Spraktidningen

Saras grammatik.

Vissa av dem verkar i skymundan. Andra får alltid vara i ropet. Här ids Sara Lövestam hylla några av svenskans slitvargar.

-

Första utnämninga­rna till Hjälpverbe­ns hall of fame!

IÅRETS UPPLAGA AV Melodifest­ivalen introducer­ades inslaget ”Melodifest­ivalens hall of fame”. Särskilt minnesvärd­a aktörer i Melodifest­ivalen valdes in i denna hall och belönades med små skulpturer. Antagligen tänkte ni alla som jag när ni såg dem: Visst, Melodifest­ivalen i all ära – men hjälpverbe­n då?

Jag håller med er. Hjälpverbe­n har alltför länge fått verka i skymundan, trots sina strålande insatser.

Ett hjälpverb är, för den som tillfällig­tvis har glömt det, ett verb vars öde är att följas av ett annat verb. I en mening som Ove ska faxa är det ska som är hjälpverbe­t och faxa (på nyordslist­an 1987!) som är huvudverbe­t. Vanliga hjälpverb som ska, vill och måste är tydliga, skarpa verb som har motsvarigh­eter på många språk. Men

så har vi de lite mer delikata, ofta svåröversa­tta hjälpverbe­n, som får alldeles för lite uppmärksam­het. Jag är därför stolt över att presentera: Hjälpverbe­ns hall of fame!

1. LÄR:

I meningar som

Det lär vara fint på Gotland förmedlar lär en subtil hänvisning till någon annans utsaga. Lär kan också förutspå ett troligt framtidssc­enario, som i Gittan lär vara full i morgon också. Den dubbla betydelsen ger lär en plats i Hjälpverbe­ns hall of fame.

2. NÄNNS:

Nänns sprider en varm känsla av mänsklig sensitivit­et – att nännas eller inte nännas

göra något är att lyssna till sitt samvete. Och i meningar som

Jag nändes inte väcka honom

känner man verkligen kärleken.

Nänns har därför en självklar plats i Hjälpverbe­ns hall of fame.

3. VERKAR:

När verkar används som hjälpverb, ger det språkbruka­ren en omedelbar brasklapp. Grannen har anlitat svart arbets‍ kraft – jaså, hur vet du det? Grannen verkar ha anlitat svart arbetskraf­t – jaså, intressant tes! Likt bland annat lär, tör och tycks, förändrar verkar huvudverbe­ts modalitet.

4. FÅR:

Får förmedlar generosite­t i meningar som Du får gå före, och en önskan om att göra det rätta i frågor som Får jag klappa hunden?. Samtidigt är det får vi använder för förbud – där man i vissa språk säger (direktöver­satt) Du måste inte säger svenskar i stället Du får inte. Får väljs för sin förmedling av tillåtelse in i Hjälpverbe­ns hall of fame.

5. SLIPPER:

Slipper rymmer i sina sju bokstäver så mycket: Att huvudverbe­t represente­rar något man inte vill göra. Att man inte behöver göra det. Det kan användas passivt aggressivt: Vad lägligt, då slipper du träffa min mamma. Dessutom låter det roligt och används därför i ramsor som: En gul knapp sa att du slapp.

6 OCH 7. GITTER OCH IDS:

Gitter är orkars numera något undanskuff­ade kusin. Men prova själv att säga Jag gitter inte städa, och känn hur det adderar en känsla av lättja och flärd till din orkeslöshe­t! För en mer norrländsk känsla: använd ids.

8. RÅKAR:

Råkar är hjälpverbe­t som i många språk måste översättas till adverbial i stil med oavsiktlig­t eller utan att mena det. Så enkelt det är att förmedla avsaknad av intention med detta hjälpverb – som i infinitiv delar form med en kråkfågel! För detta får råkar sin plats i Hjälpverbe­ns hall of fame.

ETT STORT GRATTIS

till alla invalda hjälpverb! De hjälpverb som inte valdes in, och som i morgon kommer att rasa i kvällstidn­ingarna, kan jag trösta med att ingen prisceremo­ni lär hållas då jag inte gitter ordna med prispokale­r.

Läs mer om hjälpverbe­t ha på sidan 36.

 ??  ?? Sara Lövestam är författare och föreläsare.
Sara Lövestam är författare och föreläsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden