Spraktidningen

Saker happar sig på flera håll

-

? I min ungdom på 1950-talet hörde jag ibland uttrycket happa sig i sydöstra Småland, i området kring Emmaboda och Vissefjärd­a. Jag vet att det betyder ’hända sig’, men kan inte hitta det i något lexikon. Kan ni berätta mer om ordet?

– Kjell

! Trots att jag själv är uppvuxen i ett angränsand­e område – och hade vänner från just Emmaboda under min gymnasieti­d på 1990-talet – har jag aldrig stött på uttrycket happa sig.

Men i våra dialektord­samlingar finns belägg från olika delar av landet på både happa och happa sig. Där hittar vi även happ med betydelsen ’händelse’, ’lyckträff’ eller ’slump’.

Happa finns med i Svenska Akademiens ordbok (med tryckår 1930). Där beskrivs ordet som vardagligt och bygdemålsf­ärgat med betydelsen ’hända’ eller ’lyckas’.

Uttrycket happa sig finns också med i ordboken, med betydelsen ’oförmodat inträffa, slumpa till’. Det jämförs med danskans happe och norskans

happa, ’hända, bära till’.

Varken happ, happa eller

happa sig finns ju i dagens standardsv­enska, men ordet lånades en gång in i engelskan från de nordiska språken och där är det som bekant i högsta grad levande som happen, ’hända’. I standardsv­enskan kan vi också hitta spår av ordet i ord som oförhappad och

oförhappan­des. Det är också besläktat med det vardagliga uttrycket hampa sig, ’slumpa sig’.

Lovisa Alvtörn, Dialekt- och folkminnes­arkivet i Uppsala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden