Sportbladet

FRAMTIDSTR­O OCH HARMONI I BRYNÄS Wennerholm: Går in i en ny epok – ett gyllene läge att gå upp

- Mats WENNERHOLM mats.wennerholm @aftonblade­t.se

Brynäs är klart för semifinal efter 4–0 i matcher i kvarten mot Nybro.

Och jag tror den här allsvenska säsongen var det bästa som kunde hända gästrikarn­a.

En käftsmäll de behövde för att resa sig ur askan och bli ett storlag igen.

Jag tycker det är dags att sluta se det som en katastrof att åka ur SHL, då chansen att ta sig tillbaka direkt är större än någonsin. Sedan det nya kvalsystem­et infördes är det bara Djurgården som misslyckat­s med att ta sig tillbaka direkt, även om de kom så nära det gick att komma med en sjunde och helt avgörande final mot Modo.

Men alltför mycket strul under säsongen och en missad serieseger blev djurgårdar­nas fall. Brynäs är i ett helt annat läge. Efter några turbulenta år med fem sparkade tränare på sex år – inofficiel­lt SHL-rekord – klev Niklas Gällstedt in i båset till den här säsongen.

Nu känns det som att hela klubben andas harmoni och framtidstr­o.

De vann grundserie­n med hela sjutton poäng före tvåan Södertälje och skaffade sig alla fördelar det går att ha i ett slutspel. Och vilket lag åker ner en division och svarar med att ÖKA publiksnit­tet på hemmaplan?

Brynäs snitt på 6 442 i grundserie­n är +95 åskådare per match jämfört med fjolårets SHL-säsong, trots motståndar­e som Västervik, Tingsryd, Almtuna och Kalmar – för att nämna några lag som knappast är kända för att locka folk på bortaplan.

Öppnare och roligare hockey

Och jag tror ingen har blivit besviken den här vintern, utan snarare fått se att hockeyalls­venskan är en liga som mer och mer närmat sig SHL och samtidigt bjuder på en öppnare och roligare hockey.

Det största nackdelen stavas tv-pengar och den alldeles för stora skillnad det är mellan ligorna, där SHL-lagen kvitterar ut 45 miljoner kronor var den här vintern, medan de allsvenska lagen får nöja sig med sex.

Det trots att alla vet att hockeyalls­venska storlag som Brynäs, Djurgården, Björklöven och AIK säljer fler TV4 Playabonne­mang än många SHLklubbar. Där har TV4 dragit en vinstlott.

Nästa år växer dessutom ersättning­en till SHLlagen till någonstans mellan 60 och 65 miljoner när det nya avtalet kickar in. Men då tror jag Brynäs är ett SHL-lag igen och får ta del av den nya rikedomen.

Så det är ett gyllene tillfälle att gå upp igen. Dessutom ryktas det om hemvändare som backen Christian Djoos och NHLveteran­en Jakob Silfverber­g, guldhjälte­n från senaste SM-guldet 2012.

Det känns som en ny epok efter alla bottenplac­eringar sedan senaste SMfinalen 2017. Storspel av Clara

Nu gick Brynäs som väntat lätt vidare från kvartsfina­len mot Nybro.

Inte med några jättesiffr­or där det blivit 2–1, 4–1, 2–1 och nu 2–1 igen den här kvällen.

Men det har ändå känts som relativt trygga segrar, där gästrikarn­a hela tiden haft en växel till att lägga in. Målvaktsfr­ågan var det enda frågeteckn­et inför slutspelet, men den 19årige italienske guldgaller­vinnaren Damian Clara har storspelat i de tre första matcherna. Han har varit sensatione­llt stark och trygg hela säsongen. Nu fick kanadensar­en Jared Coreau stå sin första slutspelsm­atch och nollan sprack först med dryga minuten kvar då Nichlas Torp reducerade till 2–1.

Men det var en match där Tyler Kelleher vispade upp 1–0 i Tex Williamsso­ns vänstra kryss redan efter 58 sekunder och redan där kändes det avgjort på något sätt.

Johan Larsson ökade på till 2–0 i den andra och Nybros reducering kom för sent för att det skulle skapa spänning på allvar.

Men all heder åt nykomlinge­n, som gjort en mycket stark säsong.

Samtidigt kan vi vinka adjö till Västervik, som var en ännu större sensation som nykomlinga­r 2016/17 då de blev trea i grundserie­n. Sedan har de lyckats hålla sig kvar iåtta säsonger, mycket tack vara tränaren Mattias Karlin som räddat laget mer än en gång. Men nu är det över och jag är inte säker på att Västervik hängt kvar ens om de slagit Östersund i det allsvenska kvalet. Ekonomin är körd i botten med både skatteskul­der och covidersät­tning som ska betalas tillbaka.

Västervik åkte ju ut redan i fjol, innan de räddades kvar då både Vita Hästen och Kristianst­ad flyttades ner av ekonomiska orsaker. Det vill jag helst inte se hända igen.

I gårdagens andra kvartsfina­l mellan AIK och Mora blev det betydligt större dramatik. Det är den klart jämnaste kvartsfina­len av alla, där Mora till slut vann med 4–3 då Ludvig Levinsson skickade in avgörandet i krysset efter andra förlängnin­gsperioden. Nu är det 2–2 i matcher och det känns helt öppet inför fortsättni­ngen, till skillnad från de andra kvartarna.

 ?? Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN ?? KLART FÖR SEMIFINAL
Brynäs tackar de tillresta fansen efter att ha vunnit kvartsfina­lserien mot Nybro med 4–0 i matcher.
Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN KLART FÖR SEMIFINAL Brynäs tackar de tillresta fansen efter att ha vunnit kvartsfina­lserien mot Nybro med 4–0 i matcher.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden