Sportbladet

Leker med elden

Wennerholm: Brynäs tar en risk – Mora kan tacka och ta emot

- Mats WENNERHOLM mats.wennerholm @aftonblade­t.se

Mora skräller och slår ut AIK med 4–2 i matcher.

Belöningen?

Nya stockholma­re på besök i Smidjegrav arena.

För Brynäs skrällde och valde stekheta Bik Karlskoga som motstånd.

Det känns som att leka med elden.

Det gör att det blir Djurgården för Mora i den andra semifinale­n, ett lag som dalkarlarn­a slog i alla fyra möten i grundserie­n. Mora kan bara tacka och ta emot. Nu har de en betydligt större chans att ta sig ända till en final. Själv hade jag ställt in mig så mycket på att Brynäs skulle välja Mora, att jag bestämt mig för att lova att äta upp en morahäst – modell större – om Daniel Hermansson­s gäng överlevde en sådan matchserie. Nu när det blev Bik Karlskoga vågar jag inte lova någonting.

Att de blev sjua i grundserie­n har ingenting med dagens form att göra.

Tabellen ljuger i det fallet.

AIK ångrar sig ng

Andra halvan av säsongen var det bara den kommande motståndar­en Brynäs som tog fler poäng än värmlännin­garna.

Och deras 4–0 i matcher mot Södertälje var bara ett nytt styrkebesk­ed.

Brynäs valde alltså att gå på den raka lottningen och låta bli att reta upp Mora i onödan, som AIK gjorde inför sin kvartsfina­l då de valde dalkarlarn­a före lägre placerade Björklöven.

AIK ångrar nog det i dag.

De vann visserlige­n de två första matcherna hemma på Hovet, men sedan var det 4–0 och en säker seger för Daniel Hermansson­s gäng.

Jag är den första att gratulera Mora, som stått för en vändning och en hockey som värmer ett hockeyhjär­ta. Ett lag som hållit ihop och gett allt i varje byte.

Och samtidigt fött en ny norsk superkedja med ungtupparn­a Michael BrandseggN­ygård, Petter Vesterheim och Noah Steen som jag räknar med få se fortsätta tillsamman­s i VM i Prag senare i vår. Nu får de fortsätta pendla till Hovet i Stockholm och det blev en extra bonus att de slapp Brynäs. Mora har ju slagit Djurgården i fyra raka matcher den här vintern, inklusive båda i Stockholm där djurgårdar­na var grundserie­ns bästa hemmalag.

Nu har de just vunnit fyra raka mot AIK, trots skador på båda förstecent­ern Daniel Ljunggren och målkungen Chad Yetman. AIK-tränaren Anton Blomqvist tog en sista chans att kontra på Moras norska dominans, genom att sätta in son egen norrman Tobias Normann i kassen för första gången i den här kvartsfina­lserien.

Det hjälpte inte.

Det blev visserlige­n inga mål från succékedja­n Brandsegg-Nygård–Vesterheim–Steen. Men backen William Pethrus fick in en flipperpuc­k i numerärt överläge i första perioden och veteranen Henrik Eriksson ökade på till 2–0 i den andra – en puck Normann definitivt skulle ha tagit om han varit i skarpare matchform.

Aldrig nära, AIK

AIK var egentligen aldrig nära, men fick in en sen reducering till 2–1.

Men det slutade med att en annan ung succéspela­re – Kalle Kratz – kunde skicka in 3–1 i tom kasse.

Det var ganska talande för den här matchserie­n.

Efter sina två raka hemmasegra­r har AIK inte haft den där skärpan som gjorde dem till serietrea. De såg lite trötta ut den här kvällen.

Det har också varit alldeles för många bjudningar och korkade utvisninga­r.

Mora har också hämtat kraft ur att AIK gjorde ett aktivt val, när de tog Mora som motståndar­e före lägre placerade Björklöven.

Nu får de inte den fördelen.

Om något lag kan störa giganten...

Brynäs, då?

Ja, jag tycker de tar en risk när de väljer Bik Kalskoga.

Värmlännin­garna är inne i ett stim just nu och lyckades stänga ner Södertälje­s stjärnor, när grundserie­ns poängkung Marcus Eriksson inte gjorde en enda på de fyra kvartsfina­lerna.

Nu blir det ett helt annat motstånd och Brynäs är naturligtv­is stora favoriter.

Men är det några som ska kunna störa giganten från Gävle så är det Bik Karlskoga. Första svaret kommer den 1 april, men jag tror inte Brynäs är upplagda för några överraskan­de skämt.

Det blev två skrällar i kvartsfina­lerna, men ändå tror jag på en allsvensk final mellan Brynäs och Djurgården.

Den blir hetare än SM-finalen, vilka som än tar sig dit.

Skriv upp det.

 ?? Foto: DANIEL ERIKSSON/BILDBYRÅN ?? AIK-spelarna deppar.
HOPPSAN! Moras målvakter Waltteri Ignatjew och Emil Zetterquis­t jublar. Laget är vidare till semifinal efter att ha vänt 0–2 i matcher till 4–2 mot AIK.
Foto: DANIEL ERIKSSON/BILDBYRÅN AIK-spelarna deppar. HOPPSAN! Moras målvakter Waltteri Ignatjew och Emil Zetterquis­t jublar. Laget är vidare till semifinal efter att ha vänt 0–2 i matcher till 4–2 mot AIK.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden