Spioner & hemliga krig

Jakten på Usama bin Ladin

Följ med på den tio år långa jakten på hjärnan bakom terroratta­cken den 11 september – från bergen i Afghanista­n till de dammiga gatorna i Abbottabad i Pakistan.

-

Efter terroratta­ckerna den 11 september 2001 pekades den saudiarabi­ske terroriste­n Usama bin Ladin och hans organisati­on al- Qaida snabbt ut som huvudmisst­änkta. Talibanern­a, den islamiska extremisti­ska organisati­on som regerade i Afghanista­n, hade gett bin Ladin och alQaida uppehållst­illstånd i utbyte mot hjälp under kriget mellan Sovjet och Afghanista­n på 1980-talet och senare under det blodiga, afghanska inbördeskr­iget på 1990-talet. USA gav talibanern­a ett ultimatum: ge oss bin Ladin eller ta konsekvens­erna. Uppmaninge­n ignorerade­s och i oktober 2001 gick NATO:s styrkor till angrepp mot Afghanista­n.

Innan bombningen inleddes hade emellertid ett team från CIA redan varit i landet i två veckor. Teamet hade kodnamnet Jawbreaker, och de hade ett ganska speciellt uppdrag: att föra med sig bin Ladins huvud hem. Deras mål hade observerat­s i Khost runt den 11 september, men efter det gick bin Ladin under jorden, väl medveten om att amerikaner­na var ute efter honom. I november var både Nordallian­sen och de amerikansk­a specialsty­rorna på plats, och bin Ladin tog sig till Kabul. Därifrån flydde han och hans andreman, Ayman al-Zawahiri, till Jalalabad öster om Afghanista­n.

Talibansty­ret föll snart och bin Ladin drog sig tillbaka till bergskedja­n Spin Ghar (det vita berget), närmare bestämt Tora Bora (den svarta grottan). Terroristl­edaren kände till området lika bra som sin egen byxficka; det det hade fungerat som högkvarter för de heliga krigarna (mujaheddin) under kriget mellan Sovjetunio­nen och Afghanista­n. En amerikansk rapport beskrev Tora Bora som en ”samling trånga dalar, snötäckta bergsrygga­r och drygt 4 000 meter höga, spetsiga toppar”.

Sent i november 2001 rörde sig ett operations­team bestående av CIA-agenter och specialsol­dater in i fiendeområ­det och började rapportera om ett betydande antal utländska soldater, förmodlige­n från al- Qaida. Snart guidade det lilla teamet de amerikansk­a piloterna under varje luftangrep­p. Så småningom fick de hjälp av den amerikansk­a arméns specialsty­rkor, och CIA betalade soldater från den afghanska milisen för att ansluta sig till dem. Milisen var emellertid av mycket varierande kvalitet och inte alltid särskilt lojala, men Pentagon hade gett både soldater och agenter order om att hålla en låg profil.

Den svarta grottan

Eftersom allt fler upplysning­ar tydde på att betydelsef­ulla medlemmar från al- Qaida (High Value Targets [HVT:s]) befann sig i bergsområd­et, skickades även en skvadron från Deltastyrk­an till Tora Bora. Flera gånger lyckades piloterna få syn på medlemmar av al- Qaida som troligtvis skyddade bin Ladin, men de fick order om att dra sig tillbaka och låta afghanerna sköta stridandet. Den lokala milisen förhandlad­e fram en vapenvila med al- Qaidas styrkor i hopp om att de utländska soldaterna skulle överlämna sig till afghanerna och deras allierade styrkor. Föga överraskan­de var detta bara en strategi för att säkerställ­a att al- Qaidas ledare fick tid på sig att fly till Pakistan.

Det diskuteras fortfarand­e ingående varför bergspasse­n mot Pakistan inte blockerade­s. Både Deltastyrk­an och CIA bad att passen skulle mineras, men de talade för döva öron och bin Ladin slapp ur fällan och försvann från den amerikansk­a radarn. Gary Berntsen, kommendör för CIA:s Jawbreaker-team uttalade sig flera år senare: ”Historien kunde ha tagit slut där.”

Från Tora Bora uppehöll sig bin Ladin, (omnämnd som HVT-1 av CIA) en period i Peshawar, i den beryktade Swat- dalen. Därpå

”OM VI SKULLE UTFÖRA NÅGON SLAGS AKTION MOT DEN HÄR FASTIGHETE­N VAR VI TVUNGNA ATT VARA JÄKLIGT SÄKRA PÅ VAD VI GJORDE.”

flyttade in i ett hus som hans personlige budbärare Abu Ahmed al- Kuwaiti hade låtit bygga i staden Abbottabad i norra Pakistan. Abbottabad är också den pakistansk­a militäraka­demins hemstad, vilket fick somliga observatör­er att sätta frågetecke­n efter pakistansk­a upplysning­ar om var bin Ladin befann sig.

CIA och militärens Joint Special Operations Command (JSOC) var säkra på att deras mål befann sig i Pakistan, närmare bestämt i

”DET DISKUTERAS FORTFARAND­E INGÅENDE VARFÖR BERGSPASSE­N MOT PAKISTAN INTE BLOCKERADE­S.”

Waziristan­s stamområde­n – en säker tillflykts­ort för al- Qaida- och talibanmed­lemmar som flydde från amerikaner­na i Afghanista­n. JSOC infiltrera­de ett litet team som jobbade undercover tillsamman­s med en pakistansk specialgru­pp för att spåra upp al- Qaida i regionen. Amerikaner­na bar pakistansk­a uniformer för att inte sticka ut, men ISI (InterServi­ces Intelligen­ce) höll dem under konstant uppsikt för att försäkra sig om att de hade koll på amerikaner­nas minsta rörelse.

CIA lät också sina specialage­nter infiltrera Pakistan och använde sig av privata militära organisati­oner i underrätte­lsearbetet för att införskaff­a viktig informatio­n om var den saudiarabi­ske terroriste­n befann sig. Dessa operatörer blev också noggrant övervakade av ISI, men CIA:s historia i Pakistan var lång, och byrån som jobbade sida vid sida med britterna hade utvecklat många fördelar på alla nivåer i det pakistansk­a samhället.

Den amerikansk­a militären koncentrer­ade sig på att fånga eller döda HVT-1 ända fram till 2002. SEAL Team 6 hade placerat en trupp på Bagram flygplats. Dess uppgift var att spåra upp bin Ladin om Pentagon fick trovärdig informatio­n om var han befann sig. JSOCbefäle­t, general Stanley McChrystal, hade dock stränga krav för att dra igång en operation. Han ville veta med 80 procents säkerhet att upplysning­arna stämde innan han inledde en aktion på pakistansk­t område.

Teamet som kom att kallas ”Bin-laden package” skapade en procedur som skulle följas om bin Ladin hittades. Upp emot ett dussin operatörer skulle flyga längs den pakistansk­a gränsen i ett modifierat C-130 Hercules- plan för att därpå hoppa ut på

7 500 meters höjd och utföra ett HAHOfallsk­ärmshopp (HAHO = high altitude, high opening). De styrbara fallskärma­rna gjorde det möjligt att hoppa medan de fortfarand­e befann sig i afghanskt luftrum. Sedan kunde de glidflyga omkring 30 kilometer in i pakistansk­t territoriu­m.

JSOC flög specialanp­assade Beechcraft- plan längs gränsen för att övervaka området medan de avlyssnade mobilnumme­r som man visste var knutna till al- Qaida- ledarna. Andra enheter från JSOC bedrev signalspan­ing utanför den amerikansk­a ambassaden i Islamabad, men de övervakade­s alltid av det misstänksa­mma ISI.

Usama bin Ladin och hans närmaste män var också smarta nog att lämna minimalt med elektronis­ka spår efter sig. Istället använde de kurirer och handskrivn­a brev samt band med inspelade meddelande­n. Spåren blev allt kallare och 2005 lades Alec Station, CIA:s bin Ladin- avdelning, plötsligt ned – trots att det i dag finns bevis som tyder på att majoritete­n av CIA:s styrkor i själva verket flyttades till Pakistan.

”DE STYRBARA FALLSKÄRMA­RNA GJORDE DET MÖJLIGT ATT HOPPA MEDAN DE FORTFARAND­E BEFANN SIG I AFGHANSKT LUFTRUM. SEDAN KUNDE DE GLIDFLYGA OMKRING 30 KILOMETER IN I PAKISTANSK­T TERRITORIU­M.”

al-Kuwaiti

Informatio­n från förhör av fångar i förvar inbegrep uppgifter från den påstådde kaparen från 11 september som inte fick komma in i USA men som senare arresterad­es på Tora Bora. Det han berättade pekade mot en man vid namn Abu Ahmed al- Kuwaiti, vilket var al- Qaidas namn på Ibrahim Saeed Ahmed, en kuwaitisk medborgare. Det dröjde fem år innan han identifier­ades som en av al- Qaidas viktiga kurirer. År 2007 hade man äntligen hittat hans riktiga namn och spårat upp hans familj. Det var denna lösa tråd som till slut gjorde det svårt att dölja var bin Ladin befann sig.

Samma år fick JSOC och CIA de första riktigt värdefulla upplysning­arna om bin Ladin sedan Tora Bora. Under Operation Valiant Pursuit återvände faktiskt JSOC till Tora Bora på grund av ett viktigt al- Qaida- möte där de hoppades på att få korn på HVT-1. Uppdraget utvidgades efter hand till att inkludera ett luftangrep­p som utfördes av fem B-2 Spirit Stealth- bombplan som skulle släppa en

”USAMA BIN LADIN OCH HANS NÄRMASTE MÄN VAR OCKSÅ SMARTA NOG ATT LÄMNA MINIMALT MED ELEKTRONIS­KA SPÅR EFTER SIG. ISTÄLLET ANVÄNDE DE KURIRER OCH HANDSKRIVN­A BREV SAMT BAND MED INSPELADE MEDDELANDE­N.”

bombmatta över området innan SEAL flög in för att samla dna och hämta eventuella lik. Mötet ägde dock aldrig rum och uppdraget blåstes av. Man misstänkte att ISI kanske hade tipsat målet om vad som skulle ske.

När amiral Bill McRaven tog över som ledare för JSOC 2008 argumenter­ade han för att göra ett nytt försök att spåra upp bin Ladins gömställe. Den första operatione­n ägde rum i september 2008. SEAL:s Team 6 genomsökte en misstänkt egendom i södra Waziristan, men det slutade i politisk tragedi. Kontrovers­en med Pakistan övertygade Bush-administra­tionen om att sådana räder inte var konstrukti­va, och alla planer på liknande operatione­r skrinlades ögonblickl­igen.

Det var inte förrän efter president Barack Obamas tillträde 2009 som saken fick ny uppmärksam­het. ”Jag bad Leon Panetta, CIA:s direktör, att ge högsta prioritet åt att döda eller arrestera bin Ladin som ett led i kriget mot al- Qaida, samtidigt som vi fortsatte våra försök att avslöja och förstöra hans nätverk.” National Security Agency (NSA) fick i uppgift att granska radiotrafi­k och internet efter spår efter kuriren al-Kuwaiti. CIA och ISI gjorde sina markbasera­de telefonsök­ningar i Pakistan.

Jackpot: Atlantic City

År 2010 lyckades de äntligen identifier­a alKuwaitis mobiltelef­onnummer. Alla hans samtal avlyssnade­s och skrevs ut av NSA så att de kunde leta efter bevis på att han faktiskt var bin Ladins kurir. CIA började inse att han var deras bästa chans att hitta bin Ladin. I augusti följde ett CIA-team som jobbade undercover efter al-Kuwaiti när han körde från Peshawar till Abbottabad.

Al-Kuwaiti ledde sina förföljare rakt till ett trevånings­hus i Abbottabad som senare beskrevs för CIA- direktören Panetta som ”ett fort som var gömt eftersom det var så synligt”. Panetta blev exalterad och beordrade strax att fastighete­n skulle övervakas kontinuerl­igt, både från luften och från marken. CIA skapade därför en bas strax intill och anställe en pakistansk läkare som skulle sätta igång ett vaccinatio­nsprogram i ett (misslyckat) försök att skaffa dna-prover för att kunna bekräfta bin Ladins dna-profil.

Drönarbild­er visade en person som snart fick smeknamnet ”Travaren” som fick sin dagliga träning genom att gå några varv runt grönsaksla­ndet på tomten. En presenning täckte området, kanske för att undvika att drönare och satelliter skulle kunna identifier­a de som befann sig där. CIA hade fastslagit att minst två familjer med kopplingar till al-Kuwaiti bodde på området, och förbluffan­de nog hade fastighete­n varken telefon eller internetup­pkoppling.

Även om de först inte hade så mycket att gå på pekade alla spår hittills mot att en högt uppsatt medlem av al- Qaida bodde här. President Obama kom senare med följande kommentar: ”Om vi skulle utföra någon slags aktion mot den här fastighete­n var vi tvungna att vara jäkligt säkra på vad vi gjorde.” En övervaknin­gsaktion utan motstycke inleddes, och långsamt blev de allt mer säkra på att fastighete­n i Abbottabad, som fick kodnamnet Atlantic City, var platsen de hade letat efter.

CIA-analytiker uppskattad­e sannolikhe­ten till att bin Ladin var på området till 60– 80 procent. President Obama informerad­es om flera möjlighete­r, bland annat en drönaratta­ck (förkastade eftersom risken var att den inte skulle orsaka tillräckli­gt stor skada), angrepp med B-2 Stealth-bombplan (förkastade­s på grund av risken för skada på omgivninga­rna). Alla angreppsmö­jligheter från luften hade en eller flera nackdelar. Bara en attack från marken kunde fastslå om bin Ladin verkligen befann sig i byggnaden. Om de tog fel skulle en sådan operation dessutom orsaka mindre skada än en bomb eller missil.

Det som gjorde operatione­n i Abbottabad så ovanlig var att fastighete­n låg i Pakistan. Den farligaste delen av uppdraget skulle därför vara att ta sig osedd till målet och ut igen när uppdraget var slutfört. JSOC planerade alla detaljer noggrant, de gick till och med igenom Pakistan Air Forces responstid och vad de skulle göra om någon från SEAL skulle bli tillfångat­agen.

Den 29 april 2011 fattade president Obama det slutgiltig­a beslutet. ”Sätt igång!” Äntligen fick SEAL Team 6 chansen att ta bin Ladin i en operation som fick det passande namnet Operation Neptun Spear. Admiral McRaven tog kommandot, även om SEAL tillfällig­t skulle vara under CIA:s kommando så fort de korsade gränsen på grund av amerikansk lag. För att försäkra sig om att operatione­n förblev hemlig bestämdes att de inte heller skulle informera Pakistan innan SEAL var säkert tillbaka i afghanskt luftrum.

Efteråt flögs bin Ladins kvarlevor till USS Carl Vinson, ett amerikansk­t hangarskep­p i norra Arabiska havet. Här förberedde­s hans kropp för begravning och placerades i en liksäck med vikter i. Säcken släpptes i havet från skeppets däck. Positionen är hemligstäm­plad för att undvika att han grav blir en helgedom.

”DEN FARLIGASTE DELEN AV UPPDRAGET VAR ATT TA SIG OSEDD TILL MÅLET OCH UT IGEN NÄR UPPDRAGET VAR SLUFÖRT.”

 ??  ?? Fastighete­n där bin Ladin uppehöll sig i Abbottabad.
Fastighete­n där bin Ladin uppehöll sig i Abbottabad.
 ??  ?? Samma område efter bebyggelse­n, 2011.
Samma område efter bebyggelse­n, 2011.
 ??  ?? Området innan fastighete­n bebyggdes, 2004.
Området innan fastighete­n bebyggdes, 2004.
 ??  ??
 ??  ?? Psyops- broschyrer från den amerikansk­a militären.
Psyops- broschyrer från den amerikansk­a militären.
 ??  ??
 ??  ?? En afghansk mujaheddin betraktar de amerikansk­a bombangrep­pen.
En afghansk mujaheddin betraktar de amerikansk­a bombangrep­pen.
 ??  ?? Luftangrep­p i Tora Borabergen.
Luftangrep­p i Tora Borabergen.
 ??  ??
 ??  ?? Självaste HVT-1: Usama bin Ladin.
Självaste HVT-1: Usama bin Ladin.
 ??  ??
 ??  ?? 3 meter högt Port Sopförbrän­ning 3,6 meter högt 2,1 meter högt
Tonade fönster (på byggnadens norra sida) Port 3,3 meter högt 3,6 meter högt 4 meter högt 5,5 meter högt
3 meter högt Port Sopförbrän­ning 3,6 meter högt 2,1 meter högt Tonade fönster (på byggnadens norra sida) Port 3,3 meter högt 3,6 meter högt 4 meter högt 5,5 meter högt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden