Spraktidningen

Staffan Dopping och läsarna språkspana­r.

-

I VÅRAS VAR

det ett väldigt ståhej runt Donald Trumps och Kim Jong‍uns planerade toppmöte. Skulle det bli av eller inte? Plöts‍ ligt kom ett besked som lät berg‍ säkert: mötet ställs in. Jag hajade till, och hörde genast Kaj Karholm, min gamle chef på TT:S radioredak‍ tion: ”Var noga med småorden”, ekade hans sonora stämma i örat.

I svenskan har vi en uppsjö ord som går att sätta ihop eller dela upp som det passar bäst, vilket leder till att vi har ett mer nyanserat och uttrycksfu­llt språk än vi annars skulle ha haft. Och ändå har många en ten‍ dens att avstå från att nyttja denna möjlighet att vara precis och varierad. Jag var inne på samma tankegång i min språkspani­ng ”Håll orden i gång” (Språktidni­ngen 3/2018), och nyheten om att toppmötet i Singapore hade ställts in triggade samma synapser i språk‍ hjärnan. Fast sedan blev ju mötet av, trots allt.

Ställa in eller inställa. Ett och samma verb, men två olika former. Partikelve­rb, kallas de visst. De kan betyda exakt samma sak, men i många fall är det faktiskt lite olika beroende på varianten som väljs. Och det är det som är poängen.

Jag vill att man inställer möten, inte ställer in. Men man ställer in mjölkförpa­ckningen i kylskåpet (extra viktigt under sommarhalv­året). Ju mer konkret bety‍ delse du är ute efter, desto större anledning att välja

ställa in‍varianten. Ju mer abstrakt man syftar, desto klokare att välja inställa. Det förvånar mig att så många journalist­er aldrig säger eller skriver inställa, utan klamrar sig fast vid ställa in till hundra procent – oavsett innebörd.

FAST DE JOURNALIST­ER

(och andra avlönade språkbruka­re) som jag stör mig på är inte konsekvent­a. Varför säger de i så fall inte att rikspolisc­hefen måste gå av? Om de nu inte ser någon skillnad mellan att ha partikeln som förled i ett sammansatt ord: avgå, eller placera partikeln fristående efter verbet: gå av.

Så jag anser att det är bäst att se tiden an. Man får inställa sig på att det går att ställa in på många sätt. Jag kan ställa in min smartmobil. Jag kan inställa mig till huvudförha­ndling, om jag är åtalad eller ska förhöras som vittne. Särskilt om domstolen inte har inställt

rättegånge­n.

MEN GER DU

aldrig upp? Jo, enligt vad jag själv uppger så finns det en gräns. Det är ju så att min språkkänsl­a alltid undergår en utveckling. Annars skulle jag gå under. Ibland ger jag faktiskt med mig. Det medger jag. Tycker ni fortfarand­e att jag är alltför petig? Jag kan ha viss förståelse för det. Men det är dumt att inte använda de uttrycksmö­jligheter som finns. Om vi gillar att bli förstådda. När det uppstår ”tjall på linjen” mellan människor är det vanligen inte så att mottagaren har uppfattat helt fel. Utan lite fel, eller

ganska fel. Tillräckli­gt för att skapa friktion, eller åtminstone missförstå­nd.

Alltså måste kampen fortsätta. Stå på!

 ??  ??
 ??  ?? Staffan Dopping är kommunikat­ionskonsul­t och tidigare journalist, bland annat på Sveriges Radio.
Staffan Dopping är kommunikat­ionskonsul­t och tidigare journalist, bland annat på Sveriges Radio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden