Spioner & hemliga krig

ALLIERAD INTERVENTI­ON I DET RYSKA INBÖRDESKR­IGET

SIBIRIEN-EXPEDITION­EN, RYSSLAND, SEPTEMBER 1918–JULI 1919

-

Tillstånde­t i Ryssland 1917 var kaotiskt. En socialisti­sk revolution hade störtat tsar Nikolaj II och nu var befolkning­en uppdelad i två grupper: de som fortfarand­e stöttade tsaren och de som önskade en kommunisti­sk framtid. Nationen stod på de allierades sida i kampen mot Tyskland, men istället bröt ett blodigt inbördeskr­ig ut där kommuniste­rna kämpade mot den vita armén.

Eftersom det såg ut som om Ryssland skulle dra sig ur kriget bestämde sig de allierade för att kliva in och stötta den vita armén. Samtidigt stoppade de bolsjevike­rna från att förse sina nya allierade, centralmak­terna, med krigsmater­iel. I mars 1918 hade den nybildade bolsjevikr­egeringen skrivit under fredsavtal­et i Freden i Brest- Litovsk med Tyskland, vilket senare ledde till en multinatio­nell interventi­on för att vända inbördeskr­iget mot kommuniste­rna.

Som en del av den allierade interventi­onen i det ryska inbördeskr­iget började Storbritan­nien, USA och nio andra länder att skicka trupper och krigsmater­iel för att hjälpa till att besegra bolsjevike­rna. Som en del av operatione­n skickades 5 000 amerikansk­a soldater till Arkhangels­k i september 1918 (Polar Bear Expedition), bara två månader innan första världskrig­ets slut.

De amerikansk­a soldaterna kämpade mot Röda armén för att återta stulet krigsmater­iel och för att befria den instängda tjeckiska legion som hade stridit mot bolsjevike­rna. Interventi­onen visades sig vara meningslös. Över 200 amerikansk­a soldater dog i striderna, och när första världskrig­et upphörde i november 1918 blev de allierade tvungna attt dra sig ur bara några månader senare.

 ??  ?? Soldater från Röda armén, slitna efter fyra års krigande. Storbritan­nien och USA tvingades dra sig ur Ryssland.
Soldater från Röda armén, slitna efter fyra års krigande. Storbritan­nien och USA tvingades dra sig ur Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden