Spraktidningen

Orden som formar politiken

- – Anders Svensson

Det politiska språket är ett ständigt slagfält, där partier‍ och politiker kämpar om orden och deras betydelser. För vissa är pratet om volymer i flykting‍ mottagande­t en efterlängt­ad fläkt av realism – men för andra är volymer ett uttryck för ett cyniskt förhållnin­gssätt när liv och död står på spel.

I Nyliberal ordlista försöker poeter och samhällsde­battörer med tydlig vänsterpro­fil fånga det språkbruk som präglar aktuella stridsfråg­or. Det här är alltså ingen ordlista där för‍ fattarna strävar efter objekti‍ vitet. Tvärtom. Definition­erna

av uppslagsor­d som flyktingst­röm, jobbhjälte, egenanstäl­lning och åldersbedö­mning följs av korta essäer och dikter där de placeras i ett ideologisk­t färgat sammanhang.

Oavsett politisk hemvist finns det i Nyliberal ordlista‍flera‍

intressant­a språk‍spaningar. Boken illustrera­r också hur snabbt det kan gå inom poli‍ tiken. Öppna era hjärtan lydde dåvarande statsminis­tern Fredrik Reinfeldts vädjan till svenska folket i augusti 2014. Bara femton månader senare sa efterträda­ren Stefan Löfven att Sverige behövde andrum i mottagande­t av asylsökand­e.

I Politik och retorik skildrar Erik Åsard Socialdemo­kra‍ ternas kursändrin­g i migra‍ tionsfråga­n. Han beskriver hur Stefan Löfven gick från att tala om ansvar och solidarite­t till andrum och minimikrav.

Erik Åsard analyserar parti‍ledarnas installati­onstal och andra viktiga tal. Han konstatera­r att de har mycket

gemensamt. I regel är de för‍ utsägbara samt befriade från såväl humor som historiska perspektiv. De berör främst inrikespol­itiska frågor och partiledar­na är närmast fixe‍ rade vid Socialdemo­kraterna.

Något som snarast har blivit ett obligatori­skt inslag i större tal är försöken att vara personlig. Stefan Löfven talar ibland om uppväxten i Ångermanla­nd och jobbet som svetsare i Örnsköldsv­ik. Centerleda­ren Annie Lööf berättar gärna hur barndo‍ men i Maramö har påverkat henne – och sammanfoga­r lärdomarna‍med en ideologi som känne‍tecknas av nyckel‍ ord som tillväxt och valfrihet.

I takt med att höstens val närmar sig kommer partiernas‍ propaganda att skruvas upp till orkanstyrk­a. Dessa två böcker beskriver några av alla de politiskt laddade ord och den retorik som kommer att följa med ända in i val‍ lokalerna.

 ??  ?? Svenska parti‍ ledare tvingades till avancerade retoriska cirkus‍ konster när mig‍ rationspol­itiken hastigt lades om.
Svenska parti‍ ledare tvingades till avancerade retoriska cirkus‍ konster när mig‍ rationspol­itiken hastigt lades om.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden