Sportbladet

LEK MED TANKEN ATT VI FÅR...FESTLIGT, VA?

Sportblade­ts experter tippar CL-semifinale­rna

-

1

Hur slutar semifinale­n mellan Paris SG och Borussia Dortmund och vad blir avgörande?

■ MAKOTA ASAHARA: Paris SaintGerma­in går givetvis in som förhandsfa­voriter, av bland annat Mbappé-relaterad anledning. Dock var jag betydligt mycket mer imponerad av Borussia Dortmund än PSG i kvartsfina­lerna. Om inte Ronald Araujo hade rivit ned Bradley Barcola så är jag inte säker på att vi hade suttit här och analyserat PSG:s semifinalc­hanser här och nu.

Med det sagt så hamnar ändå utgångstip­set på PSG. Avgörande? Hur bra Dortmund lyckas sätta stopp på PSG:s franska o ensiv.

■ FRIDA FAGERLUND: Mot Atlético Madrid syntes plötsligt det där intensiva Dortmund som supportrar­na älskar att backa. I brist på kvalitet på vissa positioner måste Edin Terzic gäng utnyttja just detta, förmågan att få motståndar­na ur balans genom envist jobb och ett fantastisk­t stöd i ryggen. Det kan eventuellt passa PSG illa, även om de tog fyra poäng över två matcher mot tyskarna i gruppspele­t.

Samtidigt bör PSG känna att de – e er att ha slagit ut Barcelona med hjälp av ett rött kort – knappt kunde getts en bättre chans att ta sig vidare till final. Det är vid dessa tillfällen som slumrande stjärnor brukar vakna till liv och leverera.

■ SIMON BANK: Jag såg inte BVB mot Atleti, men var genuint besviken på dem i gruppspele­t. Tyckte att de var långt ifrån att vara den där sortens samordnat, intensivt kollektiv de var för några år sedan. PSG? Där har man väl vant sig vid att de är ett lag som är lite mindre än summan av sina enskilda delar.

Ändå lutar jag åt att den överlägsna individuel­la klassen hos Paris väger över genom två möten. Plus att Dembouz Dembélé ska retas med en ex-klubb till då… ■ JOHANNA FRÄNDÉN: PSG är förstås favoriter och lag av Dortmunds kaliber brukar kunna skrälla sig hit men inte längre. PSG har också fördel av hemmaplan i returen och kommer inte att överraskas e ersom lagen möttes i gruppspele­t. Det som avgör blir väl ändå någon av stjärnorna. Vad avgör? Jag har lust att säga Ousmane Dembélé (pga när har man inte lust att göra det?) som fått upp farten rejält e er en trög start i klubben.

2

Hur slutar semifinale­n mellan Real Madrid och Bayern München och vad blir avgörande?

■ MAKOTA ASAHARA: Från början av denna säsong har jag tippat Bayern München att ta hem alltihopa. Och sett till att det förhandsti­pset fortfarand­e lever så borde jag kanske också hålla kvar vid det. Men samtidigt hade jag aldrig räknat med att Real Madrid skulle kunna åka till Etihad Stadium, lida genom 120 minuter och däre er vinna på stra ar. Och när Real Madrid lyckats passera det hindret? Då tror jag de blir oerhört svåra att stoppa. Och känslan är att de har ett visst övertag på förhand inför detta möte.

Om man kombinerar de två tankarna så hamnar jag i följande tankeläge. Att detta dubbelmöte kan gå precis hur som helst. Att det kommer avgöras på individuel­la prestation­er och formen för dagen. Men att det lag som tar hem det också kommer ta hem en e erföljande final.

■ FRIDA FAGERLUND: Den stora frågan är; Vem vågar ta initiative­t först? Antagligen Real Madrid. Bayern München anländer till semin med sårat självförtr­oende, trots segern mot Arsenal. Det verkar dock passa Bayern att inte känna sig tvingat att dominera matcher, likt man alltid förväntas göra hemma i Tyskland. Så länge Tuchels mannar inte ger Real Madrid möjlighet till kvicka omställnin­gar lär detta bli en jämn kamp.

Jag ger spanjorern­a favoritska­pet, om än inte med fullständi­g övertygels­e.

■ SIMON BANK: Oerhört intressant att se FC Bayern spela i onsdags, hur de i likaläge, på hemmaplan, mot ett ungt och relativt orutinerat Arsenal, ändå avvaktade lite, accepterad­e ett jämnt bollinneha­v. Tuchel har fått veta att han lever i år (och att han inte överlever som Bayern-tränare nästa år, så att säga), men det går inte att ifrågasätt­a hans kvalitéer som matchcoach.

Så: FC Bayern kommer med taktisk flexibilit­et, know-how och Harry Kane. Men de kommer också med ett försämrat presspel och en lätt svajig backlinje. Det ska man nog inte ha när man möter Real Madrid. Många mål, svängiga matcher – och Madrid till final som vanligt?

■ JOHANNA FRÄNDÉN: Real Madrid lär gå in i dubbelmöte­t med bättre självförtr­oende än Bayern München (vilket låter konstigt för Bayern München är ändå sinnebilde­n för självförtr­oende inom fotbollen) och i nd Champions Leagueslut­spelet är psykologin uppenbarli­gen nästan viktigare än något. Jag tror Real tar hem det ganska komfortabe­lt faktiskt.

3

Vilket lag får ly a bucklan med de stora öronen på Wembley 1 juni?

■ MAKOTA ASAHARA: Kan väl bara upprepa det jag svarade på följande fråga. Jag tippade Bayern München från början och borde egentligen hålla fast vid det. Men jag har samtidigt så svårt att se någon stoppa en Real Madrid-upplaga som faktiskt slår ut ett Manchester City... ■ FRIDA FAGERLUND: Jag gissade Bayern München–Manchester City i final, så jag får kanske hålla fast vid det lag som fortfarand­e är kvar i turneringe­n. Med det sagt har samtliga kvarvarand­e klubbar svagheter, vilket gör tippandet svårare än på länge. Real Madrid har dock en medfödd förmåga att få jobbet gjort på ett sätt som få andra har.

■ SIMON BANK: Leker med tanken att vi får se Kyky Mbappé mot Florentino Pérez i final, och hur festligt vore inte det? Gamla pengar mot nya, seriemästa­re mot besatta underprest­erare, en symbolisk finalmatch på den nya, europeiska fotbollska­rtan. Och så får Real Madrid vinna igen?

■ JOHANNA FRÄNDÉN: I en final mellan Real Madrid och PSG säger hjärnan plötsligt PSG men intuitione­n Real Madrid. Och jag är ju kvinna så det får bli intuitione­n.

 ?? ?? Bayern München fick fira...
Bayern München fick fira...
 ?? ?? PSG:s Kylian Mbappé möter Dortmund i semin. Match 1 spelas 1 maj. Bayern mot Real Madrid inleder 30 april. Returer veckan efter.
PSG:s Kylian Mbappé möter Dortmund i semin. Match 1 spelas 1 maj. Bayern mot Real Madrid inleder 30 april. Returer veckan efter.
 ?? ?? ... och ställs nu mot Real Madrid.
... och ställs nu mot Real Madrid.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden