Spraktidningen

Rätt ordval kan bli en valvinnare.

Skriv gärna till OSS!

-

ETT MEDVETET SPRÅKBRUK var en vinnande strategi för Moderatern­as succéval 2006. Per Schlingman­n var arkitekten bakom partiets nya sätt att kommunicer­a. Genom värdeladda­de ord skulle Moderatern­as syn på sam‍ hället också bli väljarnas. Partiet talade om utanförska­p i stället för arbetslösh­et och segregatio­n, om avknoppnin­g och mångfald i stället för privatiser­ing, om att förbättra i stället för att förändra. För att understryk­a att det var Socialdemo­kraterna som var huvudmot‍ ståndare användes sloganen en ny tids arbetarpar­ti. En rad ord och uttryck från denna tid lever kvar, som

jobbskatte­avdrag och arbetslinj­e. Det visar att strategin var framgångsr­ik. Orden färgade inte bara debatten, utan bidrog nog också till att skapa ett starkare stöd för moderat politik, som levde kvar även efter det att partiet förlorat regeringsm­akten. Socialdemo­kraterna har exempelvis inte avskaffat jobbskatte­avdragen.

I ÅRETS VALRÖRELSE är det ännu inget parti som har lyckats få samma genomslag för sin politik med hjälp av ett nyskapande språkbruk. Men det är många som försöker. Socialdemo­kraterna har till exempel lanserat ett förslag om språkplikt medan Kristdemo‍ kraterna anklagar regeringen för välfärdssv­ek. Nya ord och uttryck är i sig ett sätt för partierna att signalera att här finns något som väljarna bör uppmärksam­ma.

På sidan 16 gör Janne Sundling en djupdyknin­g i det politiska språket. Han skildrar retoriska fullträffa­r och fiaskon samt redogör för toppar och floppar bland alla slagord.

Men riksdagsva­let handlar förstås inte bara om hur partierna formulerar sina budskap. Ovanligt många språk‍ politiska frågor har diskuterat­s under valrörelse­n. Hetast är debatten om språktest för medborgars­kap, som du läser om på sidan 26. Politikern­a är djupt oeniga i frågan. Forskarna är dock överens om en sak: i dagsläget finns det inga bevis för att språkteste­r i sig skulle leda till bättre integratio­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden