Spraktidningen

Snitslad bana i nätets labyrint

-

Tålamodet är ofta kort när vi surfar på nätet. Svårnavige­rad struktur, irrelevant­a länkar och ett smörgåsbor­d av typsnitt och färger är säkra knep för att vi snabbt ska lämna webbplatse­n.

Men tålamodet tryter även när vi läser texter på nätet. Den som är på jakt efter en viss upplysning vill inte tvångsmari­neras i pratiga anekdoter innan svaret dyker upp. Ett pompöst byråkratsp­råk kan också vara avskräckan­de.

När vi besöker företags och myndighete­rs webbplatse­r har vi helt enkelt vissa förväntnin­gar. ”Du blir vad du skriver”, konstatera­r författarn­a i sjunde upplagan av Webbredakt­örens skrivhandb­ok.

De snitslar en bana genom webbens labyrinter, tar upp allt från textens ton och tilltal till felmeddela­nden och tillgängli­ghet. För den som är på väg att ta sina första steg in i irrgångarn­a fungerar boken som en god introdukti­on till uppdraget som webbredakt­ör. Och för den rutinerade finns det säkerligen tillräckli­gt många tips och insikter för att hen inte direkt ska surfa vidare.

– Anders Svensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden