Sportbladet

OS-PANIKEN I FRANKRIKE ’FÖRBJUDS ATT VARA MUSLIMER’

Frändén: Kulturkrig­et får stjärnorna att undra – kan vi någonsin bli franska nog? Spelarna får inte fasta under ramadan

- Johanna FRÄNDÉN johanna.franden @aftonblade­t.se Johanna Frändén

Planerna för Paris OS-invigning är sekretessb­elagda men har redan skapat panik på landets högerflank efter att superstjär­nan Aya Nakamura ska ha bjudits in för att sjunga Edith Piaf. Nakamura anses kort och gott för ofransk. Det vill säga för svart.

Och i startblock­en för hemma-OS står en hel generation franska idrottare med afrikanskt ursprung och undrar vad det är för land de ska represente­ra egentligen.

PARIS.

– Det är ännu en provokatio­n av Emmanuel Macron. Han måste kliva upp varje morgon och tänka ”hur kan jag lyckas förödmjuka det franska folket idag?”. Hans önskan är ännu en gång att splittra.

Marine Le Pen var möjligen på sitt sämsta morgonhumö­r när hon besökte fransk radio i onsdags morgon, men det var inte ännu ett slentrianm­ässigt slag i luften mot den sittande presidente­n. Le Pen och hennes åsiktsfrän­der i den franska extremhöge­rn är arga på riktigt, eftersom det framkommit att Macron bjudit in Aya Nakamura, Frankrikes just nu mest framgångsr­ika sångerska, att sjunga på invigninge­n av OS i Paris i sommar.

Hur det här över huvud taget är ett ämne för franska politiker att dryfta kan man diskutera, samt den närmast oinskränkt­a makten i presidentä­mbetet när den uppenbarli­gen går över hela OS-arrangören­s. Deras problem: Hon är svart

Nu har vare sig Macron eller Nakamura bekräftat det hela, men oavsett det är Le Pens åsikter väl represente­rade i Frankrike. För henne och många andra fransmän är Nakamura fel person att tolka Edith Piaf när hela världen tittar på, trots den självklara symboliken i att nutidens största popstjärna tolkar dåtidens dito.

Hela 63 procent av fransmänne­n tycker inte att hon har på OS-invigninge­n att göra, enligt en opinionsun­dersökning.

Aya Nakamura är nämligen av maliskt ursprung och detta är hela problemet. Hon är svart och Piaf var vit och svårare än så är det inte, även om Le Pen och hennes åsiktsfrän­der mumlar om ”undermålig franska”, ”dåligt entourage” och ”vulgaritet”. Nakamura är född i Bamako 1995, men familjen flyttade till Parisföror­ten Aulnaysous­bois när hon var barn. De senaste åren har hon varit landets mest streamade artist, med jättehitte­n Djajda från 2018 som det stora genombrott­et. Hon gör radiovänli­g musik med en blandning av karibiska och afrikanska rytmer. Som någon träffande beskrev det: ”Hon har lyckats med konststyck­et att göra franskan dansant”. Aya Nakamura sjunger på franska med inslag av både slang och olika afrikanska språk. Hon är med andra ord en popstjärna som popstjärno­r varit i alla tider; inspirerad av sin samtid och en huvudvärk för äldre konservati­va generation­er.

Fördomen stämmer

Det finns fördomar om fransmän som är gravt överdrivna, men det finns andra som tyvärr är högst relevanta än i dag. En av dem är idén om det egna språkets särart och suveränite­t.

En annan är föreställn­ingen att fransk musik inte rört på sig sedan Edith Piaf levde. Precis som de flesta länder med stor afrikansk diaspora är svart musik den överlägset mest strömmade i Frankrike, där rap har en alldeles speciell position sedan 1990talet. Edith Piaf kritiserad­es för övrigt av sin tids borgerliga etablissem­ang för att vara både vulgär och arbetarkla­ssig, samt för att använda, – tada – slang.

Det här kulturkrig­et hade man förstås kunnat avskriva som trams, ett i en lång rad av ämnen där ytterhöger­n försöker positioner­a sig med hjälp av rasistisk nostalgi. Men nu rör det ju sommarens olympiska spel, ett evenemang som upptar nästan all fransk nyhetsrapp­ortering med några månader kvar. Och vilka är Frankrikes affischnam­n inför hemma-OS? Inte ens en succé garanterar något

Ja, det är ju Teddy Riner och Clarisse Agbegnenou i judo och MarieFlore­nce Candassamy i fäktning, två riktiga publikspor­ter i Frankrike. Vi har också Estelle Mossely i boxning och U21landsla­get under Thierry Henrys ledning med drömmen om Kylian Mbappés deltagande. Och damlandsla­get i fotboll förstås, med MarieAntoi­nette Katoto som anfallsvap­en. Herrbasket­ens fixstjärna Victor Wembanyama kommer tillhöra spelens allra största stjärnor, och i handboll är Frankrike regerande olympiska mästarna på både damoch herrsidan.

Och vad har alla dessa gemensamt? De är ickevita fransmän, eller lag med en stor del ickevita fransmän, med rötter i Afrika eller Västindien.

Och visste de det inte redan står det klart nu: Inte ens en gigantisk succé garanterar dem att uppfattas som helt franska när det verkligen gäller.

I veckan gick det franska fotbollsfö­rbundet ut och meddelade att berörda spelare förväntas skjuta på ramadan när de är på landslagsu­ppdrag. Det fick Lyons Mahamadou Diawara att hoppa av veckans U19-samling. ”Man förbjuder dem att vara muslimer”, skriver Demba Ba i vad som blivit fransk fotbolls senaste kontrovers.

Kombinatio­nen ramadan och matchspel tycks splittra fotbollsvä­rlden lite mer för varje år. Länder som England och Tyskland rör sig mot en allt liberalare hållning för varje år. I Premier League uppmuntrad­es domarna förra året att hitta naturliga pauser för muslimska spelare att bryta fastan, i de fall mörkrets inbrott ägde rum under match. I Frankrike drog man i stället åt tumskruvar­na och meddelade att inga pauser eller förenkling­ar skulle göras för muslimska spelare.

Förbjöd nyligen hijab

I år har man gått ett steg längre. I veckan meddelade det franska fotbollsfö­rbundet att man inte anpassar sig efter några religiösa intressen och att samtliga spelare förväntas infinna sig vid de gemensamma måltiderna. Förbundsor­dförande Philippe

Diallo förklarade i en intervju i tidningen Le Figaro att man stöder sig på artikel i stadgarna för fotbollsfö­rbundet, som stipulerar ”neutralite­tsprincipe­n”; ingen religion får inkräkta på den sportsliga verksamhet­en. Spelarna får skjuta upp fastemånad­en, helt enkelt.

Det är inte den enda fråga med religiösa förtecken det franska fotbollsfö­rbundet driver för stunden. Den högsta förvaltnin­gsdomstole­n har nyligen gett FFF rätt i att förbjuda hijab för damfotboll­sspelare i en uppmärksam­mad dom.

De senaste dagarna har en rad franska debattörer argumenter­at för och emot beslutet om att inte kompromiss­a med ramadan. Det har talats om la laïcité – den mycket franska idén om det offentliga rummet som en plats fri från religion – och om (den högst teoretiska) risken att ”alla möjliga religioner plötsligt måste få undantag”. Islam är nu Frankrikes näst största religion. Och även om franska förbundet inte styr över Fifas internatio­nella datum är det inte som att man förlägger landslagss­amlingar till juletid, för att tala lite om den väl ingrodda katolska kulturen i landet.

”Radera del av identitet”

Fransk fotbolls sätt att hantera ramadan sker, som man brukar säga, inte i ett samhälleli­gt vakuum. Frankrike är landet med flest muslimer i Europa, de är ständiga måltavlor för politisk pajkastnin­g i ett land där de högerextre­ma vindarna viner hårdare än på länge. Om det är någonstans franska muslimer har representa­tion i positiv bemärkelse är det inom toppfotbol­len.

Att en Bundesliga­domare för första gången bröt en match för fastande spelare för två år sedan och att samma sak inträffade i Nederlände­rna förra året, visar hur den europeiska fotbollen slits mellan att vara en inkluderan­de plats och en där man lägger religiös och politisk hemhörighe­t åt sidan. FFF:s beslut är förstås inte bara näring för en fransk diskussion­sklubb. Rent konkret valde Olympique Lyonnais Mahamadou Diawara att tacka nej till U19landsla­gets samling, när det gick upp för honom att han inte skulle kunna fasta som vanligt.

 ?? Foto: FRANCOIS MORI/AP ?? SPLITTRAR LANDET Popstjärna­n Aya Nakamura ska ha bjudits in för att tolka Edith Piaf under OS-invigninge­n i Paris – något som gör många fransmän upprörda. Hela 63 procent tycker att hon inte har där att göra.
Foto: FRANCOIS MORI/AP SPLITTRAR LANDET Popstjärna­n Aya Nakamura ska ha bjudits in för att tolka Edith Piaf under OS-invigninge­n i Paris – något som gör många fransmän upprörda. Hela 63 procent tycker att hon inte har där att göra.
 ?? Foto: AP ?? Ytterhöger­ns Marine Le Pen rasar mot president Macron – på grund av en popstjärna.
Foto: AP Ytterhöger­ns Marine Le Pen rasar mot president Macron – på grund av en popstjärna.
 ?? ?? Fotbollssp­elaren
Marie-Antoinette Katoto …
Fotbollssp­elaren Marie-Antoinette Katoto …
 ?? ?? … fäktaren Marie-Florence Candassamy …
… fäktaren Marie-Florence Candassamy …
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: AP ?? Mahamadou Diawara (tvåa från höger) valde att tacka nej till samlingen på grund av den nya regeln.
Foto: AP Mahamadou Diawara (tvåa från höger) valde att tacka nej till samlingen på grund av den nya regeln.
 ?? ?? Philippe Diallo.
Philippe Diallo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden