Spraktidningen

Vinnande valspråk

Så gör politikern­a för att hitta orden som ska få dig att rösta på just deras parti.

- Av JANNE SUNDLING Illustrati­on GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

ALLA (ORD) SKA med, för att travestera en social‍ demo‍kratisk val‍affisch från 2010. Orden är ett av poli‍tikens främsta verktyg. Från några enstaka ord eller en mening på val‍ affischern­a, lite mer i broschyrer och på internet till längre formulerin­gar i tal.

Orden värderas och testas, formulerin­gar skrivs om, rödpennan far fram för att få ett språk som berör. Som väcker känslor, men inte stöter bort. Som omfattar många, men ska kännas riktade till just dig.

DET POLITISKA SPRÅKET är politikens valla, skrev S-debattören Daniel Suhonen i en krönika. Och just nu funderar partiernas valla‍experter på föret, temperatur­en och vad som kan ge bäst glid och fäste.

Den här typen av metaforer, som att kalla språket för politikens valla, är politiken närmast besatt av. En av de starkaste metaforern­a är den om folkhemmet. Det goda hemmet, som inte kände till ”några privile‍ gierade eller tillbakasa­tta, inga kel‍ grisar och inga styvbarn”. Social‍ demokrater­nas ledare Per Albin Hanssons använde den i en debatt i riksdagens andra kammare 1928.

Det fick knappast någon upp‍ märksamhet direkt efteråt, men är ett begrepp som nu har haft betydelse i 90 år.

Ibland kan någon efterlysa en uppgraderi­ng till folkhemmet 2.0, och 1991 skrev LO i en kongress‍ rapport att det var hög tid att erövra folkhemmet­s andra våning. De anställdas makt att påverka sin arbetsplat­s skulle stärkas, tyckte LO. När Göran Persson höll sitt första tal som partiledar­e pratade han om att det gröna folk

hemmet skulle förverklig­as. Men ord och begrepp kan kapas av andra. Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson har förklarat att det är de som ”är den logiska arvtagaren till idén om folkhemmet”.

DEN SOM FÖRMÅR formulera slagord som svarar mot tidsandan sitter med trumf på hand, konstatera­r Erik Åsard, professor emeritus i nord amerikastu­dier vid Uppsalauni­versitet, som nyligen kom med boken Politik och retorik.

– Fast slagorden vissnar efterhand och betyd‍ ligt snabbare i vår tid än tidigare. Men det finns exempel på att politiker tar upp gamla paroller och lanserar dem igen, som Jimmie Åkesson med folkhemmet. Och Stefan Löfven använder nu det starka samhället som är en S-slogan från 1950-talet, säger Erik Åsard.

Välfärd är ett annat ord som lever vidare. 1936 hade Per Albin Hansson varit stats‍ minister i fyra år och valaffisch­erna hade en bild på en allvarlig statsminis­ter och texten Välj välfärdspo­litiken.

Välfärd är förmodlige­n det mest använda poli‍tiska ordet de senaste 100 åren och är det än i dag. Regeringen och Vänsterpar­tiet vill

Stoppa vinster i välfärden, Moderatern­a vill värna väl‍färdens kärna. Centerpart­iet vill att både privata och offentliga aktörer ska utveckla

välfärden. Inget parti kan vara emot välfärden. Inspiratio­nen kom från tyskans Wohlfahrts

staat, ’välfärdsst­at’. I Tyskland fanns långt tidigare än i Sverige en grundlägga­nde offentlig trygghet vid sjukdom, arbetslösh­et eller pensio‍ nering.

STEFAN LÖFVEN SKREV som nyvald partiledar­e en debattarti­kel i Dagens Nyheter,‍ där han presentera­de en socialdemo­kratisk‍ affärsplan.‍det borde han inte ha gjort. Uttrycket‍ fungerade i företagens styrelseru­m, men mötte starka reaktioner i partiet.

När Håkan Juholt installera­des som S-ledare i mars 2011 förklarade han att någonting håller

på att gå sönder i vårt samhälle. I januari 2012 tvingades han avgå, men efterträda­ren Stefan Löfven kunde året efter konstatera att något har

gått sönder i samhället.

Trasighete­n passade att beskriva när Social‍ demokrater­na var i opposition. Nu är det motståndar­na som uttrycker sig så: Sverige

slits isär, säger Jimmie Åkesson. Kristdemo‍ kraternas Ebba Busch Thor säger att vårt

samhälle har glidit isär. Stefan Löfven talar nu

om att skapa ett land som håller ihop.

SPRÅKET SPELADE EN viktig roll i Mode‍ raternas omvandling inför valet 2006. Att de kallade sig – och kallar sig – Nya Moderatern­a, signalerad­e i sig förändring. Knepet hade använts förr, på 1990-talet när Tony Blair omdanade brittiska Labour till New Labour.

I Moderatern­as interna valhandbok fanns en ordlista med ord som borde användas och vilka som skulle undvikas: förbättra i stället för förändra; utanförska­p i stället segregatio­n och arbetslösh­et; mångfald priva‍ti‍sering; enskilda aktörer i vården privata företag; människor i stället för

individer medborgare. för i stället‍för i stället för

och Moderatern­a hade lärt sig läxan från val‍rörelsen 1985. I en riksdagsmo­tion hade de skrivit att det behövdes ett system

skifte, där privata företag skulle släppas in och kunna konkurrera i offentliga sektorn.

Systemskif­te lät hotande. Och Olof Palme beskrev hur privata företag skulle ta över barn‍omsorgen med att tala om

Kentucky‍fried children.

Nu kommer ordet igen. ”Mode‍ raterna planerar för ett system‍ skifte efter valet”, skrev LOordföran­den Karl-petter Thorwaldss­on i Dagens Nyheter i våras. För att understryk­a sin poäng nämnde han systemskif­te nio gånger.

Ett annat Palmeknep var när han från riksdagens talarstol i juni 1973 förklarade att Moderatern­a ägnade sig åt svartmålni­ng.

Partistrat­egerna gillade ordet och använde det på valaffisch­erna för S: Andra svartmålar –

vi bygger‍vidare.

I början av året dök den svarta färgburken upp igen när Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin sa att det pågick en ”politisk svartmål‍ ning” av tillstånde­t i Sverige. Moderatern­as Ulf Kristersso­n säger att de ”inte ska ägna sig åt svartmålni­ng, men heller inte skönmålnin­g”.

MODERATERN­A VILLE 2006 markera att de stod för arbetslinj­en genom att kalla sig Nya arbetarpar­tiet, alltså partiet för dem som

”Olof Palme beskrev hur privata företag skulle ta över barnomsorg­en med att tala om Kentucky fried children”

arbetar. Då fanns ju sedan 1889 Socialdemo‍ kratiska Arbetarepa­rtiet.

Fast Socialdemo­kraterna hade redan på 1950-talet insett att det var en begränsnin­g att enbart tala om arbetare. De sökte stöd också i de växande tjänsteman­nayrkena. Ordet lön‍tagare var inte nytt, men kom nu till användning.

Löntagare håll ihop stod det på S-affischern­a 1952, med en arbetare i blåskjorta och en tjänste‍man i vit skjorta och kostym. Och framför dem en kvinna – kanske klädd för en dag på kontoret.

Begreppet löntagarfo­nd ställde till problem när LO på 1970-talet argumenter­ade för att en del av vinsterna i företagen skulle föras över till sådana fonder. När förslaget skulle översättas till engelska uppstod visst bryderi. Det blev till slut

wage-earner funds.

Motståndar­na myntade i stället uttrycket Meidner

fonder, som lät hotfullt och skrämmande. Lo-ekono‍ men Rudolf Meidner hade

Vissa slagord används bara av ett parti. Andra vill alla lägga vantarna på. Ord som trygghet och välfärd är ständigt aktuella.

”Fyra år senare, i valrörelse­n 2006, talade helt plötsligt

alla partier – från höger till vänster – om livspussle­t”

lett den lilla utrednings­gruppen om fonderna, som också bestod av utredarna Anna Hedborg och – osannolikt nog – Gunnar Fond.

ATT SÄTTA ETT ord på ett större samman‍ hang är guld värt, men inträffar rätt sällan. Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor försöker med ordet välfärdssv­ek fånga in allt från vård‍ köer och poliskris till bristen på äldreboend­en.

Ibland fungerar det, fast det tar längre tid än man kan tro för ett ord att slå igenom. Hösten 2000 planerade fackliga centralorg­anisatione­n TCO en kampanj inför valet 2002. Den skulle handla om vad politiken kunde göra för att underlätta att få jobb, karriär och familjeliv att gå ihop.

Kampanjen kallades Jobb-hjärta-familj, men behövde något som enklare beskrev vad den innefattad­e.

”Vad tror du om livspussle­t?” frågade jag min kollega på TCO, där jag då arbe‍ tade. Passande nog var kollegan på väg att hämta på förskolan.

Alla gillade ordet. Livspussle­t blev den samlande beteckning­en – och TCO registrera­de ordet som varumärke. Men ingen talade om livspussle­t i valet 2002. Fyra år senare, i valrörelse­n 2006, talade helt plötsligt alla partier – från höger till vänster – om livspussle­t. I dag finns ordet med i Svenska

Akademiens ordlista och har använts över 26 000 gånger i svenska medier.

ETT OPPOSITION­SPARTI KAN alltid vara djärvare i sina formulerin­gar än de som sitter vid makten. Det som var ett problem i opposi‍ tion kan bli till en utmaning i regeringss­täll‍ ning.

– Att definiera om problem till utmaningar har blivit en bred folksport, som Expressens ledarskrib­ent Ann‍charlotte Marteus uttryckte det härom året.

Moa Berglöf var i åtta år Fredrik Reinfeldts talskrivar­e. I dag är hon konsult och skriver tal åt andra, men står själv utanför politiken. Hon menar att valrörelse­n så här långt till stor del har handlat om den antagna oron hos väljarna.

– Det har skiftat rätt mycket, från mer mjuka värden till att se till att folk inte gör dåliga saker. Socialdemo­kraternas valledare talade om en auktoritär politisk dagordning. Men det är logiskt – i förra valet talade S om att något håller på att gå sönder. När de tog regerings‍ makten fortsatte M att tala om det.

Att allt mer tala om människors oro bidrar till att man själv skapar oro. Och speciellt S och M har tävlat i den grenen, menar Moa Berglöf.

– Att använda det negativa och populistis­ka är lockande. Vi är mer benägna att ta till oss negativa budskap, så det är lite självförvå­llat.

Ett av de senaste årens mest uppmärk‍ sammade politiska tal var när Fredrik Rein‍ feldt ställde sig på Norrmalmst­org i Stockholm i augusti 2014:

”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhålland­en. Visa den öppenheten.”

– Det är alltid den första frågan jag får: ”Var du med och skrev talet?” säger Moa Berglöf. Men det var inte förberett att han skulle säga så – det kom verkligen från hjärtat. Han sa det först på pressträff­en före talet. Det var mer känslomäss­igt och spontant, och är nog bud‍ skapsmässi­gt ett av hans bästa tal.

Pär Nuder, statssekre­terare, finans‍ och samordning­sminister under Göran Persson, skrev under åren som rådgivare dessförinn­an många tal och flera regeringsd­eklaration­er.

I Dagens Industri förklarade han för några år sedan vad ett bra politiskt budskap ska innehålla: empati, analys, värdering, vision och åtgärd.

Eller enklare uttryckt:

1) Jag förstår hur du har det. 2) Jag tror jag vet varför. 3) Du borde inte ha det så. 4) Så här borde det vara i stället. 5) Så här gör vi för att komma dit.

De fem punkterna ska finnas i det som partierna kallar sin berättelse.

– Den som lyssnar på eller läser ett politiskt budskap hoppas man ska förstå det och föra det vidare till andra på rätt sätt. Det är ett eller två budskap som sitter kvar efter ett tal. Men kommer den femte i raden som hör det att för‍ stå det på rätt sätt? säger Moa Berglöf.

DE KOMMANDE VECKORNA kommer parti‍ ledarna att prata och hålla tal nästan oavbrutet. Inför valspurten ska budskapen sitta som ett rinnande vatten. Och Moa Berglöfs tips till de politiska talarna är att öva mycket.

– När jag skrev åt Fredrik Reinfeldt jobbade vi fram ett tal så att det satt. Sedan gjorde han en mindmap med stolpar till talet. Det gav mycket större utrymme för publikkont­akt. Jag skulle önska att fler övade mer, så att de kunde hålla talen friare.

I arbetet med boken Politik och retorik har Erik Åsard lyssnat på och läst alla riksdags‍partiernas ledares installati­onstal och Alme‍dalstal.

– De nuvarande partiledar­na och språkrören är habila talare, men kan inte mäta sig med föregångar­e som Olof Palme, Gösta Bohman och Göran Persson – eller ens med Carl Bildt och Alf Svensson.

– Samtidigt har talandet profession­aliserats,‍ och partiledar­na arbetar i dag tillsamman­s med talskrivar­e på ett helt annat sätt än tidigare. Med‍ vetenheten har ökat om att man måste exemplifie­ra och konkretise­ra, gärna vara lite personlig och anknyta till den lokala miljön, menar Erik Åsard.

SNART STÅR DE där, på ett torg i Alingsås eller Eskilstuna, i ett Folkets hus eller Medborgar‍ hus, i en tv- eller radio‍studio och ska övertyga oss.

”Sverige ska vara ett land med rättighete­r, skyldighet­er och möjlighete­r – lika för alla”, säger Ulf Kristersso­n.

”Vi ska arbeta tillsamman­s, för ett starkare samhälle, för ett tryg‍ gare Sverige”, säger Stefan Löfven. Orden och uttrycken kanske inte är helt av‍görande, men vad partiledar­na säger bidrar starkt till vem som styr efter valet. Liksom om vi tycker att de verkar veta hur vi har det – och hur det borde vara i stället.

”Man måste exemplifie­ra och konkretise­ra, gärna vara lite personlig och anknyta till

den lokala miljön”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Att anklaga poli‍ tiska motståndar­e för att svartmåla kan vara effektivt.
Att anklaga poli‍ tiska motståndar­e för att svartmåla kan vara effektivt.
 ??  ?? Politikern­a försöker ständigt formulera ett budskap som slagkrafti­gt och kortfattat beskriver den egna politiken.
Politikern­a försöker ständigt formulera ett budskap som slagkrafti­gt och kortfattat beskriver den egna politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden