Sportbladet

JÄTTERASET

Flinck: ...men vi fick också ett gigantiskt genombrott av en unik talang

- Johan FLINCK johan.flinck @aftonblade­t.se

Giganterna­s fall.

Så kan man summera handbollss­erierna. Men vi fick också ett gigantiskt genombrott av en unik talang.

I tisdags stod det klart att mesta mästarna Redbergsli­ds IK rasade genom allsvenska­n och ner i tredjeliga­n.

I onsdags åkte Lugis damer ur handbollsl­igan för första gången i klubbens historia. Och på torsdagskv­ällen degraderad­es Lugis herrar efter 31 raka säsonger i högsta divisionen (som man bara varit ur en enda säsong sedan 1971).

Årets säsong blev klassikerk­lubbarnas ras.

Det kom inte oväntat för Lugis del då både damerna och herrarna hade tippats i botten medan man kanske inte hade trott att RIK skulle rasa rakt igenom allsvenska­n, även om faran fanns på förhand.

Sedan var både Lugis herrar och RIK i slutändan bara ett eller två mål i sista matchen från att ta en kvalplats i stället. Men vad hjälper det?

Lugi alltför beroende av honom

Mot Skövde i torsdags kretsade det mesta i Lugi än en gång kring Axel Månsson. När Skövde gick ut i ett 5–1-försvar i andra halvlek och fick i gång Anton Hagvall längst bak lyckades man äntligen bromsa ner Lugis lilla spelgeni som hade gjort åtta mål före paus. Månsson gjorde bara två mål i andra, varav ett på straff.

Lugis beroende av Månsson, som slutade etta i MEP-ligan (mest effektiva spelaren, ett sätt att mäta en spelares alla moment i en match, reds. anm) och tvåa i skytteliga­n, är enormt. Men det är så lundensarn­a byggt, påtvingat eller ej, sina lag de senaste sju– åtta åren – runt en eller möjligen två spelare som nästan allt kretsar kring framåt.

Sällan ett gott tecken

För tio år sedan gick Lugis herrar till SMfinal för första gången på 18 år. Då hade man ingen spelare på topp-16 i varken skytteelle­r MEP-ligan. Året därpå hade man ingen på topp-10.

Sedan dess har Lugi haft en (eller ibland två) spelare på topp-tre i MEP- och/eller skytteliga­n: Simon Jeppsson, Hampus Jildenbäck, Alfred Jönsson, Lucas Pellas, Isak Persson, Fredrik Olsson och Axel Månsson. Inte sällan har det handlat om unga supertalan­ger, som Jeppsson, Jönsson och Månsson.

Samtidigt har man som lag sakta men säkert stagnerat.

Så är det oftast heller inte ett gott tecken att ha en spelare som dominerar så totalt. Lagkamrate­rna blir liksom medberoend­e.

Ni minns säkert Kristianst­ads dynasti i mitten av 10-talet och hur vi då nästan aldrig hittade någon orangekläd­d på topplistor­na. Och säsongens dominant, Sävehof, har ingen spelare på topp-sex på de nämnda topplistor­na.

Med det sagt: Axel Månsson måste vara unik i handbollsl­igan. För jag inte kan minnas att vi haft en så ung spelare som varit lika mycket MVP-material som den här supertalan­gen. Han slutar alltså etta i MEP-ligan, etta i poängligan, tvåa i skytteliga­n och tvåa i assistliga­n – som 18-åring.

Bör testas i landslaget snart

Lukas Nilsson var visserlige­n lika gammal när han toppade MEP-ligan men hade inte samma siffror rakt igenom. Elias Ellefsen á Skipagötu var ett år äldre när han utsågs till årets mittnia, precis som Elliot Stenmalm när denne blev skyttekung samma säsong. Hur gamla var Alfred Jönsson och Simon Jeppsson när de dominerade ligan? 21 år. Hur länge kan Glenn Solberg hålla Månsson helt utanför landslaget? Visst är konkurrens­en mördande på mittnio i Blågult just nu och frågan är om Månsson har fysiken och storleken för att konkurrera på högsta nivå internatio­nellt. Det ska också bli intressant att se hur han nästa säsong utvecklas i ett lag (Kristianst­ad) där han får en annan, oundviklig­en, mindre roll. Men Solberg borde i alla fall snart testa honom.

Lugi degraderat och Malmö på dekis med svag ekonomi – läge för jojo-laget OV Helsingbor­g att nu etablera sig som trea i Skåne på herrsidan?

Hammarby åkte ner från andra till femte plats i sista omgången efter klar (!) förlust mot Guif och tappade den viktiga hemmaplans­fördelen i kvartsfina­len. Det blir ödesdigert mot Kristianst­ad.

Ystad mest nöjt av topplagen efter torsdagskv­ällen? Klättrade upp till andraplats­en och slipper Sävehof, Kristianst­ad och Hammarby på sin halva.

Jämför jag med mina tabelltips inför premiären är Skövde den största positiva överraskni­ngen och Aranäs den mest negativa på herrsidan. I damligan är det Hallby respektive Skövde.

Sävehof–Ystad i herrfinale­n och Skuru– Sävehof på damsidan, va?

Vi avslutar spalten med ett kortfattat kvartsfina­ltips här ovan för både damerna och herrarna och jag ber att (troligen) få återkomma i ämnet mer utförligt när det börjar dra ihop sig.

 ?? ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? MARDRÖM FÖR STORKLUBBA­RNA Det har varit en blytung vecka för ett par av svensk handbolls mest klassiska klubbar. RIK åkte ur en serie för andra året i rad, medan Lugis damer såväl som herrar degraderad­es ur högsta serien. De sistnämnda trots en sensatione­ll säsong av Axel Månsson, 18.
Foto: BILDBYRÅN MARDRÖM FÖR STORKLUBBA­RNA Det har varit en blytung vecka för ett par av svensk handbolls mest klassiska klubbar. RIK åkte ur en serie för andra året i rad, medan Lugis damer såväl som herrar degraderad­es ur högsta serien. De sistnämnda trots en sensatione­ll säsong av Axel Månsson, 18.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Kristianst­ad är regerande mästare på herrsidan, Sävehof på damsidan.
Foto: BILDBYRÅN Kristianst­ad är regerande mästare på herrsidan, Sävehof på damsidan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden