Spioner & hemliga krig

Harold ”Kim” Philby

En av de mest beryktade brittiska avhopparna slutade sitt liv i Sovjetunio­nen.

-

Harold Philby fick smeknamnet ”Kim” som liten tack vare Rudyard Kipling- historien med samma namn. Han tillbringa­de stora delar av barndomen på resande fot runt världen med sin familj. Hans far hade konvertera­t till islam och jobbade som rådgivare åt kung Ibn Saud av Saudiarabi­en. Redan i ung ålder exponerade­s Philby för omvälvande idéer som var långt ifrån normen i Storbritan­nien. När han som ung man introducer­ades för kommunisme­ns principer lyssnade han därför med öppet sinne.

Efter att fröet hade planterats var det förhålland­et med Litzi Friedmann 1933 som förmodlige­n var katalysato­rn som omvandlade honom från hemlig socialist till aktiv sovjetisk spion. KGB var ivriga att rekrytera brittiska och amerikansk­a medborgare, och Philbys brittiska pass, privatutbi­ldning och erfarenhet som journalist vid universite­tet i Cambridge gjorde honom mycket attraktiv. År 1934 blev han medlem av en inflytelse­srik spionring som var väletabler­ad i staden. Han var deras ”tredje man”. År 1940 låg Storbritan­nien i krig med Tyskland. Nu flyttade Philby till London och blev i all hemlighet rekryterad till MI6 för att insamla brittisk informatio­n under sina många resor för att belysa diverse händelser i ett splittrat Europa.

Som medlem av Sektion IX, den MI6- avdelning som jobbade med att knäcka nazisterna­s Enigma- koder under kriget, fick Philby större inflytande. Hans allt större tillgång till hemligstäm­plad, dekryptera­d informatio­n från Tyskland blev mycket viktig för Sovjet.

Stalin ignorerade hans upptäckt av Operation Barbarossa, Tysklands plan för invasionen av Ryssland. Men när han bekräftade att Japan som var tyskarnas allierade hade för avsikt att angripa Singapore istället för Sovjet, ledde det till en förändring av ryssarnas krigföring.

I september 1941 ansvarade Philby för att koordinera brittiskt kontraspio­nage i Spanien och Portugal. Därmed hade han full tillgång till de allierade agenternas aktivitete­r i regionen. År 1944 hade Philby jobbat sig upp i leden för sektion V, och nu försåg han Sovjet med en väldig mängd upplysning­ar om de tyska spionernas aktivitet i Europa. Hans arbete började emellertid så småningom väcka misstänksa­mhet.

” KGB VAR IVRIGA ATT REKRYTERA BRITTISKA OCH AMERIKANSK­A MEDBORGARE, OCH PHILBYS BRITTISKA PASS, PRIVATUTBI­LDNING OCH ERFARENHET SOM JOURNALIST VID UNIVERSITE­TET I CAMBRIDGE GJORDE HONOM MYCKET ATTRAKTIV. 1934 BLEV HAN MEDLEM AV EN INFLYTELSE­SRIK SPIONRING SOM VAR VÄLETABLER­AD I STADEN.”

När kriget var slut och Storbritan­nien kastades in i en helt annan slags konflikt på grund av järnridån som delade Europa blev Philby mer värdefull för Moskva än någonsin tidgare. Hans oförsiktig­het när han förmedlade informatio­n om Storbritan­niens planerade samarbete med CIA om att placera agenter i Albanien var en katastrof. Nu misstänkte flera centrala personer att Philby kunde ha läckt informatio­n till Sovjetunio­nen.

Trots denna oro blev han utsedd till förstesekr­eterare vid den brittiska ambassaden i Washington 1949. Som nyckelkont­akt i arbetet med att koordinera hemliga operatione­r med CIA blev Philby oumbärlig för Sovjets kontraspio­nage i väst.

Det hittills största hotet mot Philbys arbete som dubbelagen­t fanns dock runt hörnet. När en sovjetisk spions sekreterar­e av misstag använde en engångskod mer än en gång under överföring av krypterade data, lyckades MI6 knäcka den ryska koden. De upptäckte då att en agent var i färd med att skicka hemlighete­r till Sovjetunio­nen från den brittiska ambassaden i Washington, D.C. Agenten var Donald Maclean, en av de två andra medlemmarn­a i Cambridge Five. Nu när MI6 var dem på spåret måste Philby agera snabbt. Han övertalade Guy Burgess, den andra medlemmen av spionringe­n som jobbade vid ambassaden, att varna Maclean om att MI6 var dem på spåret. De två diplomater­na flydde till Moskva kort därpå, och Philby tvingades åtevända till London.

När Philby kom tillbaka väntade intensiva förhör med MI5 eftersom de hade starka misstankar om att han var den tredje medlemmen av den nyupptäckt­a spionringe­n. År 1951 blev han tvungen att lämna sin tjänst på MI6, och försöken att återuppta en karriär som journalist omöjliggjo­rdes av en utredning som tydligen aldrig tog slut. För att undvika att den politiska skandalen eskalerade meddelade den dåvarande utrikesmin­ister Harold Macmillian offentligt 1955 att han trodde att Philby var oskyldigt anklagad för kontraspio­nage.

Rentvådd, men utan värde för både brittiskt och sovjetiskt underrätte­lsearbete, skickades Philby till Beirut som utrikeskor­respondent. Philby var numera både far och make, och han saknade sin familj en hel del. Samtidigt utkämpade han en inre kamp mot sin djupa passion för kommunisme­n – en passion som inte hade bleknat sedan åren i Wien. År 1963 bestämde sig Philby till slut: han beslutade sig för att hoppa av till Sovjetunio­nen och reste i all hemlighet till Moskva för att starta ett nytt liv som sovjetisk medborgare.

Avslöjande­t att Philby faktiskt var den beryktade ”tredje mannen” skakade världen, samtidigt som det stod för en av tidernas största segrar för Sovjetunio­nen under det dystra, kalla kriget. Hans erkännande splittrade familjen för alltid, och det faktum att han inte arresterad­es och utlämnades till Storbritan­nien, antyder att MI6 och utrikesdep­artementet ville undvika uppståndel­sen och konsekvens­erna av en sådan rättegång. Philby dog av en hjärtinfar­kt 1988 och fick en offentlig begravning i Sovjet.

 ??  ?? FÖDD: 1 JANUARI 1912 DÖD: 11 MAJ 1988 Philby visade ingen ånger över att ha förrått Storbritan­nien flera gånger under sin spionkarri­är.
FÖDD: 1 JANUARI 1912 DÖD: 11 MAJ 1988 Philby visade ingen ånger över att ha förrått Storbritan­nien flera gånger under sin spionkarri­är.
 ??  ??
 ??  ?? Philby fick en offentlig begravning efter sin död 1988. Sovjet tilldelade honom flera medaljer postumt.
Philby fick en offentlig begravning efter sin död 1988. Sovjet tilldelade honom flera medaljer postumt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden