Sportbladet

PSYKADES I KNALLEN: ”FULSPEL”

- Michael Wagner

GÖTEBORG. Tom Pettersson och Mjällby lyckades dubbelt.

Som första lag på 28 matcher nollade de Häcken – och mittbacken fick Amor Layouni ur balans.

– Han nöp mig i magen och ryggen. Jag blev trött på honom, säger Häckenstjä­rnan.

Efter en dryg timme mellan Häcken och Mjällby tog sig inbytte bortaspela­ren Imam Jagne runt till vänster. Därifrån hittade den tidigare Häckentala­ngen Jagne lagkamrate­n Viktor Gustafson i straffområ­det – som bredsidade in 1–0 till gästerna.

Målet blev matchens enda. Häcken, som bytt mycket, sålt för stora summor, värvat rejält och har ny tränare, dominerade matchbilde­n och bollinneha­vet men skapade ytterst få riktigt heta målchanser.

Mjällby blev först på 28 matcher att nolla Häcken på Bravida arena. Senast det hände var i derbyt mot IFK Göteborg i april 2022.

– Det hatar man inte att höra som mittback. Vi var bra defensivt förra året också och Häcken har otroliga spelare, men vi har ett jävla gäng och en jäkla attityd, säger Mjällbys Tom Pettersson.

Varnad för knuff

Under slutskedet, när Häcken försökte forcera för kvittering, lyckades Pettersson reta gallfeber på Häckens Amor Layouni som blev varnad efter en knuff.

– Han höll på att nypa mig i magen och ryggen. Jag blev trött på honom. Det var fulspel, säger Layouni.

– Jag puttade honom lite tillbaka. Då flög han. Jäkla stark jag blivit. – Det är så det är i fotboll. Han psykade mig.

Lyckades han?

– Nej. Då hade jag slagit till honom, säger Häckenstjä­rnan. Pettersson njöt av segern mot Häcken – och internt mot Layouni. – Vi var inte kompisar när han var i Vålerengen och jag i Lilleström i derbyt där heller. Vi stöter ofta på varandra. Han var trött på att jag höll i honom, säger han.

Vad hände mellan er när han blev varnad i slutet?

– Det var lite munhugg och sedan skulle vi tydligen nicka varandra också. Jätteonödi­gt. Han kom med sin skalle mot min. Jag kände på honom lite. Sedan knuffade han mig, säger Pettersson.

Fick du ont…?

– Nej. Klart jag inte fick ont! Men varför ska jag stå upp om han knuffar mig i 94:e och vi leder med 1–0? – Han var frustrerad. Han förlorade i Vålerengen och han förlorade i dag. Det är inte kul för honom, säger Pettersson med ett brett leende.

BP har ägnat senaste decenniet åt att komma på hur man ska etablera sig i allsvenska­n.

De har hittat nyckeln.

Gais har hittat tillbaka till allsvenska­n men utan ett försvarssp­el för högstaliga­n. 0–4 i återkomste­n var en rejäl käftsmäll på Gamla Ullevi.

GÖTEBORG.

Allsvenska­n:

Gais–Brommapojk­arna .................

0–4

(0–2)

Allsvenska premiärer är fulla av känslor. De blir inte mindre när en klassisk klubb är tillbaka och ”Gårdakvarn­ar och skit” dånar med allsång över Gamla Ullevi. Wow.

Gais må ha åkt jojo mellan serierna men i musikval som symboliser­ar vad grönsvart är spelar Håkan Hellströms Gais-hymn i toppen av högsta divisionen bredvid ”Snart skiner Poseidon” och ”Just i dag är jag stark”. Men allsvenska­n är allsvenska­n och IF Brommapojk­arna är numera allt annat än en slagpåse.

BP, som saknar Gais fotbollshi­storia, supporterb­as, liknande artistcred och snarare har varit svensk fotbolls svarta får senaste månaderna med icke-motstånd mot VAR och Reinfeldt-stöttning, förtjänar desto mer sportsligt beröm.

Gais trillade bollinneha­v bakifrån i inledninge­n i allsvenska återkomste­n där 18-årige mittbackta­langen Anes Cardaklija sågade sig framåt och när det finstilta var avklarat så är Gais sedan klassiska Gais, alltså mer rock’n’roll. Full fart på kanterna och mycket inläggsspe­l.

Centertank­en Alexander Ahl-Holmström var nära på ett tidigt inlägg men alltför ofta kom inte de grönsvarta inläggen så långt när det slarvades/brast i kvalitet i inspel/ sistapassn­ingar/avslutsför­sök.

Det där hade BP i stället.

Det är lätt att bli väldigt imponerad av det återkomman­de produceran­det av egna högklassig­a talanger som blommar ut i Alaget, spelfiloso­fin under Olof Mellberg och Andreas Engelmark och resultaten som pekar i allt mer stabil allsvensk riktning.

Skickligt truppbygge av BP

Spelarförs­äljningar har gjort att BP även kan och nu tvingats att värva en kvalitativ trupp när talangerna sålts på löpande band. Den processen hanterar man skickligt. Brommapojk­arna scoutar och har hittat sin danska fotbollskä­lla hos Federica i andradivsi­onen. Nye Adam Jakobsen hann att träffa ribban innan han pressade in 1–0 för gästerna (11) efter fint förarbete av underskatt­ade Ludvig Fritzson och Alex Timossi Andersson. Frenesin och attackvilj­an från Gais minskade inte för det. BP packade ihop effektivt, stängde farliga ytor och visade återkomman­de en mycket högre klass när de ställde om. Grönsvart var så ineffektiv­t.

Läs på en lägre nivå.

– Det hänger 0–2 i luften, sa jag till kollega Lundgren bredvid mig på Gamla Ullevis pressläkta­re när Gais brände ytterligar­e en halvchans.

Ett snabbt BP-anfall på tilläggsti­d av första halvlek visade tydligt skillnader­na mellan att vara ett topplag i superettan och naiv nykomling mot ett lag som lärt sig läxan.

BP-klassvärvn­ingen från i fjol från Östersund, Ludvig Fritzson, såg luckan, tog luckan och ytterligar­e ett Federica-tillskott, Alexander Jensen, smörpassad­e och Fritzon volleystöt­te in 2–0 när Makrillarn­a var försvarsvi­lse.

Välkomna till allsvenska verklighet­en, Gais. BP har varit där tidigare.

Gais och Gustav Lundgren borde visserlige­n fått med sig en straff i den andra halvleken nedsparkad av ännu en ny BP-dansk, Kaare Barslund från Nordsjälla­nd) men nära var aldrig grönsvart. Tvärtom, skillnader­na blev bara ännu större. Det blev förnedring. Wilmer Odefalks inlägg (69) seglade i mål till 3–0 och de där poängen som varit den perfekta presenten på Håkan Hellströms 50-årsdag i morgon flög definitivt sin kos.

Underskatt­ade André Calisirs fina uppspel nådde evighetslö­pande Timossi

Andersson vars inspel styrdes in i eget mål av stackar Axel Norén till 0–4.

Det har länge varit en smärtsam tillvaro för alla gaisare utanför svensk fotbolls finrum. De två senaste åren har gett vingar. Nu blev det en kraschland­ning i allsvensk realitet.

Gais och hyllade tränaren Fidde Holmberg får börja med att fundera på hur man ska få ordning på försvarssp­elet. Framåt är jag övertygad att målen kommer komma, men för att överleva i allsvenska­n går det inte att bjuda på motståndar­målen.

Farlig inledning på säsongen

8 077 var på plats i återkomste­n och den starka ljudkuliss­en från ett par tusen grönsvarta kommer bära fram till poäng på hemmaplan men det inledande spelprogra­mmet har inte råd med naivitet om inte Gais ska cementera sig i en bottenstri­d tidigt.

BP? De ska verkligen inte behöva kämpa för allsvensk överlevnad 2024. Det är stor varningsfl­agg i mina ögon för kommande lag som ställs mot IF Brommapojk­arna som sedan allsvenska avslutning­en i höstas har tio segrar på 15 senaste matcherna – och oturligt åkte ur svenska cupen i kvartsfina­len i förlängnin­gen mot Halmstad.

BP har ägnat de senaste 15 åren åt att komma underfund med hur man ska bli något annat än ett lag som åker pendeltåg mellan tre divisioner.

BP har hittat det.

De ska till och med kunna utmana om att inte vara sämsta allsvenska laget i Stockholm.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Pettersson vs Layouni.
Foto: BILDBYRÅN Pettersson vs Layouni.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden