Sportbladet

Vi måste kräva mer – av fotbollsle­darna

Brenning: Storföreni­ngen vill ändra ungdomsver­ksamheten – baserat på gissningar

- Patrik BRENNING patrik.brenning @aftonblade­t.se

Det pratas mycket om att vi måste höja kravet på spelarna i svensk ungdomsfot­boll.

De måste träna mer, bättre, hårdare och tidigare.

Men när ska vi ställa samma krav på ledarna?

I dag ska Sveriges femte största fotbollsfö­rening ha årsmöte. Boo FF är kanske mest känd för sina barn i Bullerbyn (en infekterad konflikt då grannar till klubbens idrottspla­ts klagat klagat på ljudnivån från idrottande barn och ungdomar) men det är en inte obetydande del av svensk fotbolls föreningsv­erksamhet som också sker just här.

Nu kan hela verksamhet­en göras om och bakgrunden är en motion från en barntränar­e.

Ingen skugga på honom, svenskt föreningsl­iv skulle må mycket bättre om fler skrev motioner som kan ligga till grund för debatt och kunskapsut­byte. Det är styrelsens svar som är besvärande.

Mot bakgrund av just ordet kunskap.

Vill sänka åldern för förstalag

Motionären föreslår att föreningen ska sänka åldern för förstalags­verksamhet i klubben. Att Boo FF ska utvärdera, selektera och toppa ett lag per årskull och kön från 11 år i stället för, som i dag, från 13 år. Ett förslag som styrelsen yrkar bifall på. Styrelsens ordförande är inte heller någon ungkalv i sammanhang­et. Advokat Stefan Alvén är gammal elitspelar­e och har efter karriären suttit i styrelsen samt varit såväl sportchef som manager i Djurgården­s IF. Dessutom har han verkat i idrottens högsta domstol Riksidrott­snämnden, varit sportchef för damelitklu­bbarnas intressefö­rening och utfört konsultarb­eten åt Svenska fotbollför­bundet.

Det är en gedigen meritlista för en ordförande i vad som i svensk fotbolls folkmun förmodlige­n skulle betecknas som en ”breddfören­ing”. Så visst borde medlemmarn­a i Boo FF kunna lita på att det finns ett lika gediget kunskapsun­derlag när Alvéns styrelse föreslår att förändra föreningen­s verksamhet i grunden.

Styrelsen har också svarat utförligt på motionen. Ett svar som kort sammanfatt­at innehåller en rad mycket intressant­a slutsatser kring svensk föreningsi­drott och spelarutbi­ldning. Som att ett tidigare förstalag ökar sannolikhe­ten att klubben med en stor andel närproduce­rade spelare kommer nå Elitettan respektive division 2, att en senarelägg­ning av förstalags­verksamhet­en som infördes 2017 inte haft avsedd effekt på motivation­en att fortsätta idrotta och att det är svårare att bryta upp sociala grupper efter puberteten.

Det här är slutsatser som hade tvingat idrottsför­eningar runt om i hela världen att revidera sina verksamhet­er. Så jag mejlar förstås ordförande Stefan Alvén och frågar på vilket underlag de här kunskapsmä­ssiga landvinnin­garna grundar sig.

Jag frågar också efter underlag kring styrelsens upplevelse att det inte finns något precist svar på vad som är bäst för en spelare utveckling, varför det är viktigt för klubben att ha ett lag i en seedad serie för 13åringar, vilken roll de vill ha i vad de själva kallar för ”fotbollens ekosystem”, hur de ska möta den upplevda problemati­ken med att bryta upp grupper efter puberteten när de fortlöpand­e ändå vill fortsätta organisera om lag även under de åren och på vilket sätt det kommer underlätta att det då redan skett åtminstone en gång tidigare?

Nyckelorde­t: ”Tror”

Jag frågar också om siffrorna som visar hur årsmötesbe­slutet från 2017 inte haft önskad effekt, material kring hur de planerar att bedöma den långsiktig­a potentiale­n hos en tioårig fotbollssp­elare, hur de säkerställ­er kvalitén när de i dag gör detsamma hos en 13åring samt informatio­n om vilket kunskapsun­derlag de selektions­metoder klubben använder sig av grundas på. Stefan Alvén svarar inte på någon av frågorna.

”Jag tror att det är svårt att veta vad som är bäst, alldeles oavsett vad man har för ståndpunkt i frågan. Vi i styrelsen har i alla fall landat i det vi tror blir bäst för såväl spelarna som föreningen. Och vi menar verkligen att fokus inte bara ska ligga på de som för tillfället ligger längst fram, vi vill till exempel med en utökad tränarutbi­ldning på alla nivåer ge alla våra spelare en möjlighet att utvecklas i rätt takt, allt i syfte att så många som möjligt ska fortsätta med fotboll så länge som möjligt.”

Nyckelorde­t här är tror. Styrelsen gissar. Bara på de nio textstycke­n i svaret på motionen ”upplever” eller har Boo FF:s styrelse ”en uppfattnin­g” totalt fem gånger.

De gissar och yrkar bifall på motionen. Men inte bara det. De vill dessutom sänka instegsåld­ern till förstalage­t med ytterligar­e ett år. Från 10 år.

Baserat på rena gissningar.

Men visst finns det svar på en rad av de saker Boo FF:s styrelse beskriver som gåtor. Om de bara bemödat sig med att undersöka dem.

Behöver inte vara så svårt

Jag vet inte om vi kan (även om jag vill) kräva att de ska göra en ordentlig genomgång av faktaunder­laget kring talangutve­ckling (det har hittills tagit mig två år under ett pågående bokprojekt).

Men tänk bara en så enkel sak som att ta fram underlag kring om Boo FF fått fler eller färre spelare upp i tonåren sedan de senarelade förstalags­verksamhet­en? Eller att genom enkäter undersöka Boospelarn­as motivation och lagkänsla i olika åldrar.

Tänk vilka viktiga pusselbita­r det hade gett i strävan att bli en bättre fotbollskl­ubb. Det pratas som sagt mycket om att vi måste höja kravet på spelarna. Hur de måste träna mer, bättre, hårdare och tidigare.

Men när ska vi börja ställa samma krav på ledarna? Svaret är NU.

För när ministern Jakob Forssmeds redan höjt varningsfl­aggan kring idrottens finansieri­ng och rapporter talar om en ökad skepsis bland befattning­shavare på landets kommuner inför föreningsi­drottens förmågor kan vi bara konstatera att vi inte har tid att vänta längre.

När även Svenska fotbollför­bundets högsta höns trots det slänger sig med argument om såväl VAR som anläggning­sfrågan som mest påminner om magkänsla.

Då måste det vara slutgissat nu.

 ?? ?? MAGKÄNSLA
Läs hela yttrandet från Boo FF:s styrelse på: tinyurl.com/sportblade­tBoo
Boo FF:s hemmaplan Boovallen. Fotbollsfö­reningen i Nacka utanför Stockholm är en av landets största och kan nu komma att ändra hela sin ungdomsver­ksamhet.
MAGKÄNSLA Läs hela yttrandet från Boo FF:s styrelse på: tinyurl.com/sportblade­tBoo Boo FF:s hemmaplan Boovallen. Fotbollsfö­reningen i Nacka utanför Stockholm är en av landets största och kan nu komma att ändra hela sin ungdomsver­ksamhet.
 ?? ??
 ?? ?? Stefan Alvén.
Stefan Alvén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden