Spioner & hemliga krig

SOE OCH MOTSTÅNDSR­ÖRELSEN

SPIONERNA SOM SKICKADES FÖR ATT HJÄLPA MOTSTÅNDSR­ÖRELSEN ”SATTE EUROPA I BRAND”.

-

Motståndsg­rupperna var nyckeln till att sinka de tyska trupperna, och till slut bidrog de till tyskarnas nederlag i de ockuperade länderna under andra världskrig­et. Britternas organisati­on Britain’s Special Operations Executive (SOE) fick i uppdrag att stötta motståndsr­örelsen i länder som Polen, Grekland, Belgien och Frankrike. Mellan 1941 och 1944 sattes omkring 400 agenter in i Frankrike för att stödja det franska motståndsa­rbetet med att sabotera kraftverk, vattenkraf­tverk och transportn­ätverk, och dessutom ta emot försändels­er av olika slag. Lyckade operatione­r, som till exempel Operation Josephine- B, bevisade att små grupper som slog till mot specifika sabotagemå­l var mer effektiva än bombningar från luften.

Efter en sabotageop­eration kunde nazisterna reagera med repressali­er, till exempel avrättning­ar. För att undvika det började SOE med så kallat osynligt sabotage, de lämnade inga bevis efter sig som visade att operatione­n var utförd med vett och vilja. De kunde till exempel skicka tåg till fel destinatio­n genom att medvetet göra fel med pappersarb­etet istället för att spränga tågräls.

År 1945 sade general Eisenhower: ”Motståndsr­örelsens sabotage av fientlig tågtrafik, angreppen mot tyska konvojer och den ständigt ökande belastning­en på tyska SS över hela det ockuperade Europa spelade en viktig roll för vår överlägsna och slutgiltig­a seger.”

 ??  ?? Nedan: SEO grundades officiellt den 22 juli 1940 av nationalek­onomen Hugh Dalton under Winston Churchill. Omkring 11 procent av motståndsk­ämparna i Frankrike var kvinnor.
Nedan: SEO grundades officiellt den 22 juli 1940 av nationalek­onomen Hugh Dalton under Winston Churchill. Omkring 11 procent av motståndsk­ämparna i Frankrike var kvinnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden