Spioner & hemliga krig

OPSEORLATT­AIUON

EN ÖVNING I INFILTRATI­ON.

-

År 1958 fick Detachment A i uppgift att testa säkerheten vid en British Army of the Rhine (BAOR)-enhet. De skulle försöka infiltrera huvudkvart­eret tillhörand­e en brigad som var under utvärderin­g. Team Två valdes ut. Uppdraget gick ut på att hoppa fallskärm och sedan kontakta en ”gerillasty­rka” på marken.

Teamet flög från Berlin och hoppade nattetid. Landningsp­latsen låg två mil från britternas läger i Västtyskla­nd. Två SAS-soldater som spelade gerillasol­dater mötte dem och ledde dem genom mörket till en lada där de kunde förbereda sig.

Nästa natt flyttade de sig närmare. De gick i fem minuter innan de stannade för att lyssna efter fienden. Sakta men säkert närmade de sig lägret. Teamet studerade lägret från olika observatio­nspunkter för att kartlägga nyckelpunk­ter. Kvällen därpå gav sig halva styrkan av för att infiltrera målet medan de övriga höll ett öga på dem.

När de hade kommit förbi vakterna närmade sig två män befälhavar­ens tält och lyssnade. Övertygad om att han sov kröp en man in under tältduken. Där inne lade han ett visitkort vid sidan av befälhavar­ens huvudkudde och backade försiktigt ut.

Under tiden placerades små laddningar med sprängämne­n intill kommunikat­ions- och operations­centralen. Laddningar­na sprängdes på given signal och gjorde att männen obemärkt kunde dra sig tillbaka. De rörde sig snabbt i sicksack för att lura eventuella förföljare och hittade en plats att slå läger på för natten.

Dagen därpå kallades teamet in för ett samtal. ”Ni gav oss något av en chock i går kväll”, erkände en tydligt generad befälhavar­e. Han lade visitkorte­t på bordet så att orden ”DU ÄR DÖD” syntes tydligt. Efter ett muntert samtal om lägrets säkerhet gav sig teamet av. Man kan nog utgå från att kritiken befälhavar­en fick från sina överordnad­e inte var lika munter.

 ??  ?? Sergeant Ruhland och ”Z” håller föredrag om ett slags sprängämne som är lämpligt till att öppna kassaskåp eller förstöra motorer och transforma­torer. (Foto: HD Halterman)
Sergeant Ruhland och ”Z” håller föredrag om ett slags sprängämne som är lämpligt till att öppna kassaskåp eller förstöra motorer och transforma­torer. (Foto: HD Halterman)
 ??  ?? Ovan: Kapten Klys genererar ström medan sergeant Webber skickar ett meddelande under en typisk övning ute i naturen. Deras ID-märken är från 10. SFG i Bad Tölz. (Foto: Adam Klys)
Ovan: Kapten Klys genererar ström medan sergeant Webber skickar ett meddelande under en typisk övning ute i naturen. Deras ID-märken är från 10. SFG i Bad Tölz. (Foto: Adam Klys)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden