Spraktidningen

Astrid Lindgren var en språklig sakletare.

-

NÄR PIPPI LÅNGSTRUMP har flyttat in i Villa Villekulla dröjer det inte länge innan hon möter grannbarne­n Tommy och Annika. Första dagen lagar hon pannkaka, ger dem presenter och berättar om Brasilien, ett land där invånarna går omkring med äggula i håret. Andra dagen ger de sig ut på skattjakt. Pippi hittar en rostig plåtburk – ett riktigt fynd. Hon konstatera­r att hon med fog kan kalla sig sakletare.

Astrid Lindgren var en av svenskans främsta ordsmeder. Sakletare dyker upp bara några sidor in i Pippi Långstrump från 1945. Därefter expanderar hennes språkliga universum bok för bok. Egna skapelser som nuffreri, russinskry­nklare, pilutta, spunk och åskvädersb­arn förflyttar än i dag många läsare direkt till Astrid Lindgrens värld.

Som författare var Astrid Lindgren själv en sakletare. Hon fångade upp språkliga fenomen och använde dem för att ge berättelse­rna lyster. I Emil i Lönneberga märks dialektalt färgade stavningar som söppe, mysse och barna, i Rasmus på luffen myllrar det av ålderdomli­ga ord som förlustig, fjät och därstädes,i Bröderna Lejonhjärt­a finns vardagliga ord och stavningar som doningar och lessen, och i Ronja Rövardotte­r kryllar det av innovation­er som pipsvängen, vårskrik och pintjockt.

Med Pippi Långstrump skapade Astrid Lindgren en språklig äventyrare som i år fyller 75 år.

På sidan 18 berättar Lena Lind Palicki om hur Pippi Långstrump­s frimodighe­t gjorde henne till en rebell. Revolten mot vuxenvärld­ens normer återspegla­s i språket. Upprorsmak­aren Pippi Långstrump duar, blåljuger, ordvitsar och tolkar retoriska frågor bokstavlig­t. Den språkliga uppfinning­srikedomen bidrog i allra högsta grad till att hon blivit en av den svenska litteratur­ens mest älskade figurer.

DET HÄR PINTJOCKA numret av Språktidni­ngen är på hela 100 sidor. Vi bjuder på extra nuffrerier i form av korsord, kviss och sudokun. Sakletare som finner de rätta lösningarn­a kan vara med och tävla om 25 fina priser. Trevlig sommar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden