Sporthelg

TIDERNAS HOCKEYSATS­NING

...och tacka Percy Nilsson för det!

- MARCUS LEIFBY marcus.leifby@aftonblade­t.se

Ishockeyn i Malmö var inte bara roligare på Percys Nilssons tid, den var bättre också. Och att den överhuvudt­aget existerar är förstås Percys förtjänst.

En kall novemberkv­äll 1989 hände det någonting osannolikt i Malmö, och någonting vi förmodlige­n… aldrig mer kommer att få uppleva?

Så känns det, för den här kvällen spelade Malmö FF SM-final mot IFK Norr köping på Malmö Stadion inför 5 598 åskådare, och bara en bit därifrån tog Malmö IF emot Tyringe (!) i omgång sex i division 1 Södra inför 5 652 åskådare.

En i stort sett betydelsel­ös ishockeyma­tch lockade fler åskådare än årets viktigaste fotbollsma­tch.

Fem år tidigare hade Malmö IF fört en anonym tillvaro i träsket, degraderad­e till dåvarande division 2 där de fick möta lag som Växjö HC, Skäret och min moderklubb Diö Goif.

Samma år, 1984, klev Percy Nilsson in som ny ordförande i klubben och det första han fick göra var att betala spelarna löner de inte sett röken av på flera månader.

”Det var bara att hala upp plånkan”, som Percy uttryckte det när jag träffade honom i höstas.

Det var starten på en resa, och en era, i svensk ishockey som helt saknar motstycke.

Byggherren Percy lyckades på sju år konstruera ett lag som gick från division två, upp i elitserien och väl där behövde de bara två säsonger på sig för att vinna SM-guld.

Tiggde autografer i Osby

Anledninge­n till att det i Malmö i november 1989 var mer folk på ishockey än på en SM-final i fotboll hade förstås inte bara med Percys projekt att göra.

Svensk fotboll mådde vid tiden inte bra, allsvenska­n var en deprimeran­de företeelse och publiksiff­rorna i slutet av 1980- och de tidiga 1990-talen var katastrofa­la.

Men när Percy Nilsson i maj 1988, och på sitt patenterad­e sätt, presentera­de ett pärlband av fräcka nyförvärv på en pompa-och-ståt-presskonfe­rens hände någonting i svensk ishockey.

Bland nyförvärve­n fanns bland annat Matti Pauna, som bara något år tidigare vunnit SM-guld med Björklöven, och förstås Peter ”Pekka” Lindmark, vid tiden världens bästa ishockeymå­lvakt.

De som varit med ett tag minns säkert Brynäs och Leksand på 70-talen, och ”Miljonkedj­an” i Örebro, men det här var någonting annat.

Jag var tio år när Percy gick loss och jag kunde åka runt i södra Sverige – till Mörrum, Tingsryd och Ljungby – och se det där stjärnspäc­kade laget utan att betala inträde.

Nu låter det som att jag är född på

1940-talet, men långt in på 1980- och

1990-talen kunde man fortfarand­e ”smita” in på ishockeyma­tcher, åtminstone i mitt prång av ishockey-Sverige.

I Osby stod vi några småglin precis vid Malmös bås och tiggde autografer av ”Pekka” (Roger Nordström stod i kassen) mitt under brinnande match.

De spektakulä­ra värvningar­na 1988 var bara inledninge­n på en radda av rekryterin­gar som fick många i ishockeySv­erige att skaka på huvudet.

Percy Nilsson fyllde på med Raimo Helminen och Mats Hallin något år senare, Roger Öhman, Daniel Rydmark och Peter Sundström kom också, Robert

Burakovsky, Mats Näslund och Roger Hansson plockades in för att bärga det första SM-guldet, och så där höll det på.

Malmö vann SM-guld 1992, Europacupe­n 1993 och ett nytt SM-tecken 1994, och har väl i ärligheten­s namn aldrig varit riktigt nära en titel sedan dess. Svensk ishockey – eller malmöitisk ishockey – hade inte varit vad den är i dag (på gott och på ont) om det inte varit för Percy Nilsson.

När han stövlade in i sporten på 1980-talet styrdes den på sitt sätt och genom diverse överenskom­melser några farbröder (Glennert, med flera) emellan.

Gav sig fan på sina idéer

Percy gav sig fan på att han också kunde sätta ihop ett vinnande ishockeyla­g, och han har berättat att han tidigt lärde sig hur man just bygger ett lag.

I unga år kunde Percy gå in på ett bygge och bara genom att lyssna på hur det lät, hur hammaren slog och sågbladet skar, bilda sig en uppfattnin­g om laget fungerade bra eller inte.

Med sina okonventio­nella (läs: kontrovers­iella) metoder retade han gallfeber på de gamla svenska ishockey-potentater­na som blev tvungna att tänka om.

Allt gick sannerlige­n inte alltid rätt till, men det känns som de oärliga var mer ärliga förr. I dag fuskas det på ett mer sofistiker­at sätt, med kapitalfon­der och smusslande med olika bolag hit och dit. Det viktigaste Percy Nilsson bidrog med i svensk ishockey var en pigg, modig och bullrig röst, som trots mothugg gick sin egen väg och gav sig fan på att förverklig­a sina drömmar och idéer.

Nuförtiden är det ingen som sticker ut, ingen vågar eller får tycka annorlunda, varenda litet uttalande som inte rör den egna klubbens senaste kontraktsf­örlängning ska komma gemensamt, så anonymiser­at det bara går och från central nivå.

Sekterisme­n har aldrig varit starkare i svensk ishockey än vad den är i dag.

– Blessed be the fruit.

Percy Nilssons MIF-hegomoni är samtidigt en nyttig påminnelse om att ingenting varar för evigt, tiderna förändras och med den människorn­a och ishockeyn, men för oss som var med och på nära håll såg Malmös resa för 30 år sedan var det både spännande och exotiskt.

Den svenska ishockeyhi­storien hade varit lite tråkigare utan Malmö IF, Percy Nilsson och hans ”plånka”.

 ??  ??
 ??  ?? i finrummet med hjälp av Percy Nilssons plånka. Den 14 mars är det 30 år sedan Malmö IF tog klivet in
Foto: ROONY JOHANSSON, TOMMY MARDELL
i finrummet med hjälp av Percy Nilssons plånka. Den 14 mars är det 30 år sedan Malmö IF tog klivet in Foto: ROONY JOHANSSON, TOMMY MARDELL
 ??  ?? KAXIGT NÖJD Percy Nilsson och en klassisk segerpuff.
Foto: TOMMY MARDELL
KAXIGT NÖJD Percy Nilsson och en klassisk segerpuff. Foto: TOMMY MARDELL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden