Sportbladet

HV OCH FASA: 1 MIL JON KR/MIN

Wennerholm: Ett ångestkval med rekordsumm­a i potten

- Mats WENNERHOLM mats.wennerholm @aftonblade­t.se

För första gången bestäms SHL:s ödeskval i en helt avgörande match 7.

Och aldrig har det legat så mycket i potten. Vinnaren kan räkna in drygt 60 miljoner kronor till nästa säsong. En förlust kostar en miljon kronor – i minuten.

Det är rekordsumm­or som står på spel i långfredag­ens sjunde och avgörande match, som om den inte vore nog all- varlig som den är.

När jag växte upp tyckte man att Tiotusenkr­onorsfråga­n i tv handlade om så mycket pengar att det fick kallsvette­n att tränga fram i pannan på deltagarna.

60 år senare är det en fjärt i rymden jämfört med vad som finns i potten i rysaren mellan HV71 och Oskarshamn.

Stor höjning nästa säsong Som om inte pressen bara av att åka ur vore nog, tvingas förloraren se en förmögenhe­t flyga ut genom fönstret. Vilka det blir? Ja, det är den helt nya Sextiomilj­onersfråga­n.

Från och med nästa säsong kickar ju ett nytt sexårsavta­l in med TV4.

Det ger totalt över fem miljarder kronor och SHL-klubbarna får vara glada att det skrevs redan för fyra år sedan, då tv-krisen ännu inte slagit till.

Nästa säsong kommer det att ge mellan 60 och 65 miljoner kronor var till de 14 klubbarna – mot dagens 45.

Det gör att HV71 och Oskarshamn bara har två alternativ. Bada i pengar eller stålbad.

En sådan prispott har inhemsk lagidrott aldrig upplevt tidigare.

Det lag som slås ut kommer att ha förlorat en miljon kronor per spelad minut, om det nu inte går till förlängnin­g.

Jag hoppas att spelarna själva slår bort alla sådana tankar, men det är naturligtv­is omöjligt.

Speciellt för HV71 som storsatsad­e för att ta sig till slutspel den här säsongen, men redan kastat miljoner i sjön med SHL:s dyraste spelartrup­p.

Det är en stor och svindyr kostym som måste sys om ifall de åker ur för andra gången på bara tre år. Ett gigantiskt magplask.

Som jämförelse är Oskarshamn kusinen från landet som egentligen inte hade i högsta serien att göra redan från start, men som envist klängt sig kvar och trotsat alla lagar. Klubben som inte åkt ur en serie på 36 år. Jag kan inte låta bli att dras med av det idrottsrom­antiska skimret, trots att Oskarshamn kom tvärsist i grundserie­n och rent sportsligt minst förtjänat att hänga kvar.

Men de har en charm och rakryggad hållning som alltid imponerat på mig.

Jag minns när framför allt Linköping tillfällig­t ville stänga SHL för nedflyttni­ng covidsäson­gen 2020–21. De fick med sig några andra klubbar på det tåget.

Men inte Oskarshamn.

Trots att de var ett av bottenlage­n, ville de absolut inte se en tillfällig­t stängd liga och rädda sig kvar den vägen. Jag tror det var i det ögonblicke­t min respekt för den här lilleputte­n tog sitt största språng.

Sedan går det inte att låta bli att imponeras av klubbledni­ngens rättframma och ärliga sätt, från tränaren Martin Filander och uppåt.

Det är aldrig några undanflykt­er.

Inga tecken på IKO-ångest

Samtidigt har Oskarshamn minst att förlora och det ser jag som den stora fördelen i den här helt avgörande matchen. Spelare som Viktor Lodin och Oscar Engsund spelar som om det inte finns någon morgondag och än så länge har jag inte sett några som helst tecken på ångest hos Filanders gäng. Det har jag väl inte gjort hos HV71 heller, men det känns som de legat närmare den gräns som ger sömnlösa nätter.

Där har ju egentligen allt gått fel den här säsongen, trots att Kent ”Nubben” Norberg högg på vartenda stort namn som dök upp på transferma­rknaden och fortsatte att göra det ända till transferfö­nstret stängde i februari. På papperet är HV71 alldeles för starka för att åka ur, men verklighet­en har blivit något annat.

Fallskärm på över sex miljoner kr

Nu står de inför en match som kan sammanfatt­a säsongen som ett gigantiskt fiasko och där inte ens en seger skulle sudda ut det slutbetyge­t. Det skulle vara ett av de största magplasken i SHL-historien.

Samtidigt vill jag inte se en degraderin­g som den stora katastrof det ofta utmålas som. Det är bara Djurgården som misslyckat­s att ta sig tillbaka direkt, av de lag som åkt ut sedan det nya seriesyste­met infördes och Brynäs är skyhöga favoriter att göra det i år igen.

Det lag som flyttas ner får också fördelen av en fallskärm på dryga sex miljoner kronor. Så jag kommer absolut inte tycka synd om förlorarna där sent på långfredag­skvällen.

Framför allt inte spelarna som är fria att flytta vart de vill vid en degraderin­g och där jag vet att många redan har klart med nya klubbar om det skulle bli så.

Men spännande blir det.

 ?? ?? SJUKT DRAMA VÄNTAR Viktor Lodin och IK Oskarshamn vann match sex med 4–2 i tisdags och förlängde matchserie­n mot HV71 till det maximala sju.
SJUKT DRAMA VÄNTAR Viktor Lodin och IK Oskarshamn vann match sex med 4–2 i tisdags och förlängde matchserie­n mot HV71 till det maximala sju.
 ?? Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN ??
Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN
 ?? ??
 ?? Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN ?? HEMMAFÖRDE­L
HV71 brände den första matchbolle­n mot Oskarshamn. Men på långfredag­en avgörs det dramatiska SHL-kvalet med ett sjunde möte i Jönköping. På spel: över 60 miljoner kronor i tv-pengar.
Foto: SUVAD MRKONJIC/BILDBYRÅN HEMMAFÖRDE­L HV71 brände den första matchbolle­n mot Oskarshamn. Men på långfredag­en avgörs det dramatiska SHL-kvalet med ett sjunde möte i Jönköping. På spel: över 60 miljoner kronor i tv-pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden