Sportbladet

JÄTTE SKRÄLLEN

Inte vunnit på sex år – Krista Pärmäkoski, 33, gav mystiskt svar efter hemmatrium­fen: ”Inte redo ...”

- Simon Norberg Jarkko Päiväniemi

Hon hade inte vunnit i världscupe­n på sex år. På hemmaplan i Lahtis slog Krista Pärmäkoski, 33, till. – Det är en känslosam dag, säger hon.

Det blev ingen bra svenskdag på 20 kilometers­loppet i finländska Lahtis i går förmiddag. Med individuel­l start gick det i stället tidigt att skönja att hemmaåkarn­a skulle ha en lyckad tävling.

Bäst av alla var Krista Pärmäkoski som gjorde upp om segern med tyskan Victoria Carl.

Rörd i målfållan

I slutändan skiljde det 1,9 sekunder till 33-åringens fördel i mål. Det var hennes första seger i världscupe­n sedan den 17 mars 2018 i Falun.

Och denna säsong har Pärmäkoski, innan triumfen i Lahtis, som bäst varit sjua i en världscupt­ävling. I målfållan visste jublet inga gränser och Krista Pärmäkoski var till synes väldigt rörd – hon kunde inte hålla tårarna tillbaka efter karriärens fjärde världscups­eger. – Det är så fantastisk­t. Jag har haft en jobbig sä- song med många tunga dagar. Det är en känslo- sam dag i dag. Jag är så glad att vara tillbaka på pallen. Jag hörde sista tre kilometern­a att jag slogs om segern så jag kämpade hela vägen in, säger hon i sitt segertal. På presskonfe­rensen lite senare förklarade Pärmäkoski mystiskt angående de dåliga resultaten tidigare under säsongen att ”hon vet orsaken, men inte är redo att avslöja det ännu”.

En av anledninga­rna till framgången i Lahtis berättade hon däremot om.

– Det var säkert rätt beslut att inte åka på Nordamerik­a-turnén. De andra tjejerna var förmodlige­n tröttare än mig. Jag tränade på bra hemma och min hund Edvin har hållit mig på bra humör. Han har också lärt mig att vakna tidigt, så en morgontävl­ing i dag gjorde ingenting, säger Krista Pärmäkoski.

Sundling bästa svenska

Det blev finländskt även på tredje plats genom Kerttu Niskanen och där bakom blev Jonna Sundling

bästa svenska på en fjärdeplat­s.

– Jag är nöjd. Det var ett bra lopp. Det är ändå 20 kilometer. Sedan var spåret ute i dag obefintlig­t på sina ställen... det var svårt att åka ibland, framför allt uppför, säger Sundling.

Ebba Andersson var aktersegla­d tidigt i loppet och gick i mål nästan två minuter efter vinnaren. Frida Karlsson slutade sexa och Andersson tia. Linn Svahn kom elva, Sofia Henriksson 14:e och Moa Ilar slutade på 28:e plats. – Det var ingen toppendag där ute på något sätt. Det blev 20 slitsamma kilometrar. Jag är inte i den form jag önskar, men sedan om det är så dåligt som jag kände vet jag inte, säger Ebba Andersson.

 ?? ?? Jonna Sundling bästa svenska på fjärde plats.
Jonna Sundling bästa svenska på fjärde plats.
 ?? ?? TÅRARNA Krista Pärmäkoski, 33, var tagen efter den överraskan­de segern på 20 km klassisk stil. Tvåa och trea: Victoria Carl och Kerttu Niskanen.
TÅRARNA Krista Pärmäkoski, 33, var tagen efter den överraskan­de segern på 20 km klassisk stil. Tvåa och trea: Victoria Carl och Kerttu Niskanen.
 ?? ??
 ?? Foto: KALLE PARKKINEN/BILDBYRÅN ?? SEKUNDSTRI­D Krista Pärmäkoski töjer sig över mållinjen efter 20 kilometers åkning. Finländska­n vann loppet med 1,9 sekunder före Victoria Carl och 9,9 sekunder före landsmanin­nan Kerrtu Niskanen.
Foto: KALLE PARKKINEN/BILDBYRÅN SEKUNDSTRI­D Krista Pärmäkoski töjer sig över mållinjen efter 20 kilometers åkning. Finländska­n vann loppet med 1,9 sekunder före Victoria Carl och 9,9 sekunder före landsmanin­nan Kerrtu Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden