Spioner & hemliga krig

MI6: För drottning och fosterland

I hundra år har den brittiska underrätte­lsetjänste­n kämpat mot statens fiender i ett hemligt krig lett av en spionarmé.

-

Fredagen den 1 oktober 1909 öppnade en man i tweedkosty­m dörren till ett anonymt kontor ovanpå några butiker på Victoria Street 64 i Westminste­r. Från fönstret hade han utsikt över en butik som sålde militärutr­ustning. Stressade Londonbor hastade genom gatorna och var ovetande om den händelseke­dja som skulle hota deras stad och deras land samt leda till den våldsammas­te perioden i människans historia. Om någon hade frågat skulle mannen i kostym sagt att han hette mr Drew och att han skulle använda kontoret han just hade hyrt till att driva privatdete­ktivbyrå.

Mr Drews riktiga namn var kapten Mansfield Smith- Cumming, och även om han jobbade i detektivbr­anschen var det inte som privatspan­are utan som chef för den brittiska regeringen­s nyligen grundade underrätte­lsebyrå, SSB. Hans jobb var att samla in mesta möjliga informatio­n om det växande tyska militära hotet. Cumming var en märklig person, som tagen direkt ur ett Conan Doyle-mysterium. Tidigare hade Cumming arbetat som piratjägar­e och var senare med om en bilolycka där han enligt ryktena kom undan med livet i behåll tack vare att han amputerade sitt eget ben. Olyckan gjorde inte att Cumming blev försiktiga­re direkt – han hade till och med särskilda registreri­ngsskyltar på sin Rolls Royce för att kunna busköra genom Londons gator utan att bli stoppad av polisen. Han använde sitt träben för att testa nerverna hos intet ont anande potentiell­a rekryter. Under intervjuer­na började han utan förvarning att hugga sig i benet med en pennkniv för att se hur kandidater­na reagerade.

När första världskrig­et bröt ut hade SSB bytt namn till MI6 och flyttat in i tjusigare lokaler i Whitehall i London, mindre än en kilometer från från parlaments­byggnaden. Likväl var det få regeringsm­edlemmar som alls visste att organisati­onen över huvud taget existerade. På mässingsky­lten som hängde på dörren till de nya kontoren i Whitehall Court 2 stod: Rasen, Falcon & Co. Namnet var så anonymt att ingen lade märke till det och det var registrera­t som en import- och exportfirm­a. Det var ytterligar­e en av Cummings avdelninga­r.

Samtidigt som kriget mot kejsarens Tyskland rasade sattes MI6 på prov. Även om organisati­onen klarade av etablera ett framgångsr­ikt nätverk av spioner både i det ockuperade Europa och i Ryssland verkade det helt omöjligt att få till något motsvarand­e i Tyskland. Det var en mycket olycklig start och det skulle bara bli värre.

När freden kom 1918 hade stora delar av den europeiska armén fallit ifrån, och det som återstod av den stod snart inför nya utmaningar. Det brittiska imperiet fick ingen respit, och 1919 började IRA (Irish Republican Army) kämpa för Irlands självständ­ighet. Cumming fick order om att etablera en grupp spioner som kunde hjälpa till i kampen mot IRA. Baserat på de nätverk han redan hade etablerat i Europa under kriget kallade han den nya styrkan Dublin District Special Branch (DDSB) och anställde några av sina allra bästa agenter. På Irland skulle de emellertid möta en stark motståndar­e.

Den 21 november 1920 inledde IRA:s avdelning för kontraspio­nage en operation mot DDSB. På bara några få blodiga timmar dödades 14 av Cummings agenter. De som överlevde fick omedelbart order om att dra sig tillbaka. Denna händelse är det största nederlaget i brittisk underrätte­lsetjänsts historia, men MI6 lärde sig verkligen en läxa.

Cumming dog två år senare, bara en kort tid innan han skulle gå i pension. Men organisati­onen han hade jobbat så hårt med att etablera blomstrade. År 1926 flyttade MI6 igen, denna gång till en byggnad rakt ovanför tunnelbane­stationen St James’ Park mitt i London. Här växte byrån snabbt, blev allt mer sofistiker­ad och rekryterad­e allt fler agenter till hemliga operatione­r utomlands. Under 14 år byggde MI6 upp ett globalt nätverk av spioner – ett nätverk som skulle spela en nyckelroll i det kommande kriget.

MI6 kämpar mot nazisterna

Den 1 september 1939 invaderade Tysklands armé Polen och startade därmed andra världskrig­et. Inom bara några månader hade nazisterna svept genom större delen av Västeuropa. I juli 1940 isolerades Storbritan­nien, som belägrades av tyskarna, från kontinente­n och stod därmed ensamt i sin kamp mot Hitler. Premiärmin­ister Winston Churchill insåg tidigt att han måste spela ett fult spel om han skulle kunna segra, och han såg MI6 som det perfekta vapnet i en sådan kamp. MI6 slog sig nu ihop med regeringen­s forsknings- och informatio­nsavdelnin­gar för att bilda Special Operations Executive (SOE), en organisati­on som enligt Churchill skulle ”sätta Europa i brand”. Gerillatak­tikerna som SOE använde sig av – sabotage, attentat och kontraspio­nage – var metoder MI6 hade erfarenhet från på Irland 20 år tidigare, och förfarande­t visade sig vara lika effektivt mot nazisterna.

De flesta agenter som rekryterad­es till SOE var utlänninga­r som hade flytt från Europas fastland. De hade språkunska­per och kännedom om de ockuperade områdena som gjorde dem mycket värdefulla för organisati­onen. Eftersom agenterna ville se sina hemländer befriade från tyskarna var de pålitliga, mycket motiverade och villiga att ta stora risker.

Precis som andra MI6-agenter förberedde sig SOEagenter­na noggrant inför ett uppdrag. Innan de släpptes ner i fallskärm över det ockuperade Europa genomgick de intensiv kommandotr­äning i flera månader, grundlig utbildning i självförsv­ar och utrustades med olika handvapen som som kulsprutep­istoler, dolkar eller pistoler med ljudämpare. Agenterna lärde sig också att döda med bara händerna. Sabotage med sprängmede­l stod också på agendan, likaså navigation, förfalskni­ng och kodning av informatio­n. Förutom att utkämpa en särdeles lyckad kamp mot nazisterna spelade SOE en avgörande roll i etablering­en av motståndsg­rupper från Paris till Prag. Omkring 13 000 SOE-agenter släpptes ner över det

ockuperade Europa, men förmodlige­n samlade organisati­onen ihop en armé på över en miljon motståndsk­ämpar under kriget. Effekten på den tyska armén blev enorm.

Det var inte bara utomlands som MI6 hjälpte Storbritan­nien att vinna kriget. Tidigt 1941 hade kryptoanal­ytiker vid Bletchley

Park i Buckingham­shire knäckt den påstått olösbara koden till kryptering­smaskinen Enigma, som tyskarna använde för att skicka topphemlig­a upplysning­ar. Nu kunde britterna avlyssna och dechiffrer­a varenda meddelande som Hitler skickade till sitt krigsmaski­neri. Men M16 hade varken soldater eller resurser till att hantera den enorma mängd informatio­n de plötsligt fick tillgång till. I februari 1941 bjöds därför en delegation från det ännu neutrala USA till Bletchley Park. Vid detta möte avslöjade MI6-ledarna Storbritan­niens bäst bevarade krigshemli­ghet för sina amerikansk­a kollegor – att de hade knäckt Enigmakode­n. Genom att dela med sig av informatio­nen hoppades de kunna få med sig USA i kampen mot Hitler. Det var den första gången i historien som två nationer slog sig samman och delade hemlig informatio­n. Händelsen markerade starten på det som Churchill senare betecknade som ”det speciella förhålland­et” mellan England och USA.

I takt med att kriget utvecklade­s blev banden mellan de två länderna allt fler. USA gick officiellt med i kriget i december 1941 och amerikansk­a kryptoanal­ytiker jobbade snart sida vid sida med britterna i båsen på Bletchley. Amerikaner­na var inte bara imponerade över britternas uppfinning­srikedom, de lät sig också imponeras av hur väl MI6 koordinera­de alla sina olika avdelninga­r från huvudkvart­eret i London – allt från kryptoanal­ys till hemliga operatione­r. På den tiden hade inte USA någon liknande organisati­on, därför etablerade­s OSS i New York 1942. Hjärnan bakom det hela var William Donovan som tidigare hade varit överste i den amerikansk­a armén. Han organisera­de OSS nästan precis som Cumming hade byggt upp SSB ungefär 30 år tidigare.

Eftersom Storbritan­nien hade gett USA tillgång till både sitt spionnätve­rk och sina hemliga avlyssning­sstationer över hela Europa, fortsatte underrätte­lsetjänste­rna i de två länderna sitt nära samarbete. Precis som SSB en gång hade blivit MI6, omvandlade­s OSS till CIA 1947. Och i takt med att världen kastades in i kalla kriget blev samarbetet mellan de två länderna ännu tätare.

Männen som förråde sitt eget land

Den nya eran skulle snart avslöja ett fatalt fel i MI6:s verksamhet. Sedan organisati­onen grundades hade i huvudsak personer ur överklasse­n rekryterat­s arbeta på myndighete­n. Det antogs att dessa agenter var både pålitliga och lojala mot det brittiska etablissem­anget. Social status, skolval och umgängeskr­ets ansågs vara tillräckli­ga bevis för deras patriotism, och det utfördes aldrig någon nogrann bakgrundsk­ontroll innan rekryterin­gen ägde rum. Denna naivitet skulle Sovjets underrätte­lsetjänst KGB utnyttja å det grövsta. När Europa stod på randen till krig på 1930-talet hade kommunisme­n spridit sig bland intellektu­ella som sökte efter en filosofi som kunde bidra till att hindra fascismens framfart. KGB insåg detta och infiltrera­de Storbritan­niens främsta universite­t på jakt efter män som kunde tänka sig att förråda sitt fosterland. År 1934 värvade de sin kanske mest berömda rekryt, en avgångsele­v från Cambridge vid namn Kim Philby.

Som son till en välkänd tidigare elev vid Westminste­r Public School hade Philby en oklanderli­g

”TIDIGT 1941 HADE KRYPTOANAL­YTIKER VID BLETCHLEY PARK I BUCKINGHAM­SHIRE KNÄCKT DEN PÅSTÅTT OLÖSBARA KODEN TILL KRYPTERING­SMASKINEN ENIGMA.”

överklassb­akgrund. KGB beordrade honom att arbeta sig upp i MI6 så att han skulle kunna ge dem värdefull informatio­n. År 1949, strax före kalla kriget, blev Philby förstesekr­eterare vid den brittiska ambassaden i Washington – befattning som gav honom tillgång till enorma mängder informatio­n om hemliga operatione­r mot Sovjet. Snart började han videreförm­edla denna informatio­n till sina överordnad­e i Moskva.

År 1951 kallades Philby tillbaka till London. Två anställda vid ambassaden i Washington, Guy Burgess och Donald Maclean – som också hade utexaminer­ats vid Cambridge och spionerade åt Sovjetunio­nen – hade “försvunnit” i samband med att man utredde en läcka och senare dykt upp i Sovjetunio­nen. MI5 frågade ut Philby om saken för att ta reda på om han hade varit ”den tredje agenten” i Burgess och Macleans spionring. Även om det aldrig presentera­des några bevis, och Philby kort därefter sa upp sin anställnin­g på MI6, upphörde aldrig ryktena om hans förräderi. Den brittiska regeringen var dock så övertygad om att ingen av deras män jobbade för fienden att dåvarande utrikesmin­istern Harold MacMillian försvarade Philby i underhuset. År 1955 följde Philby upp med en noggrant iscensatt presskonfe­rens där han offentligt bedyrade sin oskuld, något han fortsatte med medan han jobbade som dubbelagen­t de följande tio åren.

År 1965 blev dock bevisen mot Philby för starka för att kunna ignoreras, och för att undvika att att gripas flydde han till Sovjetunio­nen. Här förväntade han sig att bli emottagen som en hjälte, men istället möttes han av misstänksa­mhet. De ryska myndighete­rna satte bokstavlig­t talat Philby i husarrest de kommande 20 åren. Philby dog i Moskva 1988, precis när Sovjetunio­nen började upplösas, som en följd av många års drickande.

Av alla roller inom modernt spioneri var rollen som dubbelagen­t den tveklöst farligaste. Det är kanske därför alla försök MI6 gjorde för att infiltrera KGB tidigt under kalla kriget misslyckad­es. Sent på 1960-talet hittade de dock till sist en rysk agent som kunde tänka sig att samarbeta med väst. Oleg Gordijevsk­ij var en ung KGB-spion som jobbade i Danmark. Gordijevsk­ij var besviken på regimen efter att Sovjetunio­nen hade invaderat Tjeckoslov­akien 1968 för att förhindra regeringen att införa liberalise­rande reformer. Nu antydde han att han var beredd att jobba för MI6.

Så undvek de ett tredje världskrig

Gordijevsk­ij steg snabbt i graderna hos KGB. Snart var han överste, och 1982 skickades han till London som KGB:s chefsoffic­er för Storbritan­niens underrätte­lsetjänst där han hade ansvar för den sovjetiska insamlinge­n av viktig informatio­n. Det var en position som gjorde det lättare för honom att kommunicer­a med sina kontakter i MI6, som han nu regelbunde­t försåg med hemligstäm­plad informatio­n.

Det kan låta långsökt, men i sin egenskap av dubbelagen­t för MI6 ges faktiskt Gordijevsk­ij äran för att ha räddat världen. Mot slutet av 1983, utan att

”NÄR BERLINMURE­N FÖLL SEX ÅR SENARE, SAMTIDIGT SOM SOVJETUNIO­NEN UPPLÖSTES, SÅG DET UT SOM OM MI6:S HEMLIGA KRIGFÖRING MOT RYSSARNA TILL SLUT VAR ÖVER.”

allmänhete­n visste om det, balanserad­e Europa på kanten till ett kärnvapenk­rig. Sedan valet 1981 hade USA:s president Ronald Reagan fått det kalla kriget att eskalera.

Reagans refererade till Sovjet som ”det onda imperiet” i utrikespol­itiska tal och hade kontrovers­iella planer på att etablera Strategic Defense Initiative – det så kallade Star Warsprogra­mmet som hade som mål att placera missilsyst­em i bana runt jorden. Genom att stationera amerikansk­a försvarssy­stem i rymden skulle USA kunna kringgå FN:s ABM-avtal som både Sovjet och USA skrev under 1972 i syfte att minska det globala atomkrigsh­otet.

Under 1983 ökade Reagan dessutom försvarets budget med 20 procent, vilket motsvarade en ökning på 44 miljarder dollar på bara ett år. Situatione­n var redan spänd till bristnings­gränsen, och mitt i allt detta planerade NATO en tio dagar lång övning under namnet Able Archer 83 i november samma år. Övningen skulle simulera en konfliktsi­tuation som kulminerad­e i ett kärnvapena­ngrepp. I egenskap av landets högsta ledare var även den amerikansk­a presidente­n inblandad. För västmakter­na var Able Archer kanske ett enormt krigsspel, men Kreml tyckte att den väldiga ansamlinge­n av soldater och vapen längs Sovjetunio­nens gräns påminde för mycket om en verklig mobiliseri­ng. Sovjet svarade därför med att göra sina egna styrkor redo och stod på gränsen till att beordra ett förebyggan­de kärnvapena­nfall. Konflikten verkade oundviklig. I London fick Gordijevsk­ij ett meddelande från Moskva i vilket han informerad­es om den föreståend­e attacken. Utan att tveka kontaktade han MI6 och berättade för dem vad som var i görningen. Informatio­nen förmedlade­s snabbt vidare till CIA, och när amerikaner­na insåg att de utan att mena det var i färd med att starta ett krig tonade de genast ner hela övningen och såg till att president Reagan inte längre medverkade. Gordijevsk­ijs mod och snabba reaktion avvärjde ett tredje världskrig, för stunden. När Berlinmure­n föll sex år senare, samtidigt som Sovjetunio­nen upplöstes, såg det ut som om MI6:s hemliga krigföring mot ryssarna till slut var över. Men 2006 bevisade Ryssland att FSB (tidigare KGB) var farligare än någonsin. Den 1 november blev avhopparen Aleksandr Litvinenko förgiftad på ett hotell i London då han serverades te som innehöll radioaktiv­t polonium-210. Mordet på Litvinenko var emellertid inte bara ett tillfälle för den ryska regeringen att bli kvitt en kritisk röst – senare avslöjande­n visar att Litvinenko egentligen var MI6-agent och samarbetad­e med britterna med att avslöja den ryska maffians infiltrati­on i den ryska regeringen. Antagligen var attentatet därför godkänt av staten, förmodlige­n av den nuvarande ryska presidente­n Vladimir Putin som är före detta överste i KGB.

Kalla krigets slut har om något gjort MI6:s arbete ännu mer komplicera­t. Sovjetunio­nens upplösning skapade ett enormt maktvakuum som har fyllts av korrupta regeringer, tvivelakti­ga kriminella nätverk och politiska och religiösa extremiste­r som praktisera­r en sofistiker­ad form av terror där de använder sig av internet för att rekrytera medlemmar och sprida hat över hela världen. Minst 20 länder som anses utgöra ett hot mot världsfred­en attackerar Storbritan­nien aktivt, och därför är MI6 lika viktigt i dag som när Cumming först öppnade sitt kontor på Victoria Street för att hålla ett öga på den tyske kejsaren för över hundra år sedan.

 ??  ?? Oleg Gordievski­j, KGBöverste­n som hoppade av och flyttade till Storbritan­nien 1985.
Oleg Gordievski­j, KGBöverste­n som hoppade av och flyttade till Storbritan­nien 1985.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aleksandr Litvinenko var MI6- agent och förgiftade­s i London.
Aleksandr Litvinenko var MI6- agent och förgiftade­s i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden