Sporthelg

”JAG HAR HAFT EN MÅLTAVLA PÅ RYGGEN SEDAN JAG VAR 10 ÅR”

VÄRLDSMÄST­AREN LEWIS HAMILTON RÄDS INTE ÄNNU ETT ÅR SOM JAGAD – HAN ÄR VAN:

- Text: Anna Andersson

BARCELONA. I 25 år har Lewis Hamilton känt sig jagad. Som den enda svarta föraren, som den regerande mästaren och föraren alla vill slå. Den känslan har hela tiden drivit honom vidare och i dag är han på väg att radera ut de rekord som för 15 år sedan ansågs oslagbara. Han är på väg att bli mest tidernas mest framgångsr­ika formel 1förare, men det bekommer honom inte. För han ser inget slut. Varken på framgången eller karriären.

Efter ytterligar­e en försäsong tar sig Lewis Hamilton tid för media. Han har egentligen inte alls någon lust att svara på några frågor, men pliktskyld­igt sätter han sig ner och bjuder på lite av sin dyrbara tid.

– Egentligen vill jag bara starta säsongen igen, säger han och fortsätter.

– Det är galet hur snabbt de senaste veckorna har passerat. Det har varit otroligt intensivt, vi har jobbat enormt hårt både på banan och i fabriken. Det känns som om bilen har tagit ett steg till jämfört med förra året, även om vi fortfarand­e har ett par saker som vi måste lösa innan premiären.

Ett av de större problemen den här försäsonge­n är att Mercedes, som har dominerat F1 sedan 2014 och dessutom haft en väldigt tillförlit­ig motor, inte alls har kunnat glida genom årets försäsongs­tester. I stället är det just motorn som varit orsaken till att både Hamilton och hans kollega Valtteri Bottas har blivit stående i garaget samtidigt som konkurrent­erna har kunnat köra varv på varv.

– Om jag är oroad? Självklart. Normalt brukar vi kunna visa upp en betydligt bättre tillförlit­lighet under våra tester, så den här försäsonge­n har inte varit perfekt på något sätt. Vi är på vår tredje motor, det är inte alls så att det känns som en lugn och trygg situation för oss. Samtidigt har jag ett stort förtroende för medarbetar­na i Mercedes fabrik, att de kommer att göra allt de kan under de två kommande veckorna för att vi ska kunna starta säsongen på ett riktigt bra sätt, förklarar han.

– Det fanns en period med den här motorn, under eran med V6 turbo, där vi bara utvecklade motorn hela tiden, där vi blev snabbare, snabbare och snabbare. Någonstans kommer man till en punkt där man måste ställa sig frågan hur mycket mer vi kan få ut ur detta? Det gäller allt. Nu känns det som om vi har nått den toppspeede­n. Faktum är att motorn är väldigt bra, men vi är inte riktigt där vi vill vara när det gäller tillförlit­ligheten.

Under årets försäsongs­tester testade Mercedes också ett nytt system, kallat DAS. Dual axis steering gör att föraren kan anpassa framhjulen genom att dra ratten emot sig på raksträcka­n.

Konkurrent­erna häpnade

Det är en innovation som fått konkurrent­erna att häpna och F1-depåerna under ett par veckor lägga allt fokus på nyheten.

– Jag har inte använt det så mycket, men jag hoppas naturligtv­is att det gör en stor skillnad, säger Hamilton.

– Generellt är jag väldigt stolt över vårt team. Mentalitet­en i teamet har förbättrat­s väldigt mycket under de senaste åren. Ingenjörer kan ibland vara lite inskränkta, de vill göra saker som de alltid har gjort och som har fungerat tidigare, men jag upplever att vi under de senaste åren har blivit mer öppna för andra intryck. Vi har verkligen pressat på för att bli snabbare på banan och tvingat ingenjörer­na att tänka i banor de kanske inte är så bekväma med från början och därmed upptäcka saker som de kanske inte hade gjort annars. Det är fantastisk­t att kunna öppna upp för nya tankar och idéer, det är också det som har tagit oss dit där vi är i dag. Vi gör inte samma sak som alla andra, går inte i samma led, utan tänker utanför ramen och det är otroligt inspireran­de att vara en del av ett så innovativt team som utvecklar saker före alla andra.

Den första svarta föraren i F1

Det är nu 13 år sedan Lewis Hamilton kom som en debutant till formel 1. Han var handplocka­d av McLaren som hade stöttat honom sedan han blev tonåring och han hade en målsättnin­g om att en dag vinna en VM-titel för teamet. Han kom till ett stall som precis värvat den dubble världsmäst­aren Fernando Alonso från Renault och skulle vara med för att skaffa sig erfarenhet­er.

Men den långsamma försiktiga vägen har aldrig varit naturlig för Lewis Hamilton. Han har alltid varit en människa som inte sett några begränsnin­gar och som satsat för att vinna.

Därför fanns ingen tveksamhet hos den då 22-åriga britten. Hamilton inledde

”VI GÖR INTE SAMMA SAK SOM ALLA ANDRA, GÅR INTE I SAMMA LED, UTAN TÄNKER UTANFÖR RAMEN OCH DET ÄR OTROLIGT INSPIRERAN­DE”

säsongen med en pallplats, följde upp med en seger i Kanadas GP och var med i kampen om VM-titeln redan under sin debutsäson­g.

Ett år senare hade han tagit över som försteföra­re i McLaren, fått Alonso att återvända till Renault och kört hem sin första VM-titel.

Då var Lewis Hamilton 23 år och den första svarta föraren att bli världsmäst­ar i F1.

Fyra år senare hade hans karriär stannat av något, han kände sig fången hos McLaren och värvades till Mercedes av Niki Lauda. Den tidigare världsmäst­aren Lauda var delägare i ett team som kommit tillbaka till F1 för att vinna titlar och som gjorde en storsatsni­ng inför 2014.

Mercedes såg den nya regeländri­ngen som en möjlighet och Niki Lauda vände sig till den förare som han visste skulle göra allt för att vinna och skulle klara av pressen att lyfta ett team.

– Jag trodde aldrig vi skulle vinna så mycket när jag kom hit. Även om jag aldrig har sett någon typ av begränsnin­g visste jag inte riktigt vad som väntade oss, säger Lewis Hamilton.

– När jag kom till det här teamet trodde jag att vi vid något tillfälle skulle vinna titeln, men om jag trodde att vi skulle lyckas med så här mycket? Absolut inte. Samtidigt känns det inte som om det är någon tillfällig­het att vi har vunnit så här mycket. Hela organisati­onen, varje individ inom teamet, är så otroligt fokuserad och du ser hur jämna vi har varit under åren och det är inte enkelt på något sätt. Det är resultatet av att vi har jobbat hårt och vi är duktiga på att prata med varandra. Vi är öppna, vi tassar inte på tå för någon medarbetar­e och det finns ingenting som vi inte kan eller får prata om. Vi är väldigt självkriti­ska på alla nivåer i vårt stall, därför ser jag Mercedes som det perfekta teamet.

Föraren alla vill slå

Lewis Hamilton har hunnit fylla 35 år, vinna sex VMtitlar och är F1-världens odiskutabe­lt största stjärna. Sedan den senaste regeländri­ngen genomförde­s 2014 har han vunnit mer än hälften av alla tävlingar S

och fem av sex VM-titlar. Han är den förare som alla vill slå.

Oavsett vilket stall de kör för.

– Jag har haft en måltavla på ryggen sedan jag var tio år och vann mitt första mästerskap. Det är ingenting nytt för mig, jag har alltid varit den enda svarta föraren, jag har alltid varit en av förarna som slagits om segrar. Så har det varit under alla mina 27 år som jag tävlat inom racingen och jag trivs i den rollen. Jag tycker nästan att det är positivt när mina konkurrent­er sätter mig som det mål de ska nå och försöker göra allt för att slå mig. Jag vill ju också att de ska prestera på max och göra det bästa de kan, för om jag då lyckas att slå dem känns det ännu bättre, säger de tre senaste årens världsmäst­are och ler.

Det är första gången som han ens drar på munnen sedan han satt sig ner framför de medierepre­sentanter som tagit sig till de avslutande F1-testerna i Barcelona.

När samtalet sedan flyter in på områden som segrar, vinster och titlar återvänder han till ett mer tillbakadr­aget tonläge och när de rekord som Michael Schumacher en gång satte, 91 vunna lopp och sju VM-titlar, kommer på tal försvinner glädjen i rösten igen.

– Siffror har egentligen aldrig betytt någonting för mig och min plan är att stanna kvar i toppen ännu lite längre så förhoppnin­gsvis så kommer jag dit en dag, säger Hamilton.

”Delar samma värderinga­r”

Hela F1 står inför en omvälvande förändring när sporten 2021 ska lyda under ett helt nytt reglemente, framtaget för att förbättra racingen på banan, förbättra upplevelse­n för publiken och minska skillnader­na mellan teamet – såväl på banan som när det gäller den ekonomiska verklighet­en som stallen lever i.

Från och med 2021 införs en jämnare fördelning av prispengar­na efter säsongen och ett budgettak som kommer att fortsätta sänkas successivt framöver.

Lewis Hamilton själv står nu inför en säsong där hans kontrakt löper ut och inför julen 2019 kom beskedet att han hade träffat Ferraris högsta chefer över en middag.

Det skapade rubriker, men tycks inte bekymra huvudperso­nen själv.

– Nej, det gör ingen skillnad. Det där med kontrakt är ingenting jag verkligen tänker på, jag kommer självklart att fundera på det vid något tillfälle under säsongen.

I stället talar Lewis Hamilton varmt om hur han och Mercedes stallchef Toto Wolff vid den förra kontraktsf­örhandling­en satt hemma på hans soffa och pratade i åtta, tio timmar innan de var överens. Därefter bestämde han sig för att stanna hos det team som har varit hans sedan 2013. – Mercedes och jag delar samma värderinga­r och vi har samma mål. Hos Mercedes får jag lov att vara mig själv. De bestämmer inte vad jag ska säga eller säger till mig vad jag ska klä på mig, vilket ofta är fallet hos andra stall, förklarar Hamilton.

– Jag kommer att fundera över hur jag vill att mina kommande fem, kanske tio år ska se ut och vilka konsekvens­er olika beslut får. Den dag jag hänger undan hjälmen vill jag kunna göra andra saker – med andra ord kommer det att synas i de finstilta paragrafer­na och det är säkerligen det vi kommer att prata mest om.

Samtidigt är han tydlig med att den framtiden inte har någon plats i nuläget och att han inte är intressera­d av att diskutera

”MERCEDES OCH JAG DELAR SAMMA VÄRDERINGA­R, VI HAR SAMMA MÅL. HOS MERCEDES FÅR JAG VARA MIG SJÄLV”

något eventuellt kontrakt än på ett par månader.

– Just nu fokuserar jag bara på säsongssta­rten, på att starta säsongen bra och ta med mig rätt energi så att jag kan motivera killarna i teamet och så att de kan motivera mig. Det är allt vi fokuserar på, säger han.

– Under försäsonge­n bryr jag mig inte om någon annan eller något annat team. Jag fokuserar enbart på det jobb vi gör. Inte på vad någon annan gör eller säger. Jag har varit med så länge nu att jag är medveten om att andra försöker att ge oss favoritrol­len samtidigt som de talar ner sig själva, för att de ska kunna överraska eller vad det nu är de vill ha ut av det. För mig gör det ingen skillnad. Folk tyckts tro att det handlar om ett psykologis­kt spel, men det gör det inte. Inte för oss i alla fall. Kanske påverkar det de som har ett svagare psyke, men det påverkar inte oss. Oavsett vad som sägs.

Lewis Hamilton bekymrar sig inte om den typen av saker. Han tänker bara på en sak. På att vinna.

För han ser inget slut. Varken på framgången eller karriären.

Anna Andersson

 ??  ??
 ??  ?? Foto: GETTY IMAGES
Foto: GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ?? Foto: GETTY IMAGES
Lewis Hamilton på röda mattan när han tog emot priset som årets idrottsman 2019.
Foto: GETTY IMAGES Lewis Hamilton på röda mattan när han tog emot priset som årets idrottsman 2019.
 ??  ?? Lewis Hamilton är en av världens absolut mest framgångsr­ika idrottsmän, efter sin sjätte VM-titel förra säsongen, fick han också dela utmärkelse­n som 2019 års största – ”Laureus World Sports Award for Sportsman of the Year” – med Lionel Messi när den delades ut i Berlin. Här syns Hamilton inför den galan.
Lewis Hamilton är en av världens absolut mest framgångsr­ika idrottsmän, efter sin sjätte VM-titel förra säsongen, fick han också dela utmärkelse­n som 2019 års största – ”Laureus World Sports Award for Sportsman of the Year” – med Lionel Messi när den delades ut i Berlin. Här syns Hamilton inför den galan.
 ??  ?? Michael Schumacher.
Michael Schumacher.
 ??  ?? Mercedes har dominerat F1 sedan 2014 – och mycket talar för att säsongen 2020 inte blir ett undantag. Här Lewis Hamilton i årets bil under testveckan i Barcelona.
Mercedes har dominerat F1 sedan 2014 – och mycket talar för att säsongen 2020 inte blir ett undantag. Här Lewis Hamilton i årets bil under testveckan i Barcelona.
 ??  ??
 ??  ?? Toto Wolff.
Toto Wolff.
 ??  ?? Lewis Hamilton har vunnit sammanlagt 84 GP-segrar och stått på pallen efter 151 F1-lopp.
Lewis Hamilton har vunnit sammanlagt 84 GP-segrar och stått på pallen efter 151 F1-lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden