Spioner & hemliga krig

UTFORSKA GLOMAR

-

Det uppskattas ha kostat omkring 500 miljoner amerikansk­a dollar att bygga Glomar Explorer. Skeppet vägde 36 000 ton, var 188 meter långt och hade ett 35 meter högt torn ombord. De sex motorerna levererade tillsamman­s 12 000 hästkrafte­r, och skeppets maxfart var 10 knop. På resan över Stilla havet hade Glomar en besättning på 178 man, inräknat CIA-agenterna. Skeppet var anpassat för sitt uppdrag och lastrummet, som kallades för moonpool, var tillräckli­gt stort för att rymma ubåten när den hade bärgats från havsbotten, 5 000 meter under vattenytan. Dessutom hade Glomar Explorer kylrumskap­acitet för så många som 100 lik, och den var designad för att ligga stabilt i vattnet under bärgningsp­rocessen. Klon som skulle lyfta ubåten var i praktiken likadan som dem man använder när man försöker lyfta upp ett mjukisdjur på tivoli.

 ??  ?? LASTRUMMET
Lastrummet kallades för ”moonpool”. Det var 61 meter långt och 20 meter brett och skulle rymma hela ubåten när den väl var bärgad.
LYFTKRANEN
Lyftkranen var 64 meter hög och kunde lyfta 800 ton utan någon risk för att den skulle...
LASTRUMMET Lastrummet kallades för ”moonpool”. Det var 61 meter långt och 20 meter brett och skulle rymma hela ubåten när den väl var bärgad. LYFTKRANEN Lyftkranen var 64 meter hög och kunde lyfta 800 ton utan någon risk för att den skulle...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden