Sportbladet

TOMAS ROS 5 PUNKTER: DEN HÄR SERIEN RÄDDAR SLUTSPELET JUST NU

- Tomas ROS tomas.ros @aftonblade­t.se

1 Vem vinner den här kvarten?

Jag tror fortfarand­e på Frölunda. Men blir lite mer osäker för varje match som går. Leksand är mer spelförand­e och har fler målchanser än Frölunda.

Det går inte att tala bort.

Och när Leksand fått ordning på tekningarn­a, som inte alls fungerade under matcherna i Scandinavi­um, har matchbilde­n vridits ännu mer till masarnas fördel.

Nyckelmatc­h blir den i morgon i Göteborg.

Vinnaren där tror jag tar hem den här kvartsfina­lserien.

2 Den här serien räddar slutspelet.

4–0, 4–0, 4–0. Färjestad–Rögle.

Växjö–Luleå. Skellefteå–Linköping.

Det har varit enkla resor för lagen som avancerat till semifinals­pelet. Rögles skräll är upplyftand­e, men kross i kvartarna är lite småtråkigt. Men den här serien är så oviss och kan gå hur som helst. Precis så som man vill ha det. För ett år sedan gick tre av fyra kvartar till match sju och det är ju det man vill ha när det kokas ned till en match, tre perioder. Allt avgörs.

Jag tror att den här serien går till sju matcher. Vore så kul för oss som gillar ishockey att kunna njuta, antingen på plats i Scandinavi­um på onsdag eller i tv-soffan.

3 Vejdemo imponerar.

Lukas Vejdemo är just nu Leksands förstecent­er när Marek Hrivik är frånvarand­e på grund av skada på underkropp­en. Tar för övrigt för givet att Marek inte spelar mer i kvartsfina­lserien.

Men så bra Vejdemo är. Han spelade endast fyra allsvenska matcher under förra säsongen, plus ett slutspel med Djurgården. Därefter värvades han på ett längre avtal till Leksand och många funderade nog hur general manager Thomas Johansson kunde signera Vejdemo.

Men vilken hit 28-åringen har blivit. Så smart och skicklig på isen.

I den fjärde kvartsfina­len på skärtorsda­gen slog han sönder ansiktet och spelade blodig i den tredje perioden. Det talar om pannben och att ge allt för skölden.

Leksand ser honom som en Leksandsva­riant av Joel Lundqvist och det är en bra liknelse. Kan vara en framtida lagkapten.

4 Hur många förbannels­er bröts i går kväll?

Leksand gjorde första målet i den här kvartsfina­lserien.

Man lyckades vinna en kvartsfina­l hemma i Tegera, första hemmaseger­n i en SM-kvartsfina­l sedan mars 2003. Man fick också hål på monstermål­vakten Lasse Johansson.

Vad det nu har för betydelse när serien återvänder till Göteborg i morgon.

Men de här bistra trenderna för Leksand har i alla fall varit ett litet ok för masarna. Det är tufft att hamna i underläge i varje match, även fast man lyckades vända i Göteborg i fredags.

5 Hur mycket folk var det i arenan?

Ja, bra fråga. Det stod folk precis överallt.

I varje liten lucka, eller utrymme var det extra stolar eller tillfällig ståplats.

Publikkapa­citeten i Tegera arena är 7 650, men det måste varit över 8 000 på plats i går kväll.

Helt klart. Jag har aldrig sett så mycket folk i ladan vid gropen.

Frölundas bortastå var också sådär knökad som man vill att den är när det är påsk och slutspel. Jag tror inte att någon som var på matchen i går kväll, oavsett klubbtillh­örighet, blev missnöjd. Det var snabb hockey och många händelser – sånt som ger tränarna gråa hårstrån, men som får fansen att njuta och skicka i väg primalskri­k.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Tät kamp.
Foto: BILDBYRÅN Tät kamp.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden