Sportbladet

– När jag såg allt blod fick jag tokpanik

Sebastian Hartmann talar ut om otäcka olyckan

- Hans Abrahamsso­n hans.abrahamsso­n @aftonblade­t.se

Hela arenan i Timrå höll andan när Sebastian Hartmann blödande föll ihop på isen.

Nu berättar Timråforwa­rden om skräckseku­nderna och den tuffa tiden efteråt. – När jag såg allt blod fick jag tokpanik, säger han.

Stora delar av Sebastian Hartmanns familj var på plats i Timrå i lördags för att se mötet med Växjö.

Pappa Göran fyllde år och totalt var det 15 personer i sällskapet på läktaren. Planen var hockey på eftermidda­gen och middag på kvällen.

Men det som skulle bli en trevlig dag, och en spännande match, för släkt och vänner utvecklade sig i stället till rena mardrömmen.

Med fem minuter kvar av första perioden hamnade Sebastian Hartmann i en duell med Brian Cooper. Växjöbacke­ns skridskosk­ena träffade olyckligt Hartmanns underben och skar av hela vadmuskeln.

Spelarna på isen förstod direkt att något allvarligt hade hänt.

– Det otäcka var att jag kände att det blev varmt i hela benet. Jag tänkte först att jag brutit foten men sedan såg jag allt blod och då fick jag tokpanik. Det har hänt en del grejer på sistone med skenor mot halsen bland annat. Och min polare Emil Larsson fick skridsko på handleden. Man kan förblöda på de där ställena. Det var en rädsla i sig, men nu gick det bra, säger Hartmann.

Lång skadeperio­d

Bara dagar innan den otäcka olyckan i Timrå hade Örebros Emil Larsson fått underarmen uppskuren av en skena.

– Vi spelade ihop i Almtuna ett par säsonger och håller kontakten. Jag skickade en krya på dig-hälsning till honom när det hände och så drabbas jag strax efter, berättar Hartmann.

Han fördes snabbt till sjukhus där han först syddes ihop under lördagskvä­llen och sedan opererades under söndagen.

Vadmuskeln är av och konvalesce­nsen blir lång. Exakt hur lång hoppas Sebastian Hartmann få närmare besked om när gipset ska plockas bort om tio dagar. Tidigast i början av nästa säsong är den första prognosen.

”Mentala är tuffast”

Den värsta chocken har släppt men besvikelse­n över att missa slutet på säsongen och slutspelet finns där. Den mentala smärtan beskriver Hartmann som värre än den fysiska.

– Fysiska smärtan kommer och går lite, klart det är jobbigt, men det är mer det mentala som är tuffast. Nu ska det roliga igång och att spela slutspel igen har jag sett fram mot. Men jag får bita i det sura äpplet och komma tillbaka starkare. Hartmann fick landslagsd­ebutera tidigare under säsongen och skulle vara en av Timrås nyckelspel­are i avslutning­en av säsongen. Brian Cooper var den förste som hjälpte Hartmann på isen och de har haft kontakt efteråt också:

– Han skrev och skickade en hälsning, men det var en ren olyckshänd­else. Han ska inte må dåligt över nått. Han hamnar säkert också lite i chock, när han varit med i den här smällen och det tar säkert lite på honom också. Timrå kämpar om att nå topp-6 och möter i dag Skellefteå på hemmaplan. Men det är tveksamt om Sebastian Hartmann är på plats: – Vi får se om jag pallar det, det är lite dag till dag, hur jag vaknar upp och sådär. Läkarna sa att jag ska ligga mycket med benet i högläge och jag vill vara noggrann med vad jag gör, säger

Hartmann.

 ?? Foto: BILDBYRÅN och PRIVAT (lilla bilden) ?? SKAR AV VADMUSKELN I matchen mellan Timrå och Växjö fick hemmalaget­s Sebastian Hartmann, 29, Brian Coopers skridsko över underbenet. Skenan orsakade ett djupt sår som skar av Hartmanns vadmuskel.
Foto: BILDBYRÅN och PRIVAT (lilla bilden) SKAR AV VADMUSKELN I matchen mellan Timrå och Växjö fick hemmalaget­s Sebastian Hartmann, 29, Brian Coopers skridsko över underbenet. Skenan orsakade ett djupt sår som skar av Hartmanns vadmuskel.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden