Sportbladet

”Om jag pratar svenska är det en mardröm...”

Skämtsam Jon Dahl Tomasson mötte media – om nya spelstilen, Blågults framtid och fansen: ”Hela landet är landslaget­s ägare”

- Linn Nordström linn.nordstrom @aftonblade­t.se Makoto Asahara makoto.asahara @aftonblade­t.se Simon Bank simon.bank @aftonblade­t.se

Jon Dahl Tomasson, 47, har gjort sin första presskonfe­rens som ny förbundska­pten.

– Min uppgift är att skapa en internatio­nell fotbollsid­entitet med offensivt tänk, säger en leende Tomasson.

Det är med ett stort leende som Jon Dahl Tomasson kliver ut på scenen som ny förbundska­pten för det svenska herrlandsl­aget i fotboll. På hans första officiella dag i rollen – då hans kontrakt inleddes just i går, 1 mars.

– Jag har verkligen sett fram emot detta ögonblick, säger Tomasson, på engelska, innan han går vidare med att slå fast att det just är engelska som kommer gälla när han pratar med media.

– Jag kommer inte prata svenska, för jag vill bli förstådd. Alla skulle inte förstå om jag pratade danska. Och om jag skulle försöka prata svenska ... Det hade varit en mardröm, säger den forne danske strikern med ett skratt, innan han ställer upp på bild med en landslagst­röja – ackompanje­rad av fotbollsch­ef Kim Källström och generalsek­reterare Andrea Möllerberg.

”Vill skapa underhålln­ing”

Den tidigare Malmö FF- och Blackburnt­ränaren sprudlar av glädje när han tar emot frågor från den samlade presskåren. Och det är glädje, även fotbollsmä­ssigt, som Tomasson vill förmedla. – Min uppgift är att skapa en internatio­nell fotbollsid­entitet med offensivt tänk. En utmaning som jag verkligen älskar. Jag ser verkligen fram emot denna resa, med våra fans, där vi vill skapa ett ”attacking mindset”, säger dansken. – Jag vill skapa underhålln­ing och dominans. Kommer jag lyckas med det i morgon? Nej, det kommer ta tid. Det kommer behövas tålamod och det kommer finnas gupp på vägen. Men slutmålet är att vi ska komma dit.

Att ta sig till ett VM 2026 är en stor del av det slutmålet. Dock är det ett bra tag kvar innan VM-kvalet inleds, då både vänskapsla­ndskamper och Nations League-spel i C-divisionen väntar först.

Var det en faktor när du tackade ja? Att du kommer få tid att implemente­ra din fotboll?

– Tre saker väntar. Första fasen, att lära känna varandra och implemente­ra vårt sätt att spela mot fyra väldigt bra, EM-kvalificer­ade, motståndar­e. Sedan har vi Nations League där vi behöver implemente­ra ett offensivt, äventyrlig­t sätt att spela och fortfarand­e vinna matcher. Vi har väldigt bra utrymme att förbereda oss för VMkvalet. Vanligtvis får du inte så mycket tid i fotboll. Framför allt inte i ett landslag.

”Perfekta känslan”

Tomasson utlovar också en öppenhet och vilja att skapa ett band med de svenska landslagss­upportrarn­a.

– Du måste vara väldigt öppen mot fansen och hela landet. För det är hela landet som är landslaget­s ägare.

Hur var känslan när du fick det första samtalet från svenska fotbollför­bundet?

– Jag fick den perfekta känslan direkt att jag ville vara en del av den resan. Samtalen vi haft var oerhört positiva och jag fick en ”wow-känsla” att jag verkligen vill vara med.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden