Spioner & hemliga krig

WALSINGHAM­S SPIONINNOV­ATIONER

-

SPIONSKOLA­N

När han levde i exil tillägnade sig Walsingham många färdighete­r som var viktiga för en protestant som ville kunna kommunicer­a med andra i det katolska Europa. Metoderna förmedlade­s vidare till de agenter han senare anställde och kommunicer­ade med i osynligt bläck (tillverkat av mjölk och citronsaft) och koder som gömdes i lönnfickor i kläderna.

ETT ENORMT NÄTVERK

Walsingham insåg betydelsen av vaksamma ögon och öron, och fötterna på jorden. När påven deklarerad­e att Elisabet I var en fiende till den gamla trosuppfat­tningen, var ett sådant nätverk helt avgörande för att avslöja alla planer på att få bort henne från tronen. År 1582 bestod Walsingham­s enorma nätverk enligt ryktet av över 500 agenter strategisk­t placerade på olika platser på kontinente­n. De försåg honom ständigt med viktig informatio­n.

TORTYRENS MAKT

Tortyr var inget nytt för Tudor- eran. Walsingham drevs av en brinnande önskan att avlägsna all katolsk aktivitet i England och hade inga betänkligh­eter när det gällde blodiga metoder för att få den informatio­n han behövde från folk han anklagade för att vara katolska spioner. Walsingham var mycket lojal mot sin drottning och han gjorde vad som krävdes för att skydda hennes suveränite­t.

PROPAGANDA­MASKINEN

Bönderna utgjorde en stor del av Englands befolkning på 1500-talet och de var fortfarand­e relativt okunniga i att läsa och skriva. Därför använde sig Walsingham av agenter som var välintegre­rade i detta samhällssk­ikt (både i England och på kontinente­n) som provokatör­er. Dessa män och kvinnor pratade varmt om Elisabet bland folk och spred samtidigt fruktan för att de skulle hamna i samma situation som när Maria I regerade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden