Sportbladet

– WOW! DE ÄR HÄR MED EN BIL SOM ÄR

Överlägsna i fjol – vem kan utmana Max & co?

- Anna Andersson

Vem kan utmana Max Verstappen och Red Bull?

I dag startar tidernas längsta F1säsong och Daniel Ricciardo är tydlig.

– De vill utrota konkurrent­erna.

Han tävlar numera för Racing Bulls, det vill säga Red Bulls systerstal­l och har som målsättnin­g att ta sig tillbaka till det stall som han 2018 lämnade för att testa sina möjlighete­r hos Renault och McLaren.

Det gick inget vidare och i fjol kom han tillbaka som testförare för Red Bull, men i år har han en styrning hos Racing Bulls. Det är ett stall som anses ha potential att överraska eftersom teamet i år har knutits närmare Red Bull.

”De vill bara ha allt”

Men att överraska är en sak.

Att besegra Red Bull en helt annan. – Jag har känslan av att Red Bull är ett stall som fungerar som allra bäst när det vinner. Jag har känslan av att när de vinner, vill de bara ha allt, säger Ricciardo till motorsport­total.com.

Han fortsätter:

– Det är inte så att deras stall tänker: ”okej, nu vinner vi och tar semester”. Det är snarare så att ”nu vinner vi, jobba ännu hårdare”. Jag upplever att det är så som att stallet gått in i årets säsong. Efter en så dominant säsong som 2023 kommer de hit med en bil som jag bara känner ”Wow”. Det känns som om de har uppdaterat bilen mer än alla andra och det säger verkligen något.

Bytt ut 95 procent

Mercedes har bytt ut alla komponente­r i sin bil och enligt deras förare så har bilen ett bättre utgångsläg­e än förra året, men det finns jobb kvar att göra även om bilen visade snabba tider på ett varv under torsdagens träning. Ferrari har bytt ut ungefär 95 procent av alla komponente­r och enligt Charles Leclerc är den inte lika känslig för vind som tidigare, men den har en tendens att understyra.

Vid sidan av Red Bull har även McLaren, som imponerade under hösten 2023, gjort jobbet i vinter och målsättnin­gen är tydlig. Att vinna race i år.

Men därifrån till att utmana Red Bull och hindra Max Verstappen från att vinna sin fjärde VM-titel på lika många år är steget väldigt långt.

I fjol vann Max Verstappen 19 av 22 lopp, Red Bull som team vann alla GPlopp utom ett.

I år är kalendern utökad och innehåller 24 GP-lopp och sex sprinter.

”Det är en vinnare”

– Det verkar omöjligt att vinna alla, framför allt för att det är så många lopp. Det har lite att göra med om det regnar eller så. De har en ny bil och jag är övertygad om att det är en vinnare, säger Daniel Ricciardo.

– Men det är för tidigt att säga att Max kommer att vara lika dominant som i fjol.

Säsongen inleds med två lördagslop­p, i Bahrain i eftermidda­g och i Saudiarabi­en den 9 mars.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? MAXFART ÄVEN I ÅR? I år har F1-kalendern utökat och innehåller 24 GP-lopp och sex sprinter. I fjol vann Max Verstappen 19 av 22 lopp, Red Bull som team vann alla GP-lopp utom ett. i eftermidda­g inleds årets säsong.
Foto: GETTY IMAGES MAXFART ÄVEN I ÅR? I år har F1-kalendern utökat och innehåller 24 GP-lopp och sex sprinter. I fjol vann Max Verstappen 19 av 22 lopp, Red Bull som team vann alla GP-lopp utom ett. i eftermidda­g inleds årets säsong.
 ?? ?? Ricciardo, 34.
Ricciardo, 34.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden