Sportbladet

I VECKAN SOM GICK ...

-

… var jag på allsvenska­ns upptaktstr­äff och det råder ingen tvekan om att SEF har en saftig budget att jobba med. Det var profession­ellt uppstyrt och överlag en riktigt trevlig stämning. Jag pratade lite med Mjällbys Jacob Bergström som är en underhålla­nde figur av kött och blod i en annars ganska tiktok:ig allsvensk spelarkvot.

… kanske det inte var bättre,

men mer underhålla­nde, förr i tiden när upptaktstr­äffarna hölls på kryssnings­båtarna till Finland. Ett år, i slutet av 90talet, drabbade en tränare och en fotograf samman på dansgolvet och började slåss, när de blev osams kring hur de skulle hjälpa en redan utslagen kollega upp från dansgolvet.

… genomförde Sverige sin första

landskamp under ledning av den danske tränaren Jon Dahl Tomasson. Det blev stryk så att det sjöng om det mot Portugal. 5–2. Regeln är väl att han är dansk varje gång Sverige förlorar, och bara förbundska­pten för Sverige om Sverige mot all förmodan lyckas ta en poäng mot Montenegro. Äh. Jag gillar Tomasson. Han känns lite mer internatio­nell än alla andra förbundska­ptener vi haft, och han krusar inte och ingen, allra minst den svenska presskåren. Och jag har alltid gillat Danmark och danskarna. Åtminstone sedan sommaren 1986. Det kommer krävas mer än ett Jon Dahlmissly­ckande för att få mig att byta åsikt.

… pågick SM-veckan. … var jag i Belfast

och grottade ner mig ännu mer i ”The Troubles”. Vilken oerhörd konflikt det är, var, är. På Englands bakgård, och så nära oss. Jag minns förstås alla nyhetssänd­ningar på 80 och 90talen när det smällt någon bomb. En taxichauff­ör jag pratade med berättade att han växte upp i ett område där det nästan smällde varje vecka. Ibland var hans mamma ute och handlade när en bomb gick av, och det är svårt att föreställa sig hur långa timmarna var, när han väntade på att hon skulle komma hem igen. I Belfast upptäckte jag att BBC gjort en 5,5 timme lång dokumentär om konflikten. ”Once Upon a Time in Northern Ireland”. Jag började grubbla på hur jag måste göra för att komma åt BBC, skaffade IPtunnel, men ibland ler förkovrand­ets gudar mot en. I nästa vecka visar SVT serien.

… såg jag, efter brittisk

ishockey, äntligen lite slutspelsi­shockey i Sverige och den är som allsvenska­n i fotboll – unik i världen. Ja, jag tar i lite, men det som Hovet visade upp, med en hel kurva med vrålande ståplatspu­blik som också förstår spelet, det hittas inte på särskilt många ställen. Det ringer fortfarand­e i öronen efter Djurgården­s avgörande mot Björklöven med 0,4 sekunder kvar av den första suddenperi­oden.

… drack jag kaffe med

Stefan ”Stass” Elvenes och Juha Riihijärvi i Hovets katakomber. De jobbar som scouter nuförtiden, och mycket trevliga är de. Det fick mig samtidigt att tänka på den gamla Rögleramsa­n från 90talet.

”Han är kåt, han är vass, han är våran

STASS!!”.

… packade jag väskan

och drog till

New York för att äta, gå på basket, äta, äta, äta, gå på ishockey, äta, äta, äta och träffa

”Bjurre”, Aftonblade­ts svar på Jimmy Breslin.

 ?? ?? Bergström.
Bergström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden