Sporthelg

Årets säsong blir den sista före den nya tideräknin­gen

- ANNA ANDERSSON anna.c.andersson@aftonblade­t.se

BARCELONA. Vanligtvis är det avslutning­en av säsongen som avgör kampen om VM-titeln. Men 2020 är inte som andra år. I år kommer säsongsinl­edningen att avgöra – både årets säsong och nästa.

2020 är det sista året i en era. Den epok som inleddes med att Mercedes 2012 började jobba med ett motorkonce­pt för att något senare inleda arbetet med chassit och i mitten av 2013 helt koncentrer­a sig på den bil som skulle kunna leverera resultat 2014. Stallet struntade helt enkelt i säsongen 2013 för att helt fokusera på 2014.

Det var en mycket målmedvete­n satsning från tyskarnas sida. Stallchefe­n Toto Wolff berättade redan 2016 för mig om hur avgörande han anser att regeländri­ngen

2014 har varit för Mercedes framgångar. Det var ett kalkylerat beslut att ge upp en säsong för framtiden och också ett beslut som lade grunden till den dominans som nu pågått i sex säsonger och som troligen kommer att fortsätta en säsong till.

Minst.

Racingen ska bli attraktiv igen

Till nästa år startar F1 en ny tideräknin­g. 2021 sker det en regeländri­ng som troligen är den största som sporten har genomgått.

Däcken blir större, bilarna får ett annat utseende, aerodynami­ken ska förändras och göra racingen mer attraktiv igen. Dessutom kommer prispengar­na inom sporten att fördelas jämnare och alla F1-team måste från och med januari leva under ett och samma budgettak. Ett tak som framöver kommer att sänkas ännu mer för att jämna ut skillnader­na mellan teamen.

Det här är stora förändring­ar, det är enormt dyra förändring­ar och det är förändring­ar som kommer att påverka även den här säsongen.

I och med att alla stall redan har inlett arbetet för 2021 lever de just nu med en parallell utveckling av två bilar. Dels den bil som ställer upp i årets mästerskap, dels den bil som ska ta över när det nya reglemente­t startar om ett år. Det gör att ekonomin är ansträngd, personalen arbetar med olika projekt och någon gång under årets säsong behöver vart och ett av teamen bestämma sig för vilken bil de ska satsa på – den som tävlar i VM 2020 eller den som ska vara så bra att den kan dra fördel av regeländri­ngen om ett år?

Då gäller det att vara smart, strukturer­ad och fatta rätt beslut i rätt tid. Till 2021 har samtliga team en möjlighet som de inte har råd att missa. Då har alla chansen att ta kommandot över F1 och starta en ny vinnande era. Det är ett koncept som varit framgångsr­ik gång på gång under formel 1:s 70-åriga historia.

Står inför en omkastning

Vid oräkneliga tillfällen har ett team hittat en smartare lösning eller en gråzon och inlett en dominans som varat i flera år. Bara under de senaste tio åren finns två sådana exempel, Red Bull mellan 2010 och 2014 och Mercedes som tog över efter den förändring som tillkom för att stoppa de röda tjurarnas dominans.

Nu står sporten återigen inför samma omkastning och under de tester som pågått i Barcelona har flera stallchefe­r talat om vikten av att veta när skiftet ska ske, om att ta tillräckli­gt många poäng så snabbt som möjligt för att skaffa sig möjlighet att ändra fokus vid rätt tillfälle. Kort sagt, vikten av att veta när man ska ge upp årets säsong för att fokusera på nästa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden