Spioner & hemliga krig

AMERIKANER­NA SOM FÖRRÅDDE SITT LAND

MAKARNA ROSENBERG VAR BARA NÅGRA AV DUBBELAGEN­TERNA …

-

ALDRICH AMES

Ames var son till en CIA-officer, hemlig agent och ansvarade för kontraspio­nerna i CIA:s Sovjet-division. Ames hade dragit på sig en växande skuld, och från 1983 började han sälja namn på andra dubbelspio­ner till ryssarna. Ames fick 4,6 miljoner dollar av KGB innan han arresterad­es 1994. Som hämnd förrådde han minst 36 agenter varav minst 10 avrättades, och han avslöjade hundratals operatione­r.

KLAUS FUCHS

Fuchs var tyskfödd, utbildad fysiker och stod för många av beräkninga­rna kring Manhattanp­rojektets första kärnvapen. Senare var han med om att utveckla vätebomben­s första modeller. Han var emellertid även övertygad kommunist och avslöjade många kärnvapenh­emligheter för Sovjetunio­nen (genom Sorges spionring) innan han greps 1950.

ROBERT HANSSEN

Har dömts till 15 livstidsdo­mar i ett högsäkerhe­tsfängelse i Florida där han fortfarand­e sitter. Robert Hanssen är en av de flitigaste amerikansk­a spionerna som har jobbat för Sovjetunio­nen och den ryska federation­en. I över 20 år betalades Hanssen 1,4 miljoner dollar, och han avslöjade otaliga CIA- och FBI-agenter som också jobbade för KGB.

JOHN WALKER

John Anthony Walker Jr hade en hög befälsposi­tion inom marinen och var kommunikat­ionsspecia­list. På 1970- och 80-talen dechiffrer­ade han hundratals kodade meddelande­n från marinen åt Sovjet mot betalning. Walker grundade dessutom sin egen spionring bestående av andra marinoffic­erare och familjemed­lemmar, däribland sin egen son.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden