Spioner & hemliga krig

BEGRAVNING FÖR EN VÄN

EFTER SIN DÖD FICK HEYDRICH EN BEGRAVNING VÄRDIG EN KUNG.

-

När Reinhard Heydrich, Böhmen–Mährens fruktade reichsprot­ektor, drog sin sista suck i en säng på Bulovka-sjukhuset i Prag lade polisbefäl­et Bernhard Wehner märke till hans fridsamma ansiktsutt­ryck som stod i bjärt kontrast till eftermälet av död och tortyr som nazitoppen efterlämna­de sig.

Wehner observerad­e en ”… förbluffan­de andlighet och en pervers skönhet som påminde om en slags återfödels­e”. Det var ett ögonblicks perfekt ironi, men det var bara början. Nazistleda­rna och marionette­rna i den tjeckiska presidente­n Emil Háchas regering överöste Heydrich med lovord.

En utdragen sorgeperio­d följde reichsprot­ektorns död. Sex SS-soldater stod hedersvakt runt kistan som var dekorerad med en flagga och en enorm krans. Liket låg på lit de parade i Hradcanybo­rgen i Prag. Bakom båren hängde den hotfulla, svarta SS-banderolle­n, prydd med de välkända kontraster­ande bokstävern­a.

Den 7 juni 1942, tre dagar efter Heydrichs död, placerades kistan på en vagn och kördes i en storslagen parad genom Prags äldsta stadsdel. Innan den långa resan tillbaka till Berlin placerades liket i ett tågvagn pyntad med girlanger av en sorts kräppapper. Hácha och andra tjeckiska tjänstemän valde att resa tillsammen med honom, för de närde ett litet hopp om att en sådan resa skulle dämpa Hitlers raseri och hans önskan om att de tyska soldaterna skulle ”vada i blod” tills de hittade Heydrichs banemän.

När Heydrichs lik kom till Berlin fraktades det till det nya rikskansli­et. Hans utmärkelse­r och medaljer lades synliga på en kudde. Kransar, hakkors och pelare med brinnande facklor omgav kistan.

Den offentliga begravning­en var en nazistisk propaganda­föreställn­ing. Hitler hälsade på Heydrichs barn medan tonerna från Siegfrieds

begravning­smarsch från Richard Wagners Götterdämm­erung ljöd dystert i bakgrunden. Himmler var synbart rörd. Führern uttryckte sina varma känslor för Heydrich genom att använda det familjära ”dir” istället för det mer formella ”ihnen” och kallade den döde ”en av våra finaste nationalso­cialister, en av de främsta förkämparn­a för Tredje rikets tankegång och en av de största motståndar­na till Rikets fiender”.

Efter en lång procession genom gatorna i nazisterna­s huvudstad markerades Heydrichs grav i Invalidenf­riedhofs gravlund med en tillfällig gravsten i trä. Enligt planen skulle den senare bytas ut med ett imponerand­e monument ritat av skulptören Arno Breker och arkitekten Wilhelm Kreis. Men kriget ville annorlunda. Monumentet blev aldrig byggt, och i dag är det ingen som vet exakt var i gravlunden Heydrich ligger. Kanske det är bäst så?

 ??  ?? Heydrichs offentliga begravning var en överdådig historia. Alla nazitoppar var på plats.
Heydrichs offentliga begravning var en överdådig historia. Alla nazitoppar var på plats.
 ??  ?? Ovan: Ett frimärke från Tredje riket som hedrar den mördade Heydrich visar hans dödsmask.
Ovan: Ett frimärke från Tredje riket som hedrar den mördade Heydrich visar hans dödsmask.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden