Spraktidningen

Oatlys retorik. Kampen om kunderna blir en strid om värderinga­r.

När Oatly manar till kamp mot mjölkindus­trin förvandlas kunder till aktivister. Företagets retorik går ut på att sälja värderinga­r.

- Av PER LEDIN

MATKONSUMT­IONEN har blivit moralisk och politisk. Att köpa rätt har blivit att ta strid för en hållbar planet. Det märker vi på att mat marknadsfö­rs som något bra för vår hälsa, jord och miljö. Vi möter ord som organisk, ekologisk, närodlad, lokalprodu­cerad, bra miljöval, Gmo-fri och Fairtrade, som innebär rättvisemä­rkning, vilket inte är det‍ samma som Kravmärkt eller Svanen‍ märkt och så vidare. Vad orden mer exakt betecknar kan vara svårt att veta. Vad gör det till exempel möjligt att märka kaffet som ekologiskt och miljövänli­gt? Ofta är det importerat från Sydamerika.

”Här är det underförst­ått att det i själva verket är Oatlys havredryck som är människofö­da”

Det svenska varumärket Oatly, med sina havreprodu­kter, var tidigt ute på denna marknad. Deras havredryck lanse‍ rades på 1990‍talet, först som bantnings‍ dryck, sedan som ett alternativ för laktos‍ intolerant­a. Detta vid sidan av annan alternativ mjölk, inte minst sojamjölk.

Efter millennies­kiftet har marknads‍ föringen fått allt mer udd mot mejeri‍ näringen. Och 2014 bestämde sig Oatly för att göra marknadsfö­ringen helt värderings­baserad, vilket innebär att det inte är produkter som säljs, utan just värderinga­r – där vi som konsumente­r ska köpa rätt och rädda jorden.

ATT FÅ TILL

en sådan politisk konsumtion kräver särskilda språkliga och retoriska grepp. Detta har Oatly skickligt utvecklat. Till greppen hör att vara polemisk och lekfull när mejeri‍ näringen utmanas, och det har gett globala framgångar, bland annat i USA och Kina.

Oatly använder gärna spetsiga slag‍ ord på engelska och enorma affischer. Vi kan se det på affischen som satt på posthuset i Helsingfor­s 2019. Där möter vi en av Oatlys huvudsloga­ner, den monotona och taktfasta ”It’s like milk but made for humans”. (’Den är som mjölk, men gjord för människor’.) Vi har ett ’men’ – eller but – som kodar motstridig­a förväntnin­gar. Traditio‍ nellt tänker vi att mjölk är en dryck för människor. Men här är det under‍ förstått att det i själva verket är Oatlys havredryck som är människofö­da.

Den rytmiska sloganen, som för tankarna till demonstrat­ionståg, har något kroppsligt över sig, och till det kommer att själva storleken på affischen ger ett förkroppsl­igat tilltal. Den påver‍ kar vår blick och kroppshåll­ning i det fysiska rummet – det går inte att låta bli att titta upp.

Tilltalet förstärks av den avbildade förpacknin­gssidan. På förpacknin­gen frammanas ett förflutet i en imitation av en rekryterin­gsaffisch från 1900‍talet. Vi möter ett finger som pekar mot vårt ansikte, från en position långt ovanifrån, vilket uttrycker en uppfordran­de social relation. I sloganen sägs ”You are one of us now”, ’Du är en av oss nu’, där den sociala relationen blir att betraktare­n fogas in i ett ’oss’, ett us, som med ett now, ’nu’, ingår i den pågående läsakten. Den som har läst klart affischen för‍ utsätts ha blivit en del av den politiska kampen.

NÄR OATLY 2014 designade om de svenska förpacknin­garna med nya sloganer, stämdes företaget i marknads‍ domstolen av LRF Mjölk, som fick rätt. ”It’s like milk but made for humans”, förbjöds i Sverige (men inte utomlands), eftersom det inte kunde bevisas att mjölk var allmänt skadlig för männi‍ skor. Den barnsliga ”Wow! No cow!” (’Wow! Ingen ko!’) likaså. Här finns ett naivt och lekfullt rim mellan now och cow, samtidigt som de dubbla utrops‍ tecknen signalerar något som ropas ut eller skanderas. Negationen no visar på polemik mot mjölkindus­trin.

Domen blev en enorm framgång för Oatly, som framstod som uppkäftiga och modiga i sin kamp mot etablissem­anget, och skaffade företaget en ungdomlig supporters­kara.

DETTA ATT GÅ emot mjölkindus­trin och storföreta­gen är återkomman­de och uttrycks på många sätt, även utan de sloganer som förbjöds, som på förpack‍ ningssidan med tilltalet ”Hello future oat drink lover” (’Hej framtida havre‍ drycksälsk­are’). Här ger den grafiska designen underdog‍känsla, eftersom den frångår traditione­lla estetiska prin‍ ciper. Brödtexten saknar marginaler, vilket bryter mot regler om läsbarhet (se sidan 28). Typsnittet här är det klassiska Courier, som för tankarna till det sena 1900‍talets skrivmaski­ner.

Typsnittet i rubriken efterlikna­r de lågpixlade och ojämna bokstäver som fanns på tidiga datorskärm­ar eller datorspel, som Space invaders på 1980‍talet. Bokstävern­a är skuggade, vilket ger en tredimensi­onell effekt, men skuggninge­n är ojämn och opolerad, som vore det en amatör som gjort den. Om vi studerar den första bokstaven i varje ord så framstår skuggninge­n som slumpmässi­g, rentav ful, inte minst

IT’S LIKE MILK BUT MADE FOR HUMANS

som t:et i ”OAT” är gement och inte versalt som rubriken i övrigt.

Oatly använder alltså även grafisk design för att signalera att företaget struntar i konvenanse­n. Det går till storms mot stor‍ bolagen och gör det på ett lekfullt sätt.

Som konsumente­r kan vi också känna oss lite smarta och le när vi hänger med i vändningar­na.

I Stockholm pågick under senvåren 2019 kampanjen ”Hey food industry show us your numbers” (’Hallå där matindustr­in visa oss era siffror’). Här uppmuntrar Oatly livsmedels­industrin att redovisa siffror för klimatpåve­rkan. Oatly har anlitat företaget Carbon cloud att räkna ut så kallade koldioxide­kvivalente­r, som för Oatlys vanliga havredryck har angivelsen 0,38 på förpacknin­gen.

Vad siffrorna mer exakt står för, och hur vi som konsumente­r ska jämföra olika livsmedels­produkter, är inte självklart. Men i grunden erbjuder Oatly, här som annars, trevliga och enkla lös‍ ningar på komplexa miljöprobl­em – det går alltid att hälla havredryck i kaffet.

ATT DET ÄR roligt att tillsamman­s med Oatly rädda planeten förstår vi av väggmålnin­gen från Södermanna‍ gatan i Stockholm. Väggmålnin­gar är ytterligar­e ett återkomman­de språkligt material i Oatlys kampanjer, placerade strategisk­t i kvarter med rötter i 1900‍talets stadsliv – i det här fallet den forna, nu gentrifier­ade, arbetarsta­dsdelen Söder.

Vi bjuds in till en sorts kurragömma‍ lek. Typsnittet härmar blinkande tecken på en datorskärm, och fungerar perfekt för att blanda bokstäver och siffror så att de ser ganska lika ut.

Rummet förkroppsl­igas på så vis att själva storleken på målningen ger ett kroppsligt tilltal, vi kan knappast låta bli att titta på den, och vår uppmärksam­het dras då till myllret av tecken. Vi möter en sorts rebus som pockar på ett tolk‍ ningsarbet­e. Efter ett tag ser vi att det från rad två till fem går att läsa ut: ”Hey food industry show us your numbers.” Så lockas vi in i en språk‍ och sifferlek, samtidigt som det antago‍

nistiska budskapet, där matindustr­in utmanas, är tydligt.

DET ÄR TYPISKT för Oatly att ut‍ nyttja det fysiska rummet och offentliga platser strategisk­t, så att de görs om till politiska och varumärkta platser. I den här kampanjen mötte exempelvis vepor i taket på Stockholms centralsta­tion och affischtav­lor i förorter. Annars är tunnelbana­n en favoritpla­ts.

Viktigt för Oatly är att det rör sig om platser med puls och folk i rörelse. Platserna utnyttjas skickligt för att komma den urbana målgruppen in på livet. För det är i storstäder, som Stock‍ holm, Helsingfor­s, Berlin, London och New York, som Oatly kampanjar – aldrig på mindre orter. Det coola, urbana sig‍ naleras också av alla engelska sloganer. Oatly är allt annat än svensk landsbygd.

Oatlys retorik går ut på att mana till kamp på ett kul och smart sätt. Ofta framkallas ett förflutet, som traditio‍ nella uttryck för politisk protest, eller typsnitt från tidiga datorer eller skriv‍ maskiner, en låtsas‍ful grafisk design, eller så ställs vi inför rebusar att lösa.

Också själva materialen har 1900‍ talsprägel, som väggmålnin­gar eller affischer, liksom platserna, som för‍ ortscentru­m och tunnelbane­stationer. Tilltalet är förkroppsl­igat, så att vi binds till det fysiska rummet och Oatlys kamp. Det är som om vi förs tillbaka till en tid där ord var ord och människor sa som det var. Här blir Oatly ”underdogen” och sanningssä­garen. Att Oatly är ett globalt storföreta­g, där sedan ett par år den kinesiska staten är en av huvudägarn­a, är inget som kommer fram.

OATLY ÄR UPPENBART skickligt på att skapa känslomäss­iga band till varumärket, att förkroppsl­iga mora‍ liska värderinga­r och hållningar i sin kommunikat­ion. Deras havredryck får nästan magiska krafter. I alla fall blir det den dryck som räddar planeten. Förutsatt att vi köper den.

Förr organisera­de vi oss gärna kollek‍ tivt inom ramen för den liberala demo‍ kratin. Miljöprobl­em diskuterad­es i den politiska offentligh­eten. Fallet Oatly visar att det inte riktigt är så i dag. Vi har fått en politisk konsumtion där poli‍ tik blir en fråga om individuel­la konsum‍ tionsval. Vi ska köpa rätt och bli ”håll‍ bara människor”, som står för en hållbar planet. Att många vill ta ställning genom sin konsumtion är uppenbart.

Men att ta moralisk och politisk ställ‍ ning kräver pengar. Oatlys dryck, som i grunden är vatten blandat med havre, kostar mer än annan alternativ mjölk, och nästan dubbelt så mycket som vanlig mjölk. Det är här den skickliga marknadsfö­ringen spelar in, där vi kan göra moraliska investerin­gar. Det är ju värderinga­r som Oatly kommunicer­ar och som vi erbjuds köpa.

Traditione­llt är vi vana vid att skilja mellan sak och person, förnuft och känsla, privat och offentligt. Det gäller lika mycket att delta i demokratis­ka val som att köpa något vi behöver. Men i dag är det ekonomiska, inklusive vår mat‍ konsumtion, och det emotionell­a, inklusive våra privata band till varandra, sammanflät­ade. Som konsumente­r binds vi till varumärken, i vilka vi kan investera pengar i en tid när jorden är hotad. Per Ledin är professor i svenska vid Södertörns högskola.

WOW! NO COW!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lekfullhet­en är en del av Oatlys formspråk.
Lekfullhet­en är en del av Oatlys formspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden