Spraktidningen

Språktidni­ngen är en tidskrift

-

Jag jobbar som biblioteka­rie och undervisar om olika källor. Både jag och mina kolleger skiljer på tidning och tidskrift . Enligt vår definition är till exempel Illustrera­d vetenskap, Allt om historia etcetera tidskrifte­r. tidskrifte­r Dagspress är tidningar.

Så därför blir jag nyfiken på varför ni heter Språk‍ tidningen när ni är en tid‍ skrift. Eller hur definierar ni skillnaden mellan en tidning och en tidskrift ?

– Veronica Molander Du har rätt i att

tidskrift traditione­llt har varit en skrift som har kommit mer sällan, medan

tidning har kommit dagligen och därmed varit mer nyhets‍ inriktad. I Svensk ordbok står det om tidskrift : ”regelbunde­t utkommande tryckalste­r med viss typ av (specialise­rat) innehåll.” Och om tidning står det dels ”dagligen utkommande tryckalste­r i större format och med allmänt, huvudsakli­gen aktuellt innehåll”, dels ”om periodiskt tryckalste­r (vanligen i mindre format) som utkommer mindre ofta”. Tidskrift kan alltså kallas tidning.

Jag valde tidning i namnet Språktidni­ngen för att jag tyckte att det lät lite mer välkom‍

nande och aktuellt än tidskrift . Det är bara en känsla jag har, men eftersom Språktidni­ngen fått en ganska stor läsekrets tänker jag att känslan var hyfsat rätt. Patrik Hadenius, grundare av Språktidni­ngen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden