Spioner & hemliga krig

JOHN MCPHEE

-

Förutom att han tidigare har varit både skogvaktar­e och tillhört gröna baskrarna är John ”Shrek” McPhee veteran i USA:s absoluta elitenhet: 1:st Special Forces Operationa­l Detachment-Delta, mer känd som Delta Force. McPhee ingick i en liten Delta-enhet som tog sig upp i Tora Bora-bergen i december 2001 för att hitta Usama bin Ladin.

Vad var din uppgift i Tora Bora?

”Jag skulle hitta, oskadliggö­ra och döda bin Ladin.”

Hur var kvaliteten på den lokala afghanska milisen som CIA rekryterad­e för att strida tillsamman­s med er?

”De var förfärliga. De var ineffektiv­a och saknade kampvilja, men det var vår enda möjlighet vid tillfället. Vi var tvungna att ta det vi hade.”

”DET TOG TIO MÄN TIO DAGAR ATT GÖRA SAMMA SAK SOM RYSSARNA INTE LYCKATS MED PÅ TIO ÅR.”

Tror du att restriktio­nerna ni fick av Pentagon minskade era chanser att döda bin Ladin?

”Jag tror inte att metoden som Rumsfeld och Bush hade i åtanke för att döda bin Ladin var en acceptabel risk att ta för Pentagon. Generalern­a vid Pentagon var ovilliga att ta risker och saknade viljan att genomföra operatione­n, och att involvera Dell Dailey [JSOC: s befäl].”

Om du hade fått möjlighet att operera själv, utan milisen och med resurser att stänga bergspasse­n mot Pakistan – skulle din enheten ha kunnat fånga och döda honom?

”Ja, vi kunde ha tagit honom, men misslyckad­es på grund av våra överordnad­e. Det tog tio män tio dagar att göra samma sak som ryssarna inte lyckats med på tio år. Vi kunde ha dödat Usama bin Ladin under krigets första dag.”

 ??  ??
 ??  ?? Nedan: USA var involverad­e i luftangrep­pen på Tora Bora sent 2001.
Nedan: USA var involverad­e i luftangrep­pen på Tora Bora sent 2001.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden