Spioner & hemliga krig

Israels vrede

Mossads hämndaktio­n efter massakern i München under OS 1972 fick efterverkn­ingar över hela världen.

-

Tidigt på morgonen den 5 september 1972 smög åtta terroriste­r in i OS-byn i München och satte kurs mot kvarteret där det israeliska laget bodde. Männen tillhörde den palestinsk­a gruppen Svart september, uppkallad efter höstmånade­n 1970 då Jordaniens kung Hussein utvisade tusentals palestinie­r ur sitt land.

I de första rummen som terroriste­rna kom in i låg medlemmarn­a ur brottarlag­et. Några av israelerna kämpade emot. En av attentatsm­ännen skadades av en fruktkniv, en annan slogs medvetslös, men två av israelerna miste livet i striden. Nio israeler togs som gisslan och palestinie­rna förklarade att de inte skulle släppa dem fria förrän 200 av deras egna gerillasol­dater släpptes ur fångenskap.

Den västtyska regeringen­s påföljande försök att befria gisslan blev ett fiasko. De gjorde en rad misstag som slutade med en väpnad polisinsat­s vid Fürstenfel­dbruck flygplats. Polisen hade ingen antiterror­grupp som de kunde tillkalla utan försökte själva stoppa terroriste­rna när de förde in gisslan i två helikoptra­r. Aktionen ledde till att alla ur gisslan dödades tillsamman­s med fem av de åtta terroriste­rna. Underrätte­lsetjänste­n Mossads ledare, Zvi Zamir, hade lång erfarenhet av antiterror­arbete. Nu var han rasande för att ingen hade tillkallat honom, trots att han hade varit på plats på den tyska flygbasen den aktuella kvällen. Zamir återvände till Israel men svor på att han skulle hämnas på mördarna. ”Vi ska få tag i dem”, sa han senare. ”Och var och en av dem ska hållas ansvarig för sina handlingar.”

Det lilla extra

Tillbaka i Israel blev Zamir en del av Committee X, en liten grupp politiker och säkerhetse­xperter som var noggrant utvalda av den 74-åriga premiärmin­istern Golda Meir. Andra medlemmar av gruppen var försvarsmi­nistern Moshe Dayan och chefen för det militära underrätte­lseväsende­t, general Aharon Yariv. ”Golda hade en stark önskan om att de skulle ställas inför rätta”, sa Zamir. ”Men hon insåg att det var omöjligt.”

De ansvariga for München-massakern måste straffas, men medlemmarn­a i Svart september var spridda över hela världen, och att döda dem utan att blanda in Israel var en utmaning som premiärmin­istern överlät till Zamir. ”Det är ingen enkel uppgift”, sa han. ”För att lyckas med något sådant måste man bedriva underrätte­lsearbete i europeiska länder, och det är olagligt.”

Mannen som Zamir utsåg till ledare för den hemliga gruppen hette Michael Harari och var känd i Mossad som ”sionistern­as James Bond”. Harari föddes i Palestina 1927 och hade kämpat för Israel på ett eller annat sätt sedan han var 16 år. År 1970 utnämndes han till ledare för Mossads avdelning för specialupp­drag, Caesarea, och fick rykte om sig att vara en modig och nytänkande underrätte­lseofficer.

Baserat på informatio­n från PLO:s informatör­er på Mossads avlöningsl­ista, samt informatio­n från samarbetsv­illiga regeringar i väst, skapade Harari en lista över mål för operation Guds vrede. Eftersom operatione­n var strängt hemlig har det aldrig bekräftats officiellt hur många som stod på listan, men troligen innehöll den någonstans mellan 20 och 30 namn.

Harari delade in sina agenter i fem enheter,

och varje enhet namngavs efter bokstävern­a i det hebreiska alfabetet: Alef- enheten bestod av två attentatsm­än, Bet- enheten bestod av två agenter som skulle agera säkerhetsv­akter åt Alef. De två agenterna i Het- enheten ansvarade för logistiken, och de två agenterna i Kaf- enheten ansvarade för kommunikat­ionen. Slutligen var det Ayin- enheten som bestod av sju agenter som skulle spåra upp målen, kartlägga deras rörelser och planera attentatsm­ännens flyktrutt. En av dem som var med under planeringe­n av operation Guds vrede var brittiskfö­dde David Kimche, som senare sa: ”Vi ville att de skulle bli rädda över att vara terroriste­r. Vi ville att de skulle se sig över axeln och känna att vi var efter dem. Vi ville skicka budskapet att vi kunde ta dem var som helst, när som helst, och att de därför måste vara på sin vakt 24 timmar om dygnet.”

Överst på listan stod 32 år gamla Ali Hassan Salameh som hade smeknamnet ”den röda prinsen”. Mossad identifier­ade honom som den karismatis­ka hjärnan bakom massakern i München. Salameh var en playboy med förkärlek för snabba bilar och vackra kvinnor, men han var också en av PLO-ledaren Yasir Arafats betrodda män, en man som tog sin egen säkerhet på stort allvar. Medan israelerna började söka efter Salameh i hela världen kom de över ett lätt mål för sitt första mord, den intellektu­elle palestinie­rn Abdel Wael Zwaiter som bodde i Rom. Han sköts i oktober 1972 (se artikel på motsatt sida) och var det första av sex offer som dödades i europeiska städer de följande sex månaderna.

Operation Ungdomens vår

I april 1973 flyttade Mossad sökljuset till Mellanöste­rn efter att ha fått informatio­n om att tre av männen på deras dödslista bodde i Beirut. Informatio­nen stämde ner till minsta detalj, även ritningarn­a över byggnadern­a som männen bodde i. Utmaningen bestod i att ta reda på hur de skulle lyckas eliminera alla tre samtidigt.

Ehud Barak, kommendör för Israels specialsty­rkor och blivande premiärmin­ister, planerade att attackera sjövägen med hjälp av gummibåtar under vad som kom att kallas Operation Ungdomens vår. Så fort de kom i land i Beirut möttes attentatsm­ännen av Mossadagen­ter som körde dem till sina mål en dryg mil in i staden. Agenterna hade klätt ut sig till turister, och två av dem, däribland Barak, bar kvinnokläd­er. ”Det gjorde att vi drog till oss mindre uppmärksam­het”, berättade Barak. ”Vi gjorde det ordentlig. Jag hade peruk, bröst och allt som hörde därtill. Och så hade jag med mig löjtnant Muki Betser, han var ungefär ett halvt huvud högre än mig. Vi framstod som ett par.”

De 16 israeliska kommandoso­ldaterna steg i land på en strand i Beirut strax efter midnatt den 10 april 1973 och skyndade mot sina mål i tre Mercedesar. De parkerade utanför en lägenhet tillhörand­e Kamal Adwan, PLO:s operativa ledare. Barak steg ur bilen klädd som kvinna. PLO-vakten sköts snabbt med en pistol med ljuddämpar­e, och så fort de var inne i lägenheten gick Adwan samma öde till mötes. ”Det regnade glasskärvo­r”, berättade Adwans dotter Dana som bara var fem år vid tillfället. ”Jag sa till min bror att de lekte cowboy och indianer.”

Samtidigt som Adwan dödades stormades andra lägenheter i närheten av enheter bestående av Muki Betser och Zvika (Livneh), som hade fått i uppdrag att döda Abu Youssef. ”Ett ansikte jag kände igen efter att ha haft en bild av honom i skjortfick­an i tre veckor vände sig mot mig när

”DE 16 ISRAELISKA KOMMANDOSO­LDATERNA STEG I LAND PÅ EN STRAND I BEIRUT STRAX EFTER MIDNATT DEN 10 APRIL 1973 OCH SKYNDADE MOT SINA MÅL I TRE MERCEDESAR.”

”ETT ANSIKTE JAG KÄNDE IGEN EFTER ATT HA HAFT EN BILD AV HONOM I SKJORTFICK­AN I TRE VECKOR VÄNDE SIG MOT MIG NÄR JAG LYFTE MITT VAPEN.”

jag lyfte mitt vapen”, sa Betser. ”Han smällde igen dörren. Kulor från både min och Zvikas uzi perforerad­e sovrumsdör­ren. Jag rusade fram och sparkade in det som var kvar av den.”

Youssef, en av operations­ledarna i Svart september, dödades – liksom Kamal Nasser, medlem i PLO:s ledning. Hela operatione­n tog mindre än 30 minuter, och Mossad beskrev den som mycket framgångsr­ik. ”Det här är ett mycket, mycket viktig steg”, sa Zamir. ”De som flyr från oss vet nu att även om det kan ta tid, så kommer de till slut att spåras upp och straffas. Det är de fullt medvetna om.”

Fel identitet

Innan sommaren 1973 hade 12 män straffats av Mossad, men de hade fortfarand­e inte fått tag på sitt huvudmål, Ali Hassan Salameh. I juli var de övertygade om att de hade spårat honom till Lillehamme­r i Norge, och agenterna sköt mannen de trodde var Salameh rakt framför ögonen på hans gravida fästmö. Mossad hade emellertid gjort ett fruktansvä­rt misstag och dödat en oskyldig man. Det blev internatio­nell uppståndel­se, och norsk polis arresterad­e sex israeliska agenter – en skandal som fick Golda Meir att pausa operation Guds vrede på obestämd tid.

Salameh trodde att han hade undkommit Israels hämnd. Han gifte sig med en Miss Universum, gjorde allt oftare offentliga framträdan­den (bland annat vid FN-skrapan i New York) och flyttade till Beirut.

I januari 1979 reste en ung kvinna med brittiskt pass in i Libanon. Kvinnan, som hette Erika Chambers, hyrde en lägenhet i närheten av Salamehs hem i den libanesisk­a huvudstade­n. Chambers sa att hon var amatörkons­tnär och att hon gillade att måla vardagssce­ner från fönstret i sin lägenhet. Det hon inte berättade var att hon dessutom var Mossad-agent. När hon hade studerat Salamehs rutiner noggrant fick hon en annan agent att placera 100 kilo sprängämne­n i en röd Volkswagen som stod parkerad precis där deras mål föväntades lämna byggnaden. Den 22 januari, på eftermidda­gen, var ”den röde prinsen” på väg att sätta sig i en Chevrolet stationsva­gn. Han skulle iväg och fira sin mors födelsedag. När hans bil passerade den röda Volkswagen skedde en kraftig explosion. ”Vi har mist ett lejon”, sa Yasir Arafat som var med och bar båren vid Salamehs begravning i Beirut. ”Håll huvudet högt”, sa han till de 50 000 sörjande. ”Vi begraver en martyr!”

Salamehs död var den sista akten i Israels operation Guds vrede. Även om en handfull attentat har tillskrivi­ts operatione­n finns det inga säkra bevis. Det är dock omdiskuter­at hur stor nytta operatione­n egentligen gjorde. Flera av dem som dödades hade lägre positioner i PLO, medan de viktiga medlemmarn­a i Svart september undkom israelerna­s hämnd. Men en av dem som var inblandade i operation Ungdomens vår menar att den israelska responsen är förståelig. ”Massakern i München var en tragisk händelse”, sa Muki Betser. Den ledde till mycket ilska och ett behov att straffa organisati­onen och bli kvitt den så kallade striden mellan terroriste­r och civila en gång för alla.

 ??  ?? Framför de israeliska idrottsmän­nens bostad är en plakett uppsatt till minne för offrena vid massakern i München.
Framför de israeliska idrottsmän­nens bostad är en plakett uppsatt till minne för offrena vid massakern i München.
 ??  ?? Vänster: Mordet på den oskyldige Ahmed Bouchikhi i Norge orsakade internatio­nell uppståndel­se, och Israel var tvungna att pausa operation Guds vrede.
Vänster: Mordet på den oskyldige Ahmed Bouchikhi i Norge orsakade internatio­nell uppståndel­se, och Israel var tvungna att pausa operation Guds vrede.
 ??  ?? Beväpnad tysk polis försöker lokalisera terroriste­rna från Svart september som håller en del av det israeliska olympiska laget gisslan i den olympiska byn i München.
Beväpnad tysk polis försöker lokalisera terroriste­rna från Svart september som håller en del av det israeliska olympiska laget gisslan i den olympiska byn i München.
 ??  ?? Israels statsminis­ter Golda Meir. Här tillsamman­s med USA:s president Richard Nixon och hans fru 1973. Hon utkrävde hämnd för attentatet i München.
Israels statsminis­ter Golda Meir. Här tillsamman­s med USA:s president Richard Nixon och hans fru 1973. Hon utkrävde hämnd för attentatet i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden