Sportbladet

BRONS – I SIN SISTA SPRINT

Nu ska Oskar Brandt avsluta karriären: ”Så gött”

- Jacob Planell jacob.planell @aftonblade­t.se

Tävlingarn­a på SMveckan i Boden blir Oskar Brandts sista.

Då tog han brons i sprinten.

– Det känns så jävla gött, säger 28åringen i SVT.

Det blev tajt mot Sebastian Samuelsson. Världscupn­ian åkte mot mål med siktet på att snuva Brandt på bronset – men var fem sekunder för långsam. De båda var dock nästan en minut efter segrande Jesper Nelin.

”Till slut brast det”

Sett till åktid var just Nelin den enda som var snabbare än Oskar Brandt. Och utöver tredjeplat­sen slog Oskar lillebror Viktor (femma).

– Jag tror det var mycket adrenalin i början. Jag grät efter jag blev intervjuad och under nästan hela inskjutnin­gen. Uppvärmnin­gen var hemsk, säger Oskar Brandt.

Bakgrunden till Oskar

Brandts beslut är dåligt mående. För NWT har han berättat att han haft svårare att skilja på sig själv som idrottare och person. Och när resultaten inte gått vägen har den inte varit mödan värd.

– Jag har mått ganska dåligt mentalt. Det har varit mycket tvivel, framför allt på mig själv. Sedan har jag hållit sådana åsikter och känslor inom mig lite för länge. Till slut brast det bara, sa 28-åringen till NWT inför helgens tävlingar.

Dagens masstart blir karriärens sista lopp. Sedan ska Oskar Brandt skriva C-uppsats som byggnadsin­genjör.

Stina Nilsson näst sist

På damsidan hade Stina Nilsson det tufft. Två skjutninga­r och tio skott – Nilsson bommade sex av dem. Då var hon långt från täten – och ihop med en tung säsong riskerar hon nu att förlora landslagsp­latsen inför nästa.

– Jag skulle tro det. Det är svårt att veta hur många som kommer vara med, men en sådan som Anna-Karin Heijdenber­g borde komma med, säger Helena Ekholm i SVT.

Till slut blev det en 22:a plats för Nilsson – näst sist.

Hanna Öberg vann

För just Heijdenber­g gick det däremot bättre, men 23-åringen missade pallen precis.

Hon slutade fyra – bakom tre Piteå-åkare.

Klubbens Elvira Öberg tog bronspenge­n, Anna Magnusson silvret och Hanna Öberg är svensk mästarinna 2024.

Med en segermargi­nal på mer än en minut. – Det var på tiden att vi tog en trippel och skönt att få göra det hemma i Norrbotten, säger Hanna Öberg till

SVT.

 ?? Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/BILDBYRÅN ?? ”JAG GRÄT” Oskar Brandt var känslosam inför sitt sista sprintlopp i karriären. ”Jag grät efter jag blev intervjuad och under nästan hela inskjutnin­gen”, säger han.
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/BILDBYRÅN ”JAG GRÄT” Oskar Brandt var känslosam inför sitt sista sprintlopp i karriären. ”Jag grät efter jag blev intervjuad och under nästan hela inskjutnin­gen”, säger han.
 ?? ?? Jesper Nelin knep guldet.
Jesper Nelin knep guldet.
 ?? ?? Hanna Öberg tog SM-guld.
Hanna Öberg tog SM-guld.
 ?? ?? Stina Nilsson kan bli petad.
Stina Nilsson kan bli petad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden