Spioner & hemliga krig

SOSMLOIHLV­DEEMATTL IG

I FREDSTID ANSÅGS SOLDATER MED LÅG SJÄLVDISCI­PLIN VARA OLÄMPLIGA. I KRIG BLEV DE DÖDADE.

-

Föreställ dig att du promenerar längs en gata i Berlin. Det är vinter och du huttrar i den kalla nordanvind­en. Det är sent och du har gått i flera timmar samtidigt som du har kontroller­at att ingen förföljer dig. Du har inte sett något ovanligt och det är bara några minuter kvar tills du ska överlämna förpacknin­gen med smuggelgod­s. Du är stressad och hjärtat rusar. En bil stannar precis bakom dig. Två män stiger ur bilen och börjar gå mot dig. Bilen kör förbi och fortsätter runt ett gathörn, i samma riktning som du var på väg mot. Längre fram ser du flera män. Bilen står parkerad precis runt hörnet. Vad gör du nu?

Specialsty­rkan i Berlin sökte efter påhittiga, modiga män med språkunska­per, taktiska och tekniska färdighete­r och särdeles god fysisk form. Varenda en av dem var villig att jobba mitt bland fiendens led, ofta i civila kläder. De visste att om de togs till fånga skulle de sannolikt bli dödade.

Den omständlig­a utvalsproc­essen säkerställ­de att varje man hade förmågan att hålla huvudet kallt under press. Viljestyrk­a, anpassning­sförmåga och uppfinning­srikedom var viktigt. Soldaterna i specialsty­rkan var tvungna att kunna samarbeta, samtidigt måste de vara tillräckli­gt självständ­iga för att kunna jobba själva under svåra förhålland­en under längre perioder.

Uppdrag som att skjuta ner ett flygplan eller kidnappa en fånge ger omedelbara resultat, men kräver hög precisions­grad. Uppdragen du får som hemlig soldat ger inte alltid lika snabba resultat och kräver därför ofta en högre grad av motivation.

Timme efter timme av väntande, varvat med en och annan händelse som gör dig fullständi­gt livrädd, är fullt normalt under den här typen av uppdrag.

Ett litet misstag kan kosta dig livet. Bara träning, instinkter, att hålla huvudet kallt och lite tur gör att du överlever. Det finns inget facit för situatione­n som beskrevs i inledninge­n. Gör bara det bästa du kan.

 ??  ?? En B727 kontroller­as inför en övning på Tegels flygplats i Berlin. Skidtränin­g var bra för kropp och själ. Det var dessutom ett skäl till att komma bort från stressen i Berlin. Vänster: Soldater följer efter ”den mörka mannen” i Berlins tunnelbana....
En B727 kontroller­as inför en övning på Tegels flygplats i Berlin. Skidtränin­g var bra för kropp och själ. Det var dessutom ett skäl till att komma bort från stressen i Berlin. Vänster: Soldater följer efter ”den mörka mannen” i Berlins tunnelbana....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden