Spioner & hemliga krig

ANTHROPOID­S SOLDATER

TVÅ SOLDATER FRÅN DEN FRIA TJECKOSLOV­AKISKA ARMÉN TRÄNADES FÖR ATT DÖDA OCH VAR BEREDDA ATT OFFRA SINA LIV. DE FICK HJÄLP AV MOTSTÅNDSA­RBETARE SOM STÖTTADE OPERATION ANTHROPOID.

-

JAROSLAV SUSTR

Sustr var kapten i FCA och hade störst ansvar för agenternas träning inför operatione­n. Han följde också med dem ombord på planet som släppte ner dem över protektora­tet Böhmen och Mähren.

JOZEF GABCIK

Gabcik var en före detta låssmed från Slovakien, och det var han som skulle skjuta Heydrich. Det billiga maskingevä­ret låste sig när Gabcik befann sig bara några meter från Reinhard Heydrichs öppna Mercedes.

JAN KUBIŠ

Kubiš kom från en lantbrukar­familj. Det var han som kastade granaten som gav Heydrich så stora skador att han dog. Kubiš var stabsserge­ant för FCA och flydde från Tjeckoslov­akien. Våren 1940 stred han mot tyskarna i Frankrike.

JOSEF VALCIK

Valcik föddes i Zlin-regionen i Mähren. Han var med i ett av FCA:s radioteam och släpptes över Böhmen och Mähren för att etablera radiokommu­nikation med London. Valcik ingick i operation Anthropoid och signalerad­e med en spegel när Heydrichs Mercedes närmade sig.

ADOLF OPALKA

Opalka föddes nära den österrikis­k-ungerska gränsen. Han hoppade fallskärm över Böhmen och Mähren som ledare för gruppen Out Distance, men de släpptes ner på fel plats och utrustning­en försvann. Opalka åkte istället till Prag och hjälpte till med Operation Anthropoid.

KAREL CURDA

Curda förrådde de övriga medlemmarn­a i Operation Anthropoid. Nazisterna betalade honom blodspenga­r för informatio­nen som ledde till de andra soldaterna­s död. Efter kriget befanns han skyldig till landsförrä­deri och hängdes den 29 april 1947.

 ??  ?? Ovan: Josef Valcik begick sjävmord i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka.
Ovan: Josef Valcik begick sjävmord i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka.
 ??  ?? Ovan: Opalka sårades allvarligt av granatspli­tter och begick självmord i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka.
Ovan: Opalka sårades allvarligt av granatspli­tter och begick självmord i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka.
 ??  ?? Ovan: Kapten Jaroslav Sustr kände till området där Anthropoid- agenterna skulle hoppa ut i fallskärm, men det täta snöfallet gjorde det svårt att orientera sig.
Ovan: Kapten Jaroslav Sustr kände till området där Anthropoid- agenterna skulle hoppa ut i fallskärm, men det täta snöfallet gjorde det svårt att orientera sig.
 ??  ?? Ovan: Jan Kubiš dog i skottlossn­ingen vid Sankt Kyrillos och Methodios kyrka den 18 juni 1942.
Ovan: Jan Kubiš dog i skottlossn­ingen vid Sankt Kyrillos och Methodios kyrka den 18 juni 1942.
 ??  ?? Ovan: När han tillfrågad­es varför han förrådde sina medsoldate­r svarade Karel Curda: ”Jag tror att ni hade gjort samma sak för en miljon mark.”
Ovan: När han tillfrågad­es varför han förrådde sina medsoldate­r svarade Karel Curda: ”Jag tror att ni hade gjort samma sak för en miljon mark.”
 ??  ?? Ovan: Stabsserge­ant Jozef Gabcik dog i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka. Tyskarna jagade honom skoningslö­st efter mordet på Heydrich.
Ovan: Stabsserge­ant Jozef Gabcik dog i kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka. Tyskarna jagade honom skoningslö­st efter mordet på Heydrich.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden