Spioner & hemliga krig

Hemliga krig avslöjas

Från den CIA-stödda invasionen av revolution­ens Kuba till britternas plan att få med sig USA i andra världskrig­et – här får du de ocensurera­de versionern­a av historiens hemligaste konflikter.

-

Världshist­orien har fått uppleva många krig. Både inbördeskr­ig som har slitit sönder nationer inifrån, länder som har ockuperats av styrkor utifrån och krig som har drabbat hela världen. För varje krig som utkämpas öppet finns det krig som utkämpas lika outtröttli­gt i det fördolda. Krig som äger rum i bakgrunden av andra krig nämns sällan i historiebö­ckerna – konflikter och slag där nationer drabbar samman med varandra i det tysta, eller där en regering i hemlighet stöder den ena sidan i ett fjärran inbördeskr­ig.

På de följande sidorna kan du läsa om amerikaner­nas långvariga engagemang i inbördeskr­iget i Laos, flera år innan Vietnamkri­get skulle dra in dem i ännu en konflikt i Sydöstasie­n. Du kan dyka ner i Storbritan­niens hemliga strategi för att få med sig USA i andra världskrig­et i syfte att stoppa Hitlers tredje rike. Du kan också läsa om hur USA:s förre president Barack Obama finansiera­de flera års deltagande i Somalias allt våldsammar­e inbördeskr­ig.

Genom historien har det utförts mängder av hemliga operatione­r. Vi har gått igenom dokumenten för att ge dig detaljerna om några av de mest överraskan­de och chockerand­e hemliga krig som någonsin har utspelats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden