara händerna. Hon blev senare de allierades mest dekorerade kvinna i tjänst under hela kriget.

FRANZ DAHLEM

Dahlem var tysk veteran efter första världskrig­et och vigde sitt liv åt kommunisme­n efter kriget. Han flydde till Frankrike och lyfte idén om att bilda en allmän tysk front mot nationalso­cialismen. Han blev emellertid arresterad och skickad till Mauthausen­s koncentrat­ionsläger där han satt under resten av kriget.

ADRIANA SCRIABINA

Scriabina var medgrundar­e av motståndsr­örelsen Armée juive zionist. Hon hade flera pseudonyme­r, däribland Sarah Knut, och hon hjälpte till att etablera den judiska motståndsr­örelsen i Frankrike. Hon dödades av milisen 1944 och tilldelade­s Croix de guerre och Médaille de la résistance postumt.

 ??  ?? Scriabina var egentligen rysk poet, men flydde till väst och blev engagerad i den judiska motståndsr­örelsen.
Scriabina var egentligen rysk poet, men flydde till väst och blev engagerad i den judiska motståndsr­örelsen.
 ??  ?? Môquet minns vi främst för det känslosamm­a brev han skrev till sin familj när han insåg att han skulle avrättas.
Môquet minns vi främst för det känslosamm­a brev han skrev till sin familj när han insåg att han skulle avrättas.
 ??  ?? Hall var känd under många olika namn, bland annat ”den haltande kvinnan” eftersom hon hade ett träben.
Hall var känd under många olika namn, bland annat ”den haltande kvinnan” eftersom hon hade ett träben.
 ??  ?? Wake tronade längst upp på Gestapos lista över eftersökta personer. Hittelönen var på fem miljoner franc.
Wake tronade längst upp på Gestapos lista över eftersökta personer. Hittelönen var på fem miljoner franc.
 ??  ?? Lingvisten hade så stort inflytande att han har fått äran av att ha infört ordet ”motstånd” i det estländska språket.
Lingvisten hade så stort inflytande att han har fått äran av att ha infört ordet ”motstånd” i det estländska språket.
 ??  ?? Dahlem var medlem av KPD ( Tysklands kommunistp­arti) och levde i exil under kriget.
Dahlem var medlem av KPD ( Tysklands kommunistp­arti) och levde i exil under kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden