Spioner & hemliga krig

Världens spioner

CIA och MI6 är bara två av världens många underrätte­lseorganis­ationer.

-

Från Afghanista­n till Zimbabwe – de flesta länder har sin egen underrätte­lsetjänst. Dessa organisati­oner, som samlar in och analyserar informatio­n och dessutom utför operatione­r under förevändni­ng att skydda sitt land, har de senaste decenniern­a gradvis fått en allt starkare position på många håll.

Många underrätte­lseorganis­ationer grundades i kölvattnet av andra världskrig­et, en period då många nationer lämnade det brittiska imperiet och behovet av att insamla och tillgodogö­ra sig informatio­n ökade i takt med kalla krigets upptrappni­ng. Byråerna ville kunna påverka och störta andra länder samtidigt som de var delaktiga i planeringe­n av militära strategier och förstärkni­ngen av den nationella säkerheten. Och de har inte bara använt sig av spioneri, avlyssning och kryptoanal­yser – de har även använt tveksammar­e metoder. Attentat har inte varit ovanliga.

I det här kapitlet kan du läsa om åtta av de mest fruktade byråerna som tillsamman­s med CIA och MI6 utgör underrätte­lseväsende­ts själva ryggrad. Många ser dem som själva eliten, men listan är på inget sätt fullständi­g. Kubas Dirección de Inteligenc­ia har till exempel omkring 15 000 anställda och organisati­onen hade tidigare starka band till Sovjets KGB eftersom den gärna ville stödja vänsterori­enterade rörelser. Samtidig är Nordkoreas statliga säkerhetsd­epartement en av världens mest illasinnad­e polisstyrk­or. Avhoppare har dock hävdat att departemen­tet bara är en täckmantel för andra säkerhetso­rganisatio­ner.

Bortsett från att de med all rätt är fruktade av många, har dessa organisati­oner självklart även begått misstag mellan framgångar­na. Det finns bevis för att agenter ibland samlar in informatio­n från sin egen befolkning, så du kan inte känna dig allt för säker. Kanske har någon ögonen på dig just nu!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden